Foto: Shutterstock

Pētot rotavīrusa ietekmi uz slimojoša bērna un viņa ģimenes dzīves kvalitāti, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) speciālisti secinājuši, ka šī vēdera infekcija izraisa ne tikai nopietnu bērna saslimšanu, bet arī rada būtisku satraukumu un nogurumu vecākiem, samazinot viņu darba spējas.

Saslimšanu ar rotavīrusu bieži pavada smaga vemšana un caureja, kas noved pie straujas organisma atūdeņošanās un liela daļa bērnu ārstējas slimnīcā. Tāpēc bērna saslimšana rada stresu un negatīvas emocijas, kas pasliktina ģimenes dzīves kvalitāti.

Aptaujājot vairāk nekā 150 bērnu vecākus, kuru mazuļi rotavīrusu ārstējuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, pētnieki noskaidrojuši, ka lielākā daļa vecāku bērna slimības laikā izjutuši stipru vai ļoti stipri izteiktu līdzjūtību, raizes, stresu un nogurumu.

Mazliet retāk izjusts izmisums, vainas sajūta un bailes par bērna veselības stāvokli. Lielākā daļa bērnu vecāku rotavīrusa infekcijas simptomus – caureju, nepietiekamu šķidruma uzņemšanu, apātiju vai letarģiju, vemšanu, samazinātu apetīti, drudzi, sāpes vēderā un raudulīgumu – bērna slimības laikā vērtēja kā stipri vai ļoti stipri izteiktus, kas apliecina, ka rotavīruss ir smaga infekcija, ko mājas apstākļos uzveikt bieži nav iespējams. Vairāk nekā pusei gadījumu jeb 53% aptaujāto kādam no bērna vecākiem vai ģimenes locekļiem bērna slimības dēļ bija jāmaina darba plāni, portālam Cālis.lv pētījuma rezultātus atklāj RSU.

Jau vēstījām, ka Latvijā no šā gada janvāra ir ieviesta valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret rotavīrusu, kas jau raisījusi gana lielu vecāku interesi un atsaucību.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, šā gada pirmajos septiņos mēnešos valsts piedāvāto iespēju pasargāt bērnu no lipīgā un nepatīkamā rotavīrusa izmantojuši 78% jaundzimušo vecāku.

Aktīvās un veiksmīgās vakcinācijas rezultātā šogad saslimstība ar rotavīrusu mazinājusies gandrīz trīs reizes, savukārt hospitalizēto slimnieku skaits – divas reizes, liecina SPKC dati.

Tomēr saslimstība Latvijā ar rotavīrusu joprojām saglabājas. Pēc SPKC datiem, šogad laikā no janvāra līdz augustam Latvijā reģistrēti 2646 saslimšanas gadījumi ar rotavīrusu infekciju, tostarp no tiem 2313 pacienti hospitalizēti. Faktiskais ar rotavīrusu inficēto cilvēku skaits ir ievērojami lielāks, jo ne visi saslimušie vēršas pie ārsta un tiek veiktas analīzes, kas apstiprina vīrusa klātbūtni organismā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, lielākā daļa saslimšanas gadījumu ar rotavīrusu tiek reģistrēti zīdaiņiem līdz gada vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!