Foto: PantherMedia/Scanpix

Skaļi, kustīgi, zinātkāri, optimistiski noskaņoti – tie ir bērni – ekstraverti. Šie bērni ir ļoti komunikabli, viegli veido attiecības ar vienaudžiem un arī pieaugušajiem. Tādēļ ekstraverti nekad neizjūt draugu trūkumu. Un vēl – viņiem pašiem un vecākiem nekad nav garlaicīgi. Kā noteikt bērna personības tipu, bet pēc tam izvēlēties piemērotāko audzināšanas metodi? Portāls Letidor.ru ielūkojas šajās psiholoģiskajās niansēs.

Kāds ir ekstravertais bērns? Intraverts bērns ir mierīgs, viņam piemīt sapņainība, mazkustīgums, tieksme pēc būšanas vienatnē, bet ekstravertam piemīt pilnīgi pretējas iezīmes.

Tavs bērns ir ekstraverts, ja:

Foto: PantherMedia/Scanpix
  • Viņam ir grūti nosēdēt mierā, nemitīgi gribas kustēties un kaut ko darīt;
  • Viņam nepatīk klusums un vientulība, viņš tiecas būt tur, kur ir daudz cilvēku, pat, ja tie ir absolūti nepazīstami;
  • Viņš visu laiku izrāda savas emocijas. Kad bērnam ir jautri – ne no viena nekautrējoties, smejas, kad ir bēdīgi – raud, neslēpjot asaras;
  • Daudz un skaļi runā. Ekstraverti ir labi oratori, jo nekautrējas atrasties uzmanības centrā;
  • Ķeras pie vairākiem darbiem vienlaikus, pastāvīgi jaut ko izmēģina no jauna, bet ātri zaudē interesi un iesākto nenoved līdz galam;
  • Viņam patīk būt nepazīstamās vietās, iepazīties, nemitīgi meklēt piedzīvojumus;
  • Brīvajā laikā grāmatu lasīšanas vietā labāk izvēlas jautras komandu spēles pagalmā;
  • Var būt aktīvs un dzīvespriecīgs visas dienas garumā. Pat vakarpusē viņā joprojām ir saskatāma neizsīkstoša enerģija. Skola, nemitīga komunikācija ar cilvēkiem, brauciens uz vasarnīcu – nekas šim bērnam neatņem spēku, viņš vienmēr ir gatavs jauniem notikumiem;
  • Viņam patīk mācīties: draudzēties ar klasesbiedriem, skolotājiem, iet pie tāfeles, pievēršot sev visu uzmanību, uzdot jautājumus;
  • Bieži skaļi pasaka to, ko domā – domas izrunā skaļi.

Pēc psihologu domām, noteikt ekstravertu bērnu ir vieglāk nekā pieaugušo. Speciālisti atzīmē, ka simtprocentīgs rādītājs – bērns ir viena vai otra tipa, nepastāv, proti, katram cilvēkam tomēr piemīt atsevišķas ekstravertas un introvertas personības iezīmes, vienkārši kādas no tām var spēcīgāk dominēt. Tas nozīmē, ka kādreiz tavam emocionālajam un aktīvajam bērnam – ekstravertam – var parādīties arī introverta bērna pazīmes, kad tava atvase var kļūt neiedomājami mierīgs un klusiņš. Nebrīnies un neuztraucies – tas ir normāli.

Padomi tiem vecākiem, kuri audzina ekstravertus bērnus

Būt ekstravertam – ir labi. Šāds viedoklis ir vairākumam. Un tas ir saprotams, jo ekstraverti viegli nodibina kontaktus ar citiem cilvēkiem, viņiem piemīt neizsīkstošs enerģijas potenciāls un viņiem ir aktīvs dzīvesveids, turklāt gūstot no tā apmierinājumu. Saskaņā ar psihologu un sociologu domām, tieši ekstraverti bērni dzīvē daudz sasniedz: viņi ir skolotāju mīluļi skolā, viņiem ir daudz draugu studiju laikā, bet pieaugot – viņi spēj iekārtoties prestižā darbā.

Ekstravertus cilvēkus var nedaudz apskaust. Tomēr viņiem mēdz būt arī tā dēvētā emocionālā izdegšana, problēmas attiecībās, mācībās un personības attīstībā. Daudzo bēdu iemesls var būt neizmērojamā ekstravertu aktivitāte, nespējot koncentrēties vienai lietai, uzņemoties atbildību par dažādu sarežģītu uzdevumu izpildi. Daži cilvēki pārāk harismātiskos ekstravertus neņem nopietni. Ar visiem šiem blakusefektiem ekstravertiem jāiemācās tikt galā vēl bērnībā, lai pieaugušā cilvēka dzīvē izjustu tikai minimālu diskomfortu.

Palīdzība no vecāku puses

Foto: PantherMedia/Scanpix

- Nodrošini bērnam pietiekamu fizisko aktivitāti

Bērni – ekstraverti lielākoties mīl sportošanu un aktīvas spēles. Pavaicā bērnam, ar kādu sporta veidu viņš vēlētos nodarboties. Meitenēm, piemēram, arī mājās iespējams nodarboties ar "bumbu fitnesu", bet zēniem (protams, arī meitenēm), ja telpa atļauj, var izveidot tā saukto "zviedru sienu".

- Ļauj izpausties bērna radošumam

Ja bērnam ne īpaši patīk sportiskas aktivitātes, iespējams, viņam patiks nodarboties ar radošām lietām: zīmēt, adīt, izšūt, grebt no koka, veidot origami. Palīdzi bērnam izvēlēties nodarbi un nepārdzīvo, ja pēc kāda laika viņš par to zaudē interesi. Visticamāk, bērns atradīs alternatīvu hobiju.

- Sniedz bērnam iespēju konstruktīvai komunikācijai

Ekstravertiem patīk daudz runāt, un tas nozīmē, ka tev nemitīgi jābūt gatavam iesaistīties ar bērnu dialogā, pat, ja tu esi noguris un tevi neinteresē apspriestā tēma. Vai tu netiec galā ar atsaucīgā diskutētāja lomu? Tad vismaz netraucē bērnam tādus meklēt tuvākā apkārtnē. Neierobežo bērnu, kad viņš sāk sarunu ar kaimiņieni no blakus mājas vai vēlas parunāties ar tavu draudzeni/draugu. Vienkārši seko tam, lai saruna bērnam nenodarīti kaitējumu.

- Palīdzi bērnam ievērot noteiktu dienas ritmu

Saraksti, kas izveidoti nedēļai, palīdzēs bērnam kļūt daudz organizētākam un mierīgākam. Ekstravertiem ir ļoti svarīgi iemācīt kārtību jau kopš mazotnes.

Šīs rekomendācijas palīdzēs izlīdzināt ekstraverta bērna enerģiju pareizajā virzienā. Biežāk interesējies par bērna panākumiem, sniedzot arī paša pozitīvo piemēru un kopīgi meklējot risinājumus kādām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!