Foto: PantherMedia/Scanpix
Rētas diemžēl paliek teju pēc jebkuras ķirurģiskas operācijas. Tās var būt ļoti sīkas, bālas, knapi ar aci saskatāmas, bet dažreiz arī lielas, biezas un traucējošas.

Kādi ir noteicošie iemesli tam, kā izskatīsies rēta pēc operācijas? Kādi ir galvenie faktori rētas sadzīšanā un kādas profilaktiskas darbības jaunā māmiņa var veikt pēc ķeizargrieziena, skaidro plastikas ķirurgs Dr. Jānis Lapiņš.

"Ķeizargrieziens ir ķirurģiska operācija, ar kuras palīdzību bērniņš var nākt pasaulē. Kā pēc jebkuras citas ķirurģiskas operācijas, arī pēc ķeizargrieziena paliek rētas. Tas, kā izskatīsies jaunās māmiņas rēta pēc operācijas, var būt atkarīgs no dažādiem iemesliem, sākot no grieziena lokalizācijas, novietojuma, brūces lieluma, iestiepuma, ķirurģiskās tehnikas, beidzot ar paša pacienta organisma īpašībām", norāda ārsts.

Rētas pēc ķeizargrieziena lielākoties sadzīst ļoti labi. Tam par iemeslu ir vairāki faktori. Pirmkārt, pēc bērna iznēsāšanas vēdera āda ir izstaipīta, līdz ar to rētai ir ļoti mazs iestiepums. Otrkārt, spiediens no apģērba jostas rajonā veicina rētas ātrāku nobriešanu - tā kļūst balta un mīksta. Treškārt, rēta kosmētiski atrodas neredzamā vietā - bikini zonā. To viegli nomaskēt pat pludmalē.

Brūces dzīšanas process ir sarežģīta organisma reakcija uz traumu, kuras mērķis ir organisma veseluma un funkcionēt spējas atjaunošana. Tai izšķir vairākas fāzes un pati pirmā fāze - hemostāze sākas jau ar grieziena brīdi un beidzas vairākus mēnešus pēc tam ar nobriešanas fāzi.

Lai veicinātu rētas sadzīšanas procesu, jaunā māmiņa jau mēnesi pēc ķeizargrieziena operācijas var uzsākt rētas profilaksi - rētas masāžu (garenvirzienā starp pirkstiem masēt rētu vienu vai divas reizes dienā).

To var darīt, līdz rēta no sārtas un cietas kļūst balta un mīksta. Jāatzīmē, ka ne vienmēr rēta sadzīst tik skaista, kā gribētos. Tā var kļūt platāka, biezāka, izplesties ārpus savām robežām, var veidoties ievilkumi, īpaši, ja apkārtējais zemādas tauku slānītis ir biezāks. Šajos gadījumos plastikas ķirurgs var palīdzēt risināt problēmu, iesakot piemērotāko ārstēšanas metodi.

Lūk, šeit dažas pieredzes no portāla Cālis.lv foruma!

"Man sadzija kāda mēneša laikā! Nu ir jau divi mēneši pagājuši, un rēta ir zemu un ļoti skaista - cik nu rēta var būt skaista!"

"Man arī visa rēta sadzija aptuveni mēneša laikā, bet viens posms – piecus milimetrus garš, nedzija ciet, tikai pēc kādiem četriem mēnešiem aizauga."

"Rēta sadzija pāris mēnešu laikā tā pavisam kārtīgi. Tagad drīz būs divi gadi, un rēta kā tieva svītriņa. Ir, protams, redzama, bet nu tik zemu, ka svešām acīm tur nav jāskatās."

"Man labā nozīmē ir pārsteigums, ka izskatās tik maza un plāna kā salīmēta. It kā ar sarkanu pildspalvu novilkta līnija. Nekādu diegu galu malās ar mezgliem, ne tādu kā ādas pārkārumu, kā pirms pieciem gadiem nav. Vienkārši interesē, kādā veidā tik labi var salikt kopā?"

"Man par cik ar katru pušumu un rētu ir bijušas problēmas (ilgi un smagi man visi pušumi dzīst), tad ar ķeizara rētu, protams, nebija izņēmums. Pāris dienas pēc diegu izņemšanas mana rēta sāka nevis vienkārši suloties, bet strutot. Dabūju braukt uz slimnīcu, kur atvēra šuvei galus, lai ir pa kurieni strutām nākt ārā un apmēram nedēļu katru dienu braukāju uz tīrīšanām, pēc tam rēta sadzija, bet nav vairs tāda smuka, gluda - tie abi gali tādi kā izcilnīši arī palika ar visu speciālo krēmu. Dakteris gan teica, labi, ka strutas sākušas pašas nākt ārā, ja būtu palikušas iekšā būtu bijis trakāk. Negribēju nevienu sabiedēt, operācija ir un paliek operācija."

Par šo un daudzām citām tēmām tiks runāts 29. oktobrī, "Gaidību 4dienu" semināra laikā, kas no pulksten 11 līdz 13 tirdzniecības centrā "Domina Shopping", pie restorāna "Vairāk Saules". Piedalīties seminārā tiek aicinātas visas sievietes - gan tās, kas vēl gaida savu mazuli piedzimstam, gan arī jaunās māmiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!