Foto: Shutterstock
Iespējams, vēlies iegūt augstāku pašapziņu. Vai varbūt centies samierināties ar pagātnes notikumiem, kas tomēr par sevi atgādina arī šodien. Iespējams, nespēj aizmirst kādu sev adresētu komentāru, kas reiz radījis paliekošus mazvērtības kompleksus. Iemeslu, kas mums liek justies sliktāk, nekā mēs vēlētos, var būt gana daudz.

Vienīgais veids, kā mazināt nomāktību un atgūt ticību sev, ir iemācīties sevi mīlēt. Vai atkal iemīlēt no jauna, ja tas nepieciešams. Turpinājumā piedāvājam grāmatas Little Book of the Better Days un citu publikāciju autora, rakstnieka un personības izaugsmes trenera Klīva Einšteina (Clive Einstein) ieteikumus, kā vairot ticību sev un apgūt mazliet veselīga egoisma, kā arī sieviešu atziņas par sevis mīlēšanu, kas publicētas portāla Cālis.lv forumā.

1. Sakopo spēkus un piedod cilvēkiem, kuri tevi reiz ir sāpinājuši. Atbrīvojies no notikušā un ļauj sāpīgajām atmiņām palikt pagātnē, nevis ļaut ietekmēt tavu ikdienu šodien un nākotni.

2. Pagātnē notikušo uztver un novērtē kā neatņemamu tevis sastāvdaļu, kas bagātinājusi tavu personību.

3. Neglabā sevī aizvainojumu, iemācies piedot līdzcilvēkiem un aizmirst slikto, kas noticis.

4. Nekaunies svinēt sevis gūtās dzīves mazās un lielās uzvaras, tā atgādinot sev par saviem talantiem, spēku un pārējo, kas personību padara īpašu un neatkārtojamu.

5. Ievies savā ikdienā jaunas nodarbes un vaļaspriekus, kas liek justies labi un padara dzīvi krāsaināku, papildinot interešu loku.

6. Biežāk palīdzi līdzcilvēkiem, par to neko negaidot pretī.

7. Iemācies uzticēties savām sajūtām.

8. Centies realizēt reiz uzstādītus mērķus, no kuriem savulaik atteicies, padodoties grūtību priekšā.

9. Neatsakies no sapņiem, kas tev ir nozīmīgi.

Foto: Shutterstock

10. Pārstāj censties iekarot ikviena simpātijas un savu laiku un enerģiju velti cilvēkiem, kuriem patiešām rūpi.

11. Piefiksē savas domas! Izvērtē, cik no tām ir pozitīvas un cik – negatīvas. Jūtot dusmas, vilšanos, agresiju un citas nepatīkamas emocijas, apzinies to klātbūtni un centies noskaņojumu pavērst uz labo pusi.

12. Pāris dienu garumā nelieto internetu.

13. Pieraksti uz lapas īpašības, panākumus un citu informāciju, kas atklāj tavu unikalitāti un vērtību.

14. Velti laiku pastaigām, kurās izvērtē dzīvē paveikto un apgūto, kā arī savu progresu un to, kas tiek darīts, lai sasniegtu kārotos mērķus.

15. Uzturies sev patīkamu cilvēku sabiedrībā.

16. Apzināti koncentrējies uz labo savā personībā, neļaujot sev domāt par trūkumiem un sliktajām īpašībām.

17. Izmanto jaunas iespējas un nenoniecini idejas, kas iešāvušās prātā.

18. Sāc strādāt pie pārmaiņām savā dzīvē, ko atkal un atkal novilcini.

19. Netiecies pēc līdzcilvēkiem, kad jūti vajadzību pēc uzmundrinājuma – iemācies no negācijām atbrīvoties ar saviem spēkiem.

20. Nebaidies būt godīga pret sevi.

21. Rūpējies gan par savu fizisko, gan garīgo labsajūtu un veselību.

22. Pieņem savas vājības un nekaunies no tām, reizē apzinoties savu spēku un attīstot to.

23. Iemācies ticēt tam, ka esi pelnījusi labāko.

24. Iemācies izjust pateicību par visu, ar ko savā dzīvē vari lepoties.

25. Neļauj savai ikdienai ritēt steigā – iemācies nezaudēt klātesamības sajūtu.

Foto: Shutterstock

Turpinājumā piedāvājam portāla Cālis.lv forumā publicētās sieviešu atziņus par māku sevi mīlēt un ceļu, kas nereti līdz šai apziņai veicams. Lai izdodas arī tev!

"Mīlēt sevi nozīmē vismaz attiekties pret sevi kaut tikpat labi kā pret pārējiem. Nelikt viņu vajadzības pāri savējām, bez vajadzības neuzupurēties, neturēt sevi par zemāku, neiztapt, nepazemoties, nepiekāpties. Vismaz - līdztiesība? Vismaz."

"Starp citu, sevis mīlēšana nav abstrakta, eksistē pilnīgi reāls mērinstruments, ar ko mērīt (dis)funkciju. Tā ir tava sajūta par attiecībām. Ja tu būsi sevi mīlējusi tikpat daudz kā otru - draugu, mīļāko, bērnus, māti - tev neradīsies bēdīgs jautājums - kā viņš/-a tā varēja... Es viņam visu - bet viņš man šitā?! Nebūs tāda veida asaru, bezmiega nakšu un cita murga. Ja radīsies, tad..."

"Varbūt kādai pašmīlestība nozīmē tieši to - dalīties ar visiem, palīdzēt citiem, cept kūkas ģimenei… Un tad atnāk kāda, kurai pašmīlestība nozīmē SPA un sevis kopšanu un pucēšanu, un viņa sāk skaidrot otrai, ka tā nav nekāda mīlestība - būt izpalīdzīgai, jo īsta mīlestība uz sevi nozīmē nerēķināties ne ar vienu…"

"Mīlēt sevi nozīmē cienīt, rūpēties par sevi, savu ķermeni, savu veselību un neļaut citiem šo procesu izjaukt. Nesodīt un lieki nešaustīt sevi, kur tas nav vajadzīgs, neuzņemties liekus pienākumus un atbildības."

"Tam nav nekāda sakara ar egoismu un narcismu, jo tā jau ir sevis idealizēšana. Mīlēt nozīmē arī apzināties savus trūkumus un pieņemt tos, nevis savas vēlmes un domas vienmēr uzstādīt virs citu domām. Sevis mīlēšanai nav jāietekmē spēja mīlēt citus nekādā mērā."

"Sevis mīlēšana nozīmē to, ka cilvēks rēķinās ar savām vajadzībām, nenoliedzot tās, lai izpatiktu citiem. Tomēr, apmierinot savas vajadzības, cilvēks rēķinās arī ar līdzcilvēku vajadzībām. Sevis mīlēšana ir prasību neizvirzīšana sev, tā ir došana, neko negaidot pretī. Sevis mīlēšana ir priecāšanās par sasniegto."

"Neatceros vairs, kur to atradu, bet man šis teksts kalpo kā tāda savdabīga definīcija. Ne visu es tajā saprotu, ne visu spēju pildīt... Man ir kolēģe, kas spilgti pilda pēdējo teikumu - viņa prot skaļi priecāties par katru darbiņu, ko padarījusi – "Es esmu tāda malacīte, man tik labi tas izdevās, pašai ļoti patīk mans veikums.... u.tml." Savukārt es klusiņām izdaru un tad gaidu, ka kāds pamanīs.

Tātad: "Mīlēt sevi... tik vienkārši un arī sarežģīti. Pirmkārt, pildīt sev dotos solījumus. Nemānīt pašai sevi. Parasti visu apkārtējo vajadzības izrādās primārās. Lai cik dīvaini tas nebūtu, bet tad, kad esi padomājusi par sevi, piepildījusi kādu - tieši savu vēlmi, tad atrodas iespējas un līdzekļi arī priekš pārējiem. Bet vispirms ir jāpadomā par sevi, jo neviens cits nekad pilnībā nevarēs nojaust visas tavas vēlmes un vajadzības. Un kāpēc lai kāds tevi mīlētu, ja pati sevi nemīli?"

"Mīlēt sevi tā - pa tiešo un cilvēciski varētu būt pagrūti. Ja enerģijas došanas/saņemšanas subjekts ir viens un tas pats, tur tāda kulšanās savā sulā vien sanāk. Tas, kas tiek domāts ar slaveno "mīli sevi", varētu būt viss šeit iepriekš uzskaitītais - savu nepieciešamību apmierināšana, sevis cienīšana, rūpes par sevi utt., ko visu var veikt uz egoisma, ne obligāti mīlestības bāzes."

"Bet sajusties mīlētam bez citu cilvēku līdzdalības - tas varētu būt tas, pēc kā dvēsele varētu slāpt, kad nelīdz ne šikas skaistumkopšanas procedūras, ne hobiji, ne skaistas drēbes, ne kas tur vēl varētu būt "sevis mīlēšanas obligātajā komplektā". Ja šī vispārējā mīlestības sajūta ir, neko īpaši vairāk nevajag."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!