Foto: F64

25. novembrī Iespējamās misijas akcijas "Iedvesmo mācīties!" ietvaros uz Latvijas skolām devās Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis, dzejnieks Kārlis Vērdiņš, ultramaratoniste Alma Vītola, "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks, aģentūras WRONG Digital radošais direktors Oskars Cirsis, prokūriste Antra Zālīte, kā arī uzņēmēji Diāna Krišjāne un Kristaps Drone, kas skolēniem vadīja īpašas mācību stundas.

Piedāvājam nelielu ieskatu akcijas "Iedvesmo mācīties!" trešās dienas mācību stundās un skolēnu un viesskolotāju galvenās tēzes un atziņas.

Jau vēstīts, ka ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vadīto mācību stundu par videi draudzīgu dzīvesveidu Rīgas Ostvalda vidusskolā pirmdien, 23. novembrī, sākusies izglītības programmas "Iespējamā misija" rīkotā akcija "Iedvesmo mācīties!".

Līdz 26. novembrim 40 atzītākie savas jomas profesionāļi dosies uz dažādām Latvijas skolām, lai novadītu vienu mācību stundu. Šādas mācību stundas ne tikai iedvesmo skolēnus un motivē viņus ar jaunu sparu pievērsties mācībām, bet arī ļauj saprast, ko īsti dara dažādu profesiju pārstāvji un kā viņi ikdienā pielieto skolā apgūtās zināšanas un prasmes.

Šogad uz skolām Rīgā, Valmierā, Jelgavā, Siguldā, Lielvārdē, Salaspilī un citās Latvijas pilsētās dosies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā sportisti Aigars Fadejevs, Edžus Treimanis un Alma Vītola, komiķis Jānis Skutelis, žurnālisti Gustavs Terzens un Pauls Raudseps, EY partneris Andris Lauciņš, "QUO tu domā?" līdzdibinātājs Mārtiņš Vaivars, Saeimas deputāte Ilze Viņķele, vēsturnieks Gustavs Strenga, un citi savas jomas profesionāļi un veiksmīgākie uzņēmēji. Pilnu sarakstu ar akcijas dalībniekiem un viņu vadīto stunduplānu varat skatīt šeit.

Akcijas mērķis ir ienest profesionāļu pieredzi skolās, lai radītu skolēniem pēc iespējas pilnīgāku priekšstatu par dažādu jomu un profesiju darba ikdienu un tajās nepieciešamajām zināšanām un prasmēm.

Paralēli akcijai, līdz 1. decembrim, turpinās pietikšanās "Iespējamās misijas" izglītības programmai, kur aicināti pieteikties dažādu specialitāšu zinoši un mērķtiecīgi jaunie profesionāļi, augstskolu absolventi un pēdējā kursa studenti, kuri vēlas attīstīt savas līderības prasmes un iedvesmot skolēnus mācīties. Pieteikties un ieteikt labus kandidātus var vietnē piesakies.iespejamamisija.lv.

Alma Vītola - Siguldas pilsētas vidusskola

Foto: Publicitātes foto

Ultramaratona skrējēja Alma Vītola viesojās pie Siguldas pilsētas vidusskolas 7. klases skolēniem, ar kuriem dalījās savos iespaidos par piedzīvoto Brazīlijas džungļos. Skolēni uzzināja gan par tālo, ilgo ceļu līdz Brazīlijas starta vietai, gan par nepieciešamo, lai sagatavotos skrējienam, par aklimatizāciju un piedzīvoto garā skrējiena laikā, kā arī par to, kā līdzcilvēki viens otram palīdz grūtos brīžos.

Ultramaratonistes stāstu papildināja spilgtas fotogrāfijas no skrējiena takām, kas ļāva skolēniem sajust džungļu atmosfēru, briesmas un Almas aizrautību, portālam "Delfi" pēc stundas vēstīja akcijas rīkotāji, norādot, ka iedrošinot skolēnus mācīties, sportiste uzsvēra, ka zinot angļu valodu, var iegūt draugus visās pasaules malās.

Pēc stundas skolēni neslēpa savu sajūsmu un atzina, ka ir lepni par to, ka Latvijā ir tik spēcīgas personības, kuras var pieveikt ultramaratonu, kā arī izteica vēlmi ceļot, lai piedzīvotu līdzīgas izjūtas kā Alma.

Jānis Palkavnieks Ventspils 4. vidusskolā

Foto: F64

Ventspils 4. vidusskolā otrdien informātikas mācību stundu vadīja portāla "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Mācību stundu apmeklēja vairākas klases, pulcinot zālē apmēram 70 skolēnus. Viesskolotājs jauniešiem stāstīja par motivāciju un dažādiem motivatoriem, kas iedvesmo darīt vairāk un labāk, apsprieda programmētāja profesijas nākotni un inovācijas biznesā.

Savā sarunā ar skolēniem Palkavnieks uzsvēra, ka katra skolēna pienākums ir mācīties, paņemt un prasīt no skolotāja maksimumu. Atbildot uz jautājumu, kur ņemt pieredzi, lai iegūtu labu darbu, "Draugiem.lv" pārstāvis bērniem ieteica būt aktīviem, darboties jauniešu organizācijās un ārpusklases nodarbībās, tādējādi gūstot pieredzi laika plānošanā, attīstot savas prasmes un paplašinot zināšanu lauku.

"Vecums nav nopelns, jaunība nav trūkums," uzsvēra Palkavnieks, skaidrojot, ka nekas nenotiks tāpat vien - pats no sevis, ja nemācīsimies un nepaliksim gudrāki. "Tāpēc arī ejam uz skolu, lai kļūtu par cilvēkiem - gudriem cilvēkiem."

Pēc mācību stundas skolēni pauda gatavību izvirzīt savus sapņus par mērķiem izvirzīt un ar jaunu sparu pievērsties mācībām, lai būtu labākie savā jomā. Jaunieši īpaši uzteica mācību stundas pozitīvo gaisotni, portālam "Delfi" stāsta "Iedvesmo mācīties!" pārstāvji.

Andris Ambainis Tukuma Raiņa ģimnāzijā

Foto: Publicitātes foto

Pie Tukuma Raiņa ģimnāzijas skolēniem trešdien viesojās Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis, kurš skolēniem atklāja, kas īsti ir kvantu dators un kāda ir viņa kā zinātnieka loma kvantu datora izstrādē.

Profesors skolēniem skaidroja, ka kvantu datora radīšanā sadarbojas divas puses, vieni zinātnieki praktiski mēģina šo datoru uzbūvēt, bet otri veido kvantu algoritmus pēc kuriem šis dators darbosies. Tika lauzti stereotipi par to, ka kvantu datori ir ļoti tuva nākotne un ka tie aizstās šī brīža datorus. Viesis dalījās arī ar stāstu par savu karjeru, kurā nozīmīga loma ir bijusi profesoram, ar kuru strādājis kopā. Zinātnieka darbībā tika uzsvērta sadarbība ar citiem zinātniekiem, vienam no otra mācoties un vienam otru papildinot.

Profesors atzīst, ka izskaidrot kvantu fizikas pamatprincipus skolēniem ir bijis izaicinājums. Tikmēr skolēni savās piezīmēs raksta, ka šī ir bijusi lieliska iespēja gūt ieskatu tajā, kas ir kvantu datori. Turklāt tā esot dīvaina, bet patīkama sajūta, kad klases priekšā stāv pasaules līmeņa zinātnieks un pasniedz nodarbību tieši viņiem.

Kārlis Vērdiņš Rīgas Doma kora skolā

'
Foto: F64

Pie Rīgas Doma kora skolas 9. klases skolēniem akcijas "Iedvesmo mācīties!" ietvaros viesojās dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Nereti skolēni literatūrā apgūst to dzejnieku dzeju, ar kuriem vairs dialogu veidot nav iespējams. Šoreiz skolēniem bija iespēja satikt dzīvu dzejnieku, kas runā, elpo, dzīvo un raksta dzejoļus. Stundas atslēgas vārdi: facebook, vāverīte, ezīši, kaķītis, zaķītis... Bet tomēr par dzeju.

Skolēni iepazinās ar dzejoļu krājuma tapšanas procesu, sākot no aprakstītas lapiņas, līdz manuskriptam un izdotam dzejoļu krājumam. Vēlāk skolēni kopā ar dzejnieku analizēja viņa dzejoli "Pievienot video" – tas ir dzejolis, kas tapis, skatoties facebook pievienotos video ar dzīvnieciņiem.

Skolēni secināja, ka dzeju var rakstīt arī par kaut ko mūsdienu cilvēkam tik ikdienišķu kā facebook ieraksti.

Daudzi skolēni atzina, ka viņiem šī ir bijusi pirmā satikšanās ar kādu īstu dzejnieku un viņus ir piesaistījusi Kārļa Vērdiņa vienkāršība un atklātība. Stundā runātais ir licis paskatīties uz dzeju nedaudz citādāk. Skolēni guvuši iedvesmu iedvesmoties no pavisam ikdienišķām lietām un, iespējams, pat uzrakstīt kādu rindiņu.

Oskars Cirsis Bauskas Valsts ģimnāzijā

Foto: Publicitātes foto

Bauskas Valsts ģimnāzijas 9. klases skolēnus iedvesmoja aģentūras WRONG Digital radošais direktors Oskars Cirsis, kurš skolēniem stāstīja par to, kā veidojusies viņa karjera, par izaicinājumiem un sasniegumiem, kā arī iepazīstināja ar saviem radošajiem darbiem.

Viesskolotājs stāstīja skolēniem gan par aģentūras darba gaišajām pusēm – jautrību, radošumu un dažādību, gan par ne tik gaišajām pusēm, piemēram, darbu naktīs. Oskars atzina, ka, lai kaut ko sasniegtu, visticamāk nāksies riskēt, mēģināt un eksperimentēt ar savu dzīvi, norādot, ka vērtīgākās atziņas rodas no neveiksmēm un kļūdu analīzes.

Radošais direktors klasei novēlēja nebaidīties darīt kaut ko nepareizi, savukārt skolēni viesim pateicās par iedrošinājumu mēģināt realizēt savas idejas, riskēt un nebaidīties kļūdīties, kā arī mācīties no savām neveiksmēm. Nepareizi reizēm ir pareizi!


Antra Zālīte Limbažu novada ģimnāzijā

Foto: Publicitātes foto

25. novembrī Limbažu novada ģimnāzijā viesojās SIA Visma Enterprise prokūriste Antra Zālīte, lai ar jauniešiem runātu par IT tehnoloģiju nozīmi nākotnē.

Antra Zālīte dalījās ar savu līdzšinējo profesionālo pieredzi un vēlāk ar skolēniem diskutēja par nākotnes karjeras izvēles iespējām - profesijām un prasmēm, kuras tām nepieciešamas, kā būtiskākās minot elastība, digitālās prasmes un līderību, kā arī spēju atmest veco un nederīgo, li iemācītos jauno un būtisko. Viesskolotāja norādīja, ka arvien pieaug starptautiskā konkurence, jo robežas mūsdienas vairs nav tik striktas. Viņa uzsvēra, ka nākotnes efektīvākais rīks ir galva, kas ir katras nozares nākotne.

Pēc stundas skolēni atzina, ka tā bijusi lielisks pamudinājums pieņemt izaicinājumus, mācīties cītīgāk, lai nākotnē varētu sasniegt uzstādītos mērķus un palīdzēt citiem.

Diāna Krišjāne Dobeles Valsts ģimnāzijā

Foto: F64

Pie Dobeles Valsts ģimnāzijas 10. klases skolniekiem viesojās EY valdes priekšsēdētāja Diāna Krišjāne, lai stāstītu par uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

Diāna Krišjāne, daloties savā pieredzē, skolēniem stāstīja par būtiskiem pamatprincipiem, kas jāievēro, lai veiksmīgi attīstītu uzņēmējdarbību. Viņa minēja gan teorētiskus piemērus, gan daudzus reālus piemērus no biznesa vides Latvijā. EY pārstāve iedrošināja jauniešus būvēt sapņus, uzsverot ka cilvēka spēkos ir sasniegt visus savus izvirzītos mērķus. Stundas nobeigumā viesskolotāja paplašināja jauniešu apvāršņus, sakot: "Svarīgi nav tas, KO dari, bet KĀ to dari."

Skolēni pēc mācību stundas pastāstīja, ka viesskolotāja, stāstot par biznesa attīstību aicinājusi domāt globāli un īpašu uzsvaru likusi uz attiecībām ar klientiem.

Kristaps Drone Jelgavas tehnikumā

Foto: F64

Pie Jelgavas tehnikuma 11. klases audzēkņiem trešdien viesojās uzņēmuma Cleanhouse valdes loceklis Kristaps Drone, lai iedrošinātu skolēnus uzņemties iniciatīvu.

Uzņēmējs dalījās ar savu dzīves pieredzi un iedrošināja skolēnus meklēt savu īsto profesiju: "Dzīve mums ir tikai viena, tāpēc vajag strādāt darbu, kas sagādā prieku. Nevajag baidīties veidot kaut ko pašam savu," uzsvēra viesskolotājs. Viņš skolēniem atgādināja, ka ceļā uz spožajiem sapņiem viņi sastapsies ar konkurenci, tāpēc jātiecas kļūt par labāko savā jomā.

Skolēni atzina, ka stunda bijusi aizraujoša un iedvesmojusi uzstādīt augtākus mērķus un tiekties tiem pretī ar neatlaidību. Jaunieši viesskolotājam pateicās gan par praktiskajiem padomiem, ko nozīmē dibināt savu uzņēmumu, gan par dalīšanos ar savām zināšanām un sniegto drošības sajūtu par saviem nākotnes plāniem un mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!