Foto: Shutterstock

Pēc šķiršanās vecāku attiecības veidojas dažādi. Ir vecāki, kuri pārtrauc rūpēties par bērniem, un tādi, kas uzņemas kopīgu un vienādu atbildību par bērnu audzināšanu. Par to, kā būvēt šķirtas ģimenes nākotni, kā tajā atrast vislabāko vietu bērnam, rakstā savu viedokli pauž vācu pedagogs, ģimenes konsultants un mediators Aloizs Leiendekers. Šī ir raksta otrā daļa, sākumu "Atklāti par bērna sajūtām vecāku šķiršanās laikā" lasi te.

Sociālās pārmaiņas ietekmē gan ģimenes, gan pārus. Viena no sabiedrības pārmaiņas raksturojošām pazīmēm ir lielais šķirto ģimeņu un pāru skaits. Tādēļ aktuāls ir jautājums, kā mūsdienu modernajā pasaulē veidot ģimenes sistēmu, kādas ir piemērotākās ģimenes formas un kāds atbalsts ģimenei ir vajadzīgs no sabiedrības.

Šķiršanās procesā vecākiem nepieciešams izveidot konkrētu šķirtās ģimenes nākotni un atrisināt sociālos, pedagoģiskos, psiholoģiskos, finansiālos un tiesiskos jautājumus.

Mana ilggadējā pieredze mediatora darbā liecina, ka kopīgi izstrādāta vecāku vienošanās, kurā noregulēti sociālie, pedagoģiskie un psiholoģiskie jautājumi, kā arī vienošanās par laulības šķiršanu, kurā noregulēti finansiālie un tiesiskie jautājumi, veicina gan vecāku, gan bērnu individuālo un kopīgo attīstību.

Vecāku attiecības

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērniem nepieciešami noteikumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Strīda risināšanas iespējas jeb lēmuma pieņemšana

Foto: Shutterstock

Katrai jaunajai šķirtajai ģimenei atšķirīgi noteikumi

Foto: Shutterstock

Galvenie ieguvumi bērniem no vecāku šķiršanās

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!