Foto: Shutterstock
Vai pazīsti tādu Ciemnieku, Vecaini, Bēli, Mājas kungu vai Ašgalvi? Varbūt Cepļa dieviņu? Ļoti iespējams, ka astrāla būtne ar šādu vārdu mitinās tev līdzās (dažādos Latvijas nostūros viņš dēvēts dažādi). Vismaz mūsu senči tā domāja un ierādīja mājas gariņam visai cienījamu vietu, dažādi rūpējoties par viņa labsajūtu un piestrādājot pie attiecībām. Savukārt kaimiņzemē mājas gariņam ierādīta pat dzimšanas diena – 10. februāris! Pēc dažādos avotos pieejamās informācijas varam izveidot mājas gariņa "dosjē".


Senāk uzskatīja, ka mājas gariņš izskatā līdzinās krupim, vabolei, čūskai vai cilvēkam, taču – tie ne tuvu nav vienīgie varianti. Stāsta Tālākās energoinformacionālās attīstības (TEIA) skolas vadītāja Tamāra Kudrjavceva: "Es vienmēr esmu zinājusi, ka ap mums ir arī cita pasaule. Jau bērnībā daudz ko redzēju – arī mājas gariņus un citas struktūras, kas ir ap mums. Piemēram, šīs TEIA skolas mājas gariņš ir diezgan liels, gandrīz metru augsts un izskatās pēc zaļas tabletes ar spīdošām acīm. Mēs visi zinām, ka viņš te dzīvo, mīlam un barojam. Varbūt tāpēc šīs telpas ir ļoti harmoniskas. Ja viņam palūdz palīdzību, viņš, protams, palīdz. Bet – nedod Dievs, viņu sadusmot!"

Nevajag jaukt mājas gariņus ar ļauniem poltergeistiem – kaut gan mājas kungs dažkārt mēdz izstrādāt kādu skarbāku joku, kopumā viņš ir noskaņots labvēlīgi un gatavs palīdzēt, ja saimnieki pret viņu labi izturas un ievēro dažus nosacījumus.

Kas liek mājas gariņam justies labi

Mājas gariņš ir tīrības un kārtības mīļotājs: ja vēlies labas attiecības, gādā par spodrību, nekrāj putekļus un uz nakti neatstāj izlietnē trauku kalnu. Gariņa uzdevums ir gādāt par mājas drošību, tāpēc neatstāj pa nakti uz galda nažus, tas viņam traucē. Izmet saplaisājušus traukus, apģērba gabalus, kurus nevalkā, jo tur arī uzkrājas negatīvā enerģija, kas traucē gariņam darīt savu darbu. Un noslauki kājas, kad pārrodies mājās!

Vēl viņam uz nerviem krīt nesalabotu krānu pilēšana un dzērājdziesmas, ģimenes kašķi un jebkuras citas negatīvas emocijas – skaudība, naids. Ja bieži uzņemsi viesos cilvēkus ar zemām vibrācijām, mājas gariņš sapiktosies un ķersies pie situācijas kārtošanas pēc sava prāta – gādās, lai netīkamais viesis aplejas ar tēju, nosēžas garām krēslam un tamlīdzīgi.

Barot, nekaitināt un netraucēt par niekiem

Raugies, lai mājas gariņš vienmēr būtu pabarots. Izvēlies vietu, kur atstāt viņam mielastu – īpaši viņam garšo konfektes (vēlams, iztītas no papīrīšiem). Fiziski, protams, viņš to neapēdīs, tomēr laiku pa laikam cienasts jāmaina. Mielastu atstāj uz nakti, bet no rīta pārtiku atdod mājdzīvniekiem vai iznes no mājas.

Ar šo teiksmaino būtni var arī konsultēties dažādos ar māju un sadzīvi saistītos jautājumos – ja kontakts ir labs, viņš mīļuprāt palīdzēs. Piemēram, ja ir nodoms sākt pamatīgus remontdarbus vai ģimenē iezagušās ķildas, mājas kungs var piedalīties.

Par sīkumiem gan netraucē – uz sarunu aicini tikai tad, ja tas ir patiešām svarīgi, un tikai pēc tam, kad māja tīra, galdauts uz galda jauns un mājās nav lieku ausu (pat mājdzīvnieks ir liekas ausis). Lai pielabinātu vai arī lūgtu mājas gariņa palīdzību vēlmes piepildījumam, izmanto brūnu sveci. Aizdedz to, blakus noliec trauciņu ar pienu un svaigas maizītes šķēli. Trīs reizes skaļi pasauc gariņu un izsaki savu vēlmi, tad aicini pie galda.

Kad pārcelies uz jaunu mājokli

Vecajā mājoklī dzīve ritēja gana labi, un gribas šo labo tradīciju turpināt arī jaunajā vietā? Tad kopā ar iedzīvi atceries paņemt līdzi arī savu mājas gariņu. Tautas metožu pūrā atrodami šādi pārcelšanās veidi – uzaicināt gariņu uzsēsties uz slotas un paņemt to līdzi vai aizvest viņu mīļāko zābaku pārī.

Savukārt, ievācoties uz dzīvi jaunā vietā, esot jārīkojas sekojoši: vispirms dzīvoklī jāielaiž kaķis, lai sadraudzējas ar vietējo mājas gariņu (īpašu ar kaķiem viņam esot laba saprašanās), un pirmajā naktī redzamā vietā jāatstāj cienastiņš. Šķipsniņa sāls, gabaliņš rupjmaizes un glāze vīna būs vislabākais cienasts, taču arī saldumi vai siera gabaliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!