Foto: Shutterstock
Dvēsele ir gaisma, kas dod mums dzīvību un izgaismo katram viņa dzīves ceļa virzienu. Ja vēlamies savu dzīvi nodzīvot jēgpilni un laimīgi, tad ir vērts pamanīt, ko mūsu dvēsele vēlas mums pateikt. Par šīm tēmām savos semināros runā eksistenciālā virziena psihoterapeite Antra Sloka–Jakovļeva.

"Gandrīz katram dzīvē pienāk brīdis, kad sākam sev uzdot jautājumus – kāpēc ir tieši tā kā ir, kāda ir jēga šai dzīvei, kāds ir mans uzdevums? Un rodas vēlme un interese izzināt un iepazīt vairāk pasaules kārtību, dzīves ritumu un sevi. Atbildes uz šiem neskaitāmiem, kāpēc, ne vienmēr atnāk uzreiz. Un mēs, daži, paliekam par meklētājiem un sākam meklēt sevi, savu jēgu, aicinājumu, ceļu šajā dzīvē. Arī labs raksts žurnālā vai tas, ko mums iesaka labs draugs, nedod sirdij vēlamo atbildi. Meklējam ārpusē, lai gan patiesās atbildes bieži ir mūsos," stāsta Antra.

Nereti kādas izvēles priekšā mēs ar sevi sarunājamies vai pat strīdamies, un šīs domas mēdz būt pat ļoti pretrunīgas. Kā lai saprot, kura ir tā īstā balss, kam klausīt? Bijuši arī mirkļi, kad sev sakām: "Es jau zināju, ka tā notiks!", "Jā, man jau vairākkārt tiek dotas zīmes, ka jārīkojas tieši tā!" un "Labi, ka paklausīju savai intuīcijai."

Psihoterapeite Antra to ilustrē šādi: "Ir tāda pasaka par meiteni Vasilisu Brīnumgudro, kas simboliski atspoguļo meitenes sarunu ar savu dvēseli: Vasilisas māte pirms nāves meitai uzdāvina mazu lellīti un piekodina to vienmēr pabarot un uzklausīt. Vasilisa klausa mātes padomam, un mazā lellīte palīdz meitenei pārvarēt dažādas grūtības un pārbaudījumu, iziet cauri melnajam un baiļu pilnajam mežam, izpildīt raganas uzdotos uzdevumus, atnest gaismu mājās un tikt vaļā no ļaunās pamātes. Vasilisa uzticējās un klausījās savā lellītē – savā dvēseles valodā, savā intuīcijā – un ieguva dzīves gudrību un spēku.

Kā lai saprot, kura ir tā īstā balss, kam klausīt?

Arī ar katru no mums kopā ir šāda maza lellīte – mūsu dzīves aicinājums, mūsu spēks, atbalsts, mūsu sirdsbalss, ko var saukt par dvēseli vai par augstāko prātu, vai skaidro apziņu, un tā nāk mums līdzi no vienas dzīves uz nākamo. Tā ir mūsu ceļvedis, ja izvēlamies iet savu attīstības ceļu, uzņemties atbildību par savu dzīvi un savu veselumu."

Kas tas tāds – "mūsu veselums" un no kā tas ir atkarīgs? Antra min šādu iedalījumu:

  • ķermeņa veselums – atkarīgs no tā, cik veselīgi ēdam un cik veselīgi kustamies, kā rūpējamies par savu ķermeni,

  • prāta veselums – kā spējām domāt, analizēt un iegūt zināšanas,

  • emocionālais veselums – kā uztveram un veidojam attieksmi pret sevi un citiem,

  • garīgais veselums – kā apzināmies un sekojam savām dzīves vērtībām.


"Dvēsele ir tā, kas savieno visas šīs daļas un dod signālus no mūsu gara uz mūsu ķermeni, prāta, emociju un jūtu pasauli. Tāpēc svarīgi izzināt un apzināties gan savu ķermeni, gan prātu un jūtas. Jo tad, kad jūtamies kā veselums, mēs izjūtam brīvību, spējam palaist un nepieķerties, spējam mīlēt, izjust spēku sekot savam patiesajam sapnim. Tāpēc, ja vēlamies būt veseli un laimīgi, dzīvot harmonijā ar sevi un spēt pieņemt pasauli, tad saruna ar dvēseli ir nepieciešama!"

Savu dvēseles valodu ir iespējams sajust, izjust, pamanīt, sadzirdēt, ja tai pievērš uzmanību un dod atļauju izpausties – runāt, dziedāt, rakstīt vai dejot, skaidro Antra, kura sevis meklējumos apguvusi arī šamanismu, mākslas terapiju un patlaban aizraujas ar biodeju. Savu dvēseles balsi var dzirdēt un izjust, apzināti praktizējot dažādas prakses:

  • meditējot vai, ļaudamies iztēlei, rakstot stāstu,

  • ļaujot rokai zīmēt pārdzīvoto un izjusto vai izkrāsot izvēlēto mandalu,

  • ļaujoties ķermenim atslābt vai kustēties īpaši atlasītas mūzikas pavadījumā.


Šīs un citas tehnikas vari apgūt individuālās attīstības centra "Ego" semināros. Vairāk informācijas: http://antrasprakse.lv/notikumi/drizuma/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!