pusdienu kārbiņa, ogas, piknika maltīte, ēdiens līdzņemšanai
Foto: Shutterstock

Ģimene ir vide, kur veidojas un attīstās skolēna garšas īpašības un ēšanas ieradumi, tai zemapziņā ir noteicošā loma, un tāpēc personisks paraugs var krietni vairāk motivēt un nodrošināt labākus rezultātus, norāda uztura speciāliste Liene Sondore, runājot par pēdējā laikā veiktajām izmaiņām skolu ēdināšanā.

Skolas vecuma bērni intensīvi aug, attīstās un mācās, tāpēc viņiem nepieciešams daudz enerģijas un gribasspēka, bet to palīdz nodrošināt daudzveidīgs, pilnvērtīgs un veselīgs uzturs. Taču veselībai drošs sāls daudzums, samazināts cukura daudzums, ierobežota miltu konditorejas izstrādājumu pieejamība skolās nav tikai šķēpu laušana par bērnu uzturu skolā, uzsver veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste Liene Sondore, akcentējot vecāku pašu lomu un prasmju pārbaudi – vai veselīgas maltītes bērniem ir pieejamas mājās?

Iemesls diskusijām par veselīga, pilnvērtīga uztura sastāvu un proporcijām būs vienmēr, jo pašreizējie valdības grozītie noteikumi par uztura normām izglītības iestādēs ir tikai kompromiss starp ēdināšanas uzņēmumiem un Veselības ministriju. Tie paredz, ka skolu, aprūpes iestāžu un slimnīcu ēdnīcu ēdienkartēs izmantot tikai tādus pārtikas produktus, kas satur dabiskas izcelsmes krāsvielas, aromatizētājus un noteiktus konservantus: etiķskābi, citronskābi, pienskābi, askorbīnskābi, ābolskābi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!