Gadu gaitā zinātnieki daudzus uzskatus par veselīgu uzturu apgriezuši kājām gaisā. Agrāk pasaules gudrie prāti kafiju neieteica lietot. Tagad iesaka, turklāt vēl apgalvo, ka tā ir veselīgāka par tēju. Olas un pilnpiena produkti no uztura teju izslēdzami, jo izraisa holesterīna nogulsnēšanos asinsvados? Nav tiesa! Asi ēdieni var izraisīt kuņģa čūlu? Tieši otrādi – sadziedēt to! Rutks.lv tikās ar gastroenterologu, Rīgas Stradiņa universitātes profesoru Anatoliju Danilānu, lai noskaidrotu, kuri uzskati par veselīgu ēšanu un dzīvošanu, kā arī viņa mīļāko tēmu – kuņģa un zarnu trakta veselību – apmetuši kūleni, bet lielai daļai sabiedrības nav zināmi.
Nepareiza ēšana kuņģa čūlu neizraisa
"Briesmīga pļurkšķēšana ir tā, ka ar nepareizu uzturu vai neregulāru ēšanu var ļoti viegli sabojāt kuņģa un zarnu traktu, tikt pie kuņģa iekaisuma vai čūlas. It kā daba mūs būtu dzemdinājusi tādus vārguļus," ar sev tik raksturīgo humoru stāsta profesors Danilāns. "Tikko kādas problēmas ar vēderu, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju un arī daudzi ārsti spriež, ka laikam būs pieļāvuši kļūdas ēšanā, kaut ko sliktu lietojuši uzturā un tagad, redz, no tā saslimuši.