Lieldienas olas krāsot
Foto: Shutterstock

Lieldienas bez olu ēšanas nav iedomājamas, un šajos svētkos daudzi notiesā krietni vairāk par vienu. Cik daudz olu ir par daudz un kādas var būt sekas, ja olas pārēdas, Rutks.lv jautāja Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājam Andim Brēmanim un endokrinologam, Rīgas Stradiņa universitātes profesoram Anatolijam Danilānam.

"Viss, kā ir par daudz, nav veselīgs. Arī Lieldienās pārēsties olas nebūtu prāta darbs," saka profesors Danilāns. "Zinātnieki gan nav pētījuši, cik daudz olu cilvēks var apēst, lai nekļūtu slikti un nenoģībtu. Katrā ziņā censties sasniegt rekordu apēsto olu skaita ziņā būtu muļķīgi. Vienu vai divas olas droši var apēst kaut katru dienu. Ja cilvēkam tās ļoti garšo, Lieldienās var atļauties arī vairāk – trīs, četras olas var apēst, nekāds posts veselībai netiks nodarīts! Desmit olas dienā gan būs par traku. Nekas traģisks jau nenotiks, ja arī tās desmit apēdīs, varbūt vienīgi būs slikta dūša, smaguma sajūta vai caureja. Taču vienu un to pašu produktu, lai cik tas veselīgs, lielā daudzumā lietot gluži vienkārši nav prātīgi. Sauciet jebkuru produktu – pateikšu to pašu."

Profesors skaidro, ka nevienā produktā nav visu organismam nepieciešamo vielu, tādēļ, veselu dienu ēdot plikas olas, kādas svarīgas vielas var pietrūkt. Attiecībā uz jebkuru pārtikas produktu jāatceras latviešu tautas teiciens – kā par daudz, tas par skādi. "Izdzersi ūdeni par daudz – arī kļūs nelabi. Tas patiesībā attiecas uz visu, arī uz sportošanu – regulāra izkustēšanās veselībai ir ļoti laba, bet lielais sports lielākoties veselību bojā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!