Foto: Shutterstock
Kūkas, picas, saldējums, konfektes un pat cīsiņi – šie un daudzi citi gardumi ir aizliegtais auglis cilvēkiem, kuriem ir celiakija. Īpaši smagu psiholoģisko slogu šī diagnoze uzliek bērniem, kuri nevar baudīt kopīgās maltītes ar vienaudžiem, vai ir spiesti atteikties no saldajām balvām sabiedriskajos pasākumos.

Sestdien, 21.maijā, atzīmējot Pasaules celiakijas dienu, Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrība "Gluten-Free Experts" kopā ar šefpavāra Māra Astiča vadīto Restorānu servisa skolu bērniem un pieaugušiem ar celiakiju rīko picu ballīti, kurā nebūs aizliegtu produktu un ēdienu. Bezglutēna picas cepšanas meistarklasi vadīs kulināre Renāte Rone, ar celiakiju slimie pasākuma apmeklētāji varēs baudīt bezglutēna kapkeikus un braunijus.

Bērniem ir sarūpēts arī burbuļšovs un ekoloģiska radošā darbnīca, kurā iemācīs, kā no plastmasas maisiņiem izgatavot mākslas darbus, portālam "Cālis.lv" pastāstīja Latvijas celiakijas pacientu atbalsta biedrības Irina Rubinčika.

Pasākums norisināsies no pulksten 11 līdz 14 Restorānu servisa skolā (Rīgā, Valkas ielā 1a). Pasākuma laikā arī bez maksas varēs saņemt informatīvu plakātu, kurā uzskaitīti visi bezglutēna diētā aizliegtie un atļautie produkti.

Celiakija ir neārstējama, ģenētiskā gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešos, rudzos, miežos esoša olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, kā rezultātā neuzsūcas uzturvielas un attīstās citas slimības. Biedrības "Gluten-Free Experts" mērķis ir panākt, lai Latvijas celiakijas pacientiem būtu pieejami droši vietējo ražotāju bezglutēna produkti. Biedrība ir izstrādājusi "Bezglutēna pārtikas produktu ražošanas standartu" un piedāvā apmācības pārtikas industrijas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!