Foto: LETA
Jau izsenis bioenerģētiskie rāmīši izmantoti gan ūdens un derīgo izrakteņu meklēšanai, gan baznīcu celšanas vietu noteikšanai. Divdesmitā gadsmita otrajā pusē inženieri tos izmantoja arī, lai noteiktu pazemes kabeļu atrašanās vietas. Rāmītis var tev palīdzēt atrast arī sēnes, ārstniecības augus un pat dabas spēka vietas. Mūsdienās ar rāmīša palīdzību tiek diagnosticētas dažādas slimības, dibināti kontakti ar tās pasaules būtnēm un risinātas dažādas sadzīviskas problēmas. Vispār rāmītis var palīdzēt jebkādos meklējumos.

Rudenī aktuāla kļūst sēņu "medīšana" mežā, un rāmītis var palīdzēt tās atrast. Arī, ja būsi pārlieku aizrāvies un apmaldījies, rāmītis parādīs pareizo virzienu, lai nokļūtu līdz tuvākajai apdzīvotajai vietai vai ceļam.

Šeit būs nepieciešams tieši rāmītis, jo svārstiņš, kas lieti noder pilsētā, maz spēs palīdzēt mežā. Rāmīti var gan iegādāties gatavu, gan izgatavot pats no resnas stieples, visparastākās adāmadatas vai brīnumsvecītes, nokasot tai ārējo kārtiņu. Metāla izstrādājumu saliec L burta veidā – tā, lai īsākā daļa būtu aptuveni 10–20 cm gara, bet garākā – 30–50 cm gara. Garumi var atšķirties, taču attiecībai starp malām jābūt 1:3. Lai rāmītis vieglāk grozītos uz visām pusēm, roktura daļu var ielikt caurulītē, piemēram, apaļā (bez šķautnēm) flomastera vai pildspalvas korpusā. Tā augšējo galu ieteicams apstrādāt ar smalku smilšpapīru, lai nepaliktu asumi vai iedobumi, kas liktu rāmītim ķerties un melot.

Kā izmantot sagatavoto rāmīti sēņu meklēšanai, padomus sniedz portāls "Magplus.ru". Domās vai balsī palūdz rāmīti norādīt virzienu, kurā jādodas, un vienlaikus iedomājies, piemēram, klajumu ar sēnēm vai krūmu ar ogām. Izpildot lūgumu, rāmītis pagriezīsies uz to pusi, kur tās aug.

Taču ar virzienu vien nepietiek – sēņu klajums var atrasties tālu, tādēļ jānosaka arī, kādā attālumā no tevis šī vieta atrodas. Sāc skaitīt: viens metrs (solis), divi, trīs utt. Skaiti tik ilgi, kamēr rāmītis, kurš "skatās" uz priekšu, nepagriezīsies uz tavu pusi. Tā arī būs atbilde, cik metru (soļu) nāksies pieveikt līdz kārotajam mērķim. Kad sāksi šo praktizēt, drīz vien izdomāsi virkni dažādu jautājumu, uz kuriem rāmītis spēj atbildēt.

Piemēram, dodoties ar ģimeni vai draugiem sēnēs vai ogās, vispirms jāizvēlas vieta, kurā sākt "medības". Apstājies mežmalā un pajautā rāmītim: "Šajā mežā ir daudz sēņu – jā vai nē?" Pirms tam nosaki, ka rāmīša kustība pa kreisi (projām) nozīmēs "nē", pa labi – uz tavu pusi – "jā". Vai otrādi. Lai noskaidrotu, kur tieši tev ir "nē", bet kur "jā", vispirms pajautā rāmītim kaut ko skaidri zināmu un pavēro, kurp tas pagriezīsies. Dodoties piknikā, var rāmītim pajautāt, vai mežā ir čūskas.

Rāmītis noderēs arī pārgājiena laikā. Uzdodot vienkāršus jautājumus, uz kuriem iespējams atbildēt ar "jā" vai "nē", varēsi uzzināt, kur labāk celt telti un kur atrodas avots. Ja jutīsies noguris, rāmītis varēs parādīt, kur aug koki, kuri spēs dziedināt – ozols, priede, apse. Apskaujot ozolu vai bērzu, uzreiz sajutīsi enerģijas pieplūdumu, bet, ja esi savainojis kāju vai plecu, piespied slimo vietu pie apses – koks sāpes paņems sev. Rāmītis pateiks priekšā, cik minūtes vēlams uzturēties pie koka.

Ja esi apmaldījies, uzdodot rāmītim vienkāršus jautājumus: "Kādā virzienā atrodas ciems, no kura atnācu?", "Parādi vietu, kur stāv mašīna", "Parādi īsāko ceļu līdz šosejai" un tamlīdzīgi, viegli atradīsi pareizo ceļu.

Lūk, kādēļ, dodoties uz mežu, vēlams ņemt līdzi ne vien grozu un nazi, bet arī rāmīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!