Foto: Shutterstock

Tiks sākts darbs pie jaunu tarifu izstrādes dzemdību palīdzības nodrošināšanā, kas nozīmētu atalgojuma pieaugumu speciālistiem, kā arī pakalpojuma saņemšanas kvalitātes un pieejamības maiņu pacientiem. Par to 3. augustā tikšanās laikā vienojās veselības ministre Anda Čakša un dzemdniecības jomas vadošie speciālisti.

Čakša tikās ar veselības nozares galveno speciālisti ginekoloģijā un dzemdniecībā Daci Rezebergu un Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāju Ilzi Kreicbergu, lai pārrunātu jautājumus par grūtnieču aprūpi un dzemdību palīdzības nodrošinājumu.

Speciālistes uzsvēra, ka dzemdību palīdzības nodrošināšanā veidojas kritiska situācija, jo tarifs, kādu valsts maksā par šo pakalpojumu, ir būtiski zemāks par reālajām izmaksām. Rezultātā slimnīcām, kuras nodrošina dzemdību palīdzību, arvien grūtāk ir piesaistīt nepieciešamo personālu – ārstus, vecmātes, māsas u.c. – kas labprātāk izvēlas strādāt ambulatorajā sektorā.

Tāpēc veselības ministre vienojās ar dzemdniecības jomas speciālistiem par jaunu tarifu izstrādi. Jauno tarifu aprēķināšanā tiktu ņemti vērā definētie kvalitātes standarti, kādi ārstniecības iestādēm būtu jānodrošina, lai samazinātu zīdaiņu un grūtnieču mirstību (2015. gadā Latvijā nomira 12 mātes un 90 zīdaiņi; 2014. gadā – trīs mātes un 83 zīdaiņi).

Jau iepriekš vēstījām, ka, piemēram, Rīgas Dzemdību namā kadru jautājums ir ne tikai ļoti slikts, bet pat katastrofāls. To pirms pāris mēnešiem atzina Rezeberga. Tas ir saistīts, galvenokārt ar atalgojumu jeb "pārlieku lielo disonansi starp darbu ambulatorajā un stacionārajā jomā". "Tās ir naktis, brīvdienas. Stacionārajā veselības aprūpē ļoti trūkst anesteziologu, ginekologu, dzemdniecības speciālistu.

Ja Rīgas Dzemdību namā ārsta stundas takse ir 5,08 eiro, tad ir saprotams, ka visi grib dzīvot un meklē iespēju strādāt ambulatori. Ja man Dzemdību namā no grafika izkrīt kāds ārsts, viņa vietā atrast kādu ir neiespējami, jo visi strādā paralēli ambulatori," stāsta Rezeberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!