Salds garšas kārpiņām, bet rūgts veselībai – tā īsumā varētu teikt par cukuru, kura patēriņš jo īpaši bērnu vidū veselības jomas speciālistiem izraisa lielas bažas daudzviet pasaulē. Daudzos pētījumos pieradīta cukura lietošanas saistība ar paaugstinātu aptaukošanās risku un slimībām, ko veicina lieko kilogramu nasta. Mēģinot risināt šo problēmu, Amerikas Sirds asociācija (American Heart Association) izdevusi jaunas pievienotā cukura patēriņa rekomendācijas bērniem un pusaudžiem, trešdien, 24. augustā, raksta "Medicalnewstoday".
Pievienotais cukurs ir ne vien tas cukurs, ko mazais pats pieber tējai, bet arī cukurs, kas tiek pievienots pārtikas produktiem un dzērieniem ražošanas procesā. Tai skaitā ir arī papildus pievienota fruktoze, glikoze un kukurūzas sīrups, kas ir populārs ASV.
Pievienotais cukurs lielā daudzumā ir konfektēs, kūkās, limonādēs un citos produktos, kas kā magnēts pievelk bērnus un pusaudžus, līdz ar to augstais cukura patēriņš viņu vidū nav nekāds brīnums.
Saskaņā ar ASV Slimību profilakses un kontroles centra datiem laikposmā no 2005. līdz 2008. gadam 2 līdz 19 gadus veciem puikām šajā valstī pievienotais cukurs veidojis 18,3 procentus no dienā uzņemtā kaloriju daudzuma (apmēram 362 kcal). Savukārt šo pašu vecumu meitenēm pievienotais cukurs veidojis 15,5 procentus no ikdienā uzņemtajām kalorijām (282 kcal).
Turklāt saskaņā ar jaunajām vadlīnijām bērniem zem divu gadu vecuma pievienoto cukuru nevajadzētu uzņemt vispār. Ka iemeslu tam Amerikas Sirds asociācijas pārstāvji min to, ka bērniem šajā vecumā nav jāuzņem tik liels kaloriju daudzums kā vecākiem bērniem un pieaugušajiem, tāpēc viņu ēdienkartē nevajadzētu būt tā dēvētajām tukšajām kalorijām no ēdieniem un dzērieniem, kas satur pievienoto cukuru. Šādi produkti satur maz vai nemaz mikroelementus, vitamīnus un citas vērtīgas vielas, tādēļ to dotās kalorijas dēvē par tukšajām.
Tāpat speciālisti norāda, ka cilvēka garšu gaume veidojas agrīnā vecumā, tādēļ, līdz divu gadu vecumam ierobežojot tādu produktu patēriņu, kas satur pievienoto cukuru, ir iespējams samazināt tieksmi pēc neveselīgas pārtikas pieaugušā vecumā.
Amerikas Sirds asociācija norāda, ka viņu jaunajām rekomendācijām, kas publicētas žurnālā "Circulation", sekot ir vieglāk nekā iepriekšējām, kur bija ieteikts atšķirīgs pievienotā cukura patēriņš atkarībā no bērna vecuma un dienā uzņemtā kaloriju daudzuma,
"Mūsu ieteikums ir vienāds visiem bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem, lai vecākiem un sabiedrības veselības uzraugiem to būtu viegli paturēt prātā," norāda pediatrijas profesore Mirjama Vosa (Miriam Vos) no Emorija Universitātes medicīnas skolas Atlantā.
"Vairumam bērnu nelietot vairāk par sešām tējkarotēm pievienotā cukura dienā ir veselīgs un sasniedzams mērķis," viņa piebilst. Vosa kopā ar kolēģiem izstrādājusi jaunās rekomendācijas, padziļināti analizējot līdz šim veiktos pētījumus par to, kā pievienotā cukura patēriņš ietekmē bērnu veselību.
Pētījumi liecina, ka augsts cukura patēriņš bērnībā veicina tādu sirds slimību riska faktoru kā aptaukošanās un paaugstināts asinsspiediens attīstību.
"Bērni, kas uzturā lieto produktus, kuros ir daudz pievienotā cukura, ir tendēti ēst mazāk veselīgu produktu, kā augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus un piena produktus ar zemu tauku saturu, kas ir labi sirds veselībai," norāda Vosa.
Limonādes un citi saldināti dzērieni ir galvenais pievienotā cukura avots bērniem, norādīts ziņojumā. Vecākiem bērniem tā avots ir arī enerģijas dzērieni, kas satur daudz pievienotā cukura.
Tas gan daudziem vairs nebūs pārsteigums, bet mazā kolas vai citas limonādes skārdenīte (330 ml) satur aptuveni deviņas tējkarotes cukura.
Bērniem nevajadzētu dzert vairāk par glāzi (aptuveni 200 ml) limonādes vienu reizi nedēļā, norāda Vosa. Tajā pašā laikā daudzi bērni limonādes dzer katru dienu.
Ieteikumu autori norāda, ka nav daudz pētījumu par to, kā mākslīgie, tā dēvētie bezkaloriju saldinātāji (aspartāms, saharoze, sukraloze) ietekmē bērnu veselību, tāpēc viņi neko nevar ieteikt saistībā ar to lietošanu.
Viņi arī bilst, ka nav skaidrs, vai simtprocentīgas augļu sulas, kas satur daudz dabiskā cukura, saistītas ar tādu pašu risku veselībai kā dzērieni ar pievienoto cukuru.
Galvenais secinājums ir tāds, ka bērniem jāsamazina pievienotā cukura patēriņš viņu pašreizējās un nākotnes veselības labā.
"Labākais veids, kā maksimāli izvairīties no cukura bērna ēdienkartē, ir dot bērniem produktus ar augstu uzturvērtību, kā augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, piena produktus ar zemu tauku saturu, liesu gaļu, mājputnu gaļu un zivis, un ierobežot to produktu patēriņu, kam ir zema uzturvērtība," norādījusi Vosa.