Protams, viss atkarīgs no dzīvesstila un ieraduma, tomēr, ja ik pa laikam vēlies sevi un sev tuvos nedaudz palutināt, noteikti dažkārt sanāk pārtērēties. Turpinājumā daži padomi un stratēģijas, kā kaut nedaudz samazināt tēriņus pārtikas veikalos, ņemot vērā, ka neēšana un badošanās nav veselīga opcija.
Gatavo vienkāršus ēdienus, kas garšo visiem
Ja esi ģimenes cilvēks, noteikti esi atskārtusi, ka ne visiem viss garšo – kāds vēlēsies, lai pusdienās pagatavo biešu zupu, bet citam prātā būs sacepums. Svarīgi saprast savu ģimenes locekļu vēlmes un apdomāt, vai gatavotais ēdiens garšo visiem. Ja tā nebūs, attapsies, ka gatavo vairākus ēdienus, kas kā zudinās laiku, tā arī palielinās tēriņus pārtikas produktu veikalos, uzsver "Business Insider".
Izvairies no ekstravagantiem un izsmalcinātiem ēdieniem, kas visiem varētu neiet pie sirds, un pieturies pie vienkāršākām, taču tikpat gardām maltītēm.
Protams, ar laiku viens un tas pats ēdiens var patiešām apnikt, taču ir tik daudz dažādu sastāvdaļu, ar kurām var variēt – kaut ar tiem pašiem kartupeļiem, kurus var pasniegt neskaitāmi daudz veidos.
Seko līdzi atlaidēm
Ja vēlies samazināt tēriņus, būtiski sekot līdzi atlaidēm veikalos. Dodoties iepirkties, apskati, ko var iegādāties par samazinātu cenu, un no atlaižu produktiem izplāno, kādu maltīti vari pagatavot.
Piemēram, ja ar atlaidi vari iegādāties vistas gaļu, iespējams, uzreiz vajag padomāt, cik daudz ēdienu vari pagatavot, izvēloties tieši šo produktu. Koncentrējoties uz atlaižu preci, salasi arī pārējās maltīšu sastāvdaļas un plāns nedēļai jau ir gatavs!
Izveido iepirkumu sarakstu
Pretēji spontānam atlaižu iepirkšanās maratonam, izmēģināt laimi var arī ar pirkumu sarakstu.
Cik gan bieži nav bijis tā, ka, aizejot uz veikalu, iepirkuma ratiņos krīt iekšā viss pēc kārtas, pat lieki nedomājot, ko vispār no tā varam pagatavot.
Tā vietā mājās izveido produktu sarakstu, kuram veikalā strikti seko līdzi. Neatkāpies no sava saraksta un nesalūzti zem krāšņajiem piedāvājumiem, kurus vēlētos izmēģināt. Ja šāda saraksta nav, bieži vien, atnākot mājās, esam šokā, ko gan īsti esam nopirkuši un kā to vispār izmantosim.
Pagatavo vairāk, pārējo noglabā ledusskapī
Dažkārt uzduramies uz akcijām – pērc divus, trešais nāk bonusā. Kāpēc gan nē? Arī gatavojot, ja vien tas nav pārtikas produkts, kas ātri bojājas, varam sagatavot to ātrai pasniegšanai jau laikus.
Pagatavo maltīti, paēd, bet to, kas paliek pāri – ieliec ledusskapī vēlākam. Tas ietaupīs kā laiku, tā arī samazinās tēriņus.
Līdzīgi ir arī ar lauku labumiem. Ja vasarā ir iespēja iegūt kādus dārzeņus, padomā, kā tos vari sagatavot ziemai.
Nepārcenties ar svaigiem produktiem
Turpretī cits gadījums ir tad, ja esi vairumā iepirkusi svaigus produktus, piemēram, dārzeņus un augļus, kuri mēdz ātri bojāties.
No šādas prakses gan vajadzētu izvairīties – nopērc tik, cik spēsi apēst. Ilgi stāvot, šie pārtikas produkti var bojāties. Tāpat var uznākt kāds neparedzēts gadījums, piemēram, vari aizbraukt pie draudzenēm vai saslimt un nespēt pagatavot plānoto – šādos gadījumos ēdiens vairs nebūs ēdams un no tā būs aukstasinīgi jāatbrīvojas. Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, domā saprātīgi un nepārspīlē.
Atklāj labākās iepirkšanās vietas
Iespējams, tev pazīstams ir kāds lauksaimnieks, kurš pats audzē dārzeņus un par saprātīgām cenām gatavs tev dot iespēju notestēt lauku labumus. Tikpat labi – varbūt pie mājas tev tuvu ir tirgus, kur zini labākās tantiņas, kuras pārdod kā gardākos, tā arī izdevīgākos lauku labumus. Iespējams, tavi vecāki vai vecvecāki ir kārtīgi sagatavojušies ziemai un piespēlē tev kādus krājumus, ko vari lieliski iekļaut savā ēdienkartē. Iespēju ir daudz, ir tikai jāprot atrast pareizās vietas un pareizie cilvēki.