Foto: stock.xchng
Pastāv teiciens, ka vīrieša patieso vērtību apliecina ģimene un spermatozoīdi. Tajā pašā laikā eksistē dažādas slimības, kas var stāties ceļā, lai piepildītu vēlmi kļūt par tēvu. Tiesa, daudzos gadījumos par pašu slimību biedējošāki ir valdošie stereotipi un mīti, īpaši, ņemot vērā to, ka pēdējos gadu desmitos medicīna un zinātne ir strauji attīstījusies, un līdz ar to situācija ārstniecībā strauji mainās.

Par onkoloģisko slimību ietekmi uz vīrieša auglību un seksualitāti Tēva dienas priekšvakarā stāsta auglības klīnikas "Mama Rīga" reproduktoloģe Viktorija Zaļetova, Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā, habilitēta medicīnas doktore, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, onkoloģe Dace Baltiņa un pārmaiņu treneris Arturs Šulcs.

Audzēja diagnoze – tas ir spriedums

Patiesība: Nē, tā nav tiesa! Labdabīgie audzēji nerada ļaunas sekas. Savukārt ļaundabīgo audzēju ārstēšanai, īpaši, ja tos konstatē agrīnās stadijās, onkologi arvien veiksmīgāk prot pielietot operatīvo terapiju (audzēju izgriežot), staru vai medikamentozo terapiju, un arvien biežāk vēzis nozīmē ne tikai nelaimīgu sākumu, bet arī laimīgu iznākumu. Vēzis katram cilvēkam attīstās ļoti individuāli, tāpēc svarīgas ir regulāras profilaktiskās apskates.

Vēzis nogalina cilvēka seksualitāti un auglību

Foto: PantherMedia/Scanpix

Patiesība: Nav pierādījumu, ka pati onkoloģiskā slimība atstātu ietekmi uz cilvēka dzimumšūnām vai dzimumspēju. Iespaidu uz cilvēka seksualitāti un auglību (libido, erektīlā funkcija un dzimumšūnu kvalitāte) daudz lielākā mērā atstāj pati audzēja ārstēšana. Visgraujošāk uz ātri dalošajām šūnām, kādas ir dzimumšūnas, iedarbojas staru terapija, ķīmijterapija un, protams, orhektomija (abu oliņu izoperēšana). Tā rezultātā pēc prostatas vēža (visbiežāk slimo vīrieši vidēji vecumā no 40 līdz 75 gadiem) traucētu seksualitāti, tostarp auglību, novēro 70–100 procentos gadījumu, pēc urīnpūšļa vēža (visbiežāk slimo vīrieši pēc 60 gadu vecuma) – 70 procentos gadījumu, pēc zarnu vēža (visbiežāk slimo vīrieši pēc 55 gadu vecuma) – 50 procentos gadījumu, pēc onkohematoloģiskām slimībām (ļaundabīgas asins slimības), ar ko slimo visu vecumu vīrieši, un pēc sēklinieku vēža (slimo daudzi jauni cilvēki, vidēji vecumā no 15 līdz 45 gadiem) – 40 procentos gadījumu. Visi audzēju veidi kopā auglības un seksualitātes traucējumus rada 40–60 procentos gadījumu.

Vēža izārstēšana nav savienojama ar auglību nākotnē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Patiesība: Nē. Vēža ārstēšana ir individuāls process, un izvēlētās terapijas ietekme uz auglību – arī ir prognozējama. Piemēram, slavenais ASV riteņbraucējs un olimpiskais čempions Lenss Ārmstrongs, kurš uzvarēja sēklinieku vēzi un pēc tam turpināja startēt sacensībās un gūt uzvaras, pirms ķīmijterapijas uzsākšanas sasaldēja savu spermu. Ķīmijterapija izglāba sportistam dzīvību, bet draudēja padarīt jauno puisi neauglīgu. Taču, tā kā sportists pirms ķīmijterapijas uzsākšanas bija sasaldējis savas dzimumšūnas (spermu), tas ļāva viņam pēc izveseļošanās kopā ar sievu radīt vairākus abu kopīgus bērnus. Riteņbraucējs Ārmstrongs var būt kā piemērs – slimība, auglība, mīļotais darbs, dzīves jēga un ģimenes laime ir savienojami jēdzieni.

Vēža pacientiem nav ārsta auglības jautājumos

Foto: stock.xchng

Vēzis nogalina dzimumtieksmi jeb libido

Foto: Shutterstock

Vīrietim vēzis neizbēgami nes erekcijas traucējumus

Foto: F64

Vīrietis ar audzēju nedrīkst kļūt par tēvu

Foto: Shutterstock

Patiesībā: Nav pierādīts, ka audzējs sievietei vai vīrietim atstātu negatīvas sekas uz bērnu veselību. Gadījumos, kad pāris vēlas bērnu tagad – atklājot vēzi, vai vēlāk nākotnē, pēc izveseļošanās, nepieciešams konsultēties ar onkologu un reproduktologu par piemērotāko risinājumu konkrētajā gadījumā. Ja vīrietim ir vismaz viens vesels spermatozoīds, apaugļošana ir iespējama, un donors nav nepieciešams.

Sagaidot Tēva dienu, auglības klīnika "Mama Rīga" no 12. līdz 23. septembrim izsludina "Auglības dienas". To laikā vīrieši, sievietes un pāri var pieteikties reproduktologa bezmaksas konsultācijām auglības veselības jautājumos, zvanot pa tālruņiem 66900400, 29494455 vai rakstot uz e-pastu info@ivf.lv Uz "Auglības dienām" īpaši aicināti arī tie pāri, kuri šobrīd gaida rindā valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmā. Šie pāri "Auglības dienu" laikā tiks iepazīstināti ar klīnikas "Mama Rīga" iespējām mākslīgās apaugļošanas (IVF) jomā.

Līdz septembra beigām ikviens, kuru skārusi neauglības problēma, var uzdot jautājumus reproduktoloģei Viktorijai Zaļetovai "Cālis" forumā vai, sūtot tos uz e-pastu calis@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!