Foto: Shutterstock
Bērnudārzā vai skolā, parkā vai poliklīnikā bieži nākas redzēt tik dažādas mammas: skaļas un klusas, rupjas un "ieturētas", optimistiskas un ar visu apkārt neapmierinātās… Bet bieži vien cilvēki uzvelk maskas tad, kad apkārt ir sveši cilvēki, savukārt mājās uzvedas pavisam citādi.

Visizplatītākie tomēr ir četri mammu tipi – robots, sargsuns, viesis un draugs. Kas esi tu? Savos novērojumos dalās "Parents" autore Aleksandra Galimova, angļu valodas pasniedzēja, šahiste un trīs bērnu mamma.

Mamma-robots

Viņa nemitīgi kaut ko runā, mazgā, tīra un berž. Viņa pārvietojas pa māju ar putekļusūcēju, lupatu vai sūkli. Viņa rada mājīgumu vīram un bērniem, baro ar pusdienām un vakariņām no pieciem ēdieniem un izvadā bērnus pa dejošanas, mūzikas pulciņiem. Viņu praktiski nav iespējams sastapt pie televizora vai grāmatas. Starp šī tipa sievietēm bieži ir sastopamas mājsaimnieces, bet pietiekami bieži mammas-roboti arī strādā algotu darbu. Šķiet, ka viņai diennaktī ir vismaz 48 stundas.

Plusi

Šādai mammai bērni vienmēr ir pabaroti un rūpīgi apģērbti. Līdz pusaudžu vecumam šo mammu bērni vienmēr izpilda mājasdarbus un aktīvi apmeklē visus iespējamos pulciņus. Sastrīdēties ar mammu-robotu praktiski nav iespējams. Vīram vienkārši nav kur piesieties: ledusskapis pilns, krekli izgludināti, pat zābaki – nospodrināti.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīnusi

Ģimenes locekļi mammas-robota titāniskos darbus uztver kā pašsaprotamus – mammai tas viss vienkārši ir jādara. Ja pēkšņi viņa kaut ko nepagūst, bērni un tēvs demonstrē ģimenisku neapmierinātību. Mamma-robots jau sen vairs nekontaktējas ar draudzenēm – nav laika. Viņa neko nedara, lai gūtu prieku sev – kādi gan var būt personīgie prieki, ja esi precēta sieva?!

Kas var atgadīties?

Lai cik tas dīvaini nebūtu, šādas sievietes bieži pamet vīri. Tie, kuri dod priekšroku mīlēt dzīvu cilvēku. Iestīvinātās bikses un kulinārijas šedevri neglābj. Pēc vīra nodevības mamma-robots griež zobus un visas dusmas izgāž uz bērniem. Ja bērns ir vecāks par 10 gadiem, viņš protestē, cenšoties iespējami mazāk laika pavadīt mājās, pamet jau sen kā apnikušos pulciņus un pārstāj pildīt mājasdarbus. Pusaudži vispār ignorē mammas-robota garastāvokļa krasās maiņas un kā protestu sāk ēst kaitīgos "fast food" ēdienus.

Mamma-sargsuns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņai viss "iet pēc grāmatas", sekojot daudziem aizliegumiem un ierobežojumiem. Katrs ģimenes loceklis, kurš ir vecāks par diviem gadiem, var nocitēt jebkuru no 258 noteikumiem – turklāt jebkurā diennakts laikā.

Mammas-sargsuņa mājās uz grīdas nemētājas neviena zeķe, nerodas jautājums, kuram jāiet pēc maizes, tāpat regulāri tiek mazgāta ne vien izlietne un plīts, bet arī logi. Bez atgādinājumiem un katru mēnesi!

Plusi

Neviens pat nedomā strīdēties par mājas pienākumiem – viss ir uzrakstīts, atzīmēts un noregulēts ar iekšējiem dokumentiem, tādiem, kā "trauku mazgāšanas grafiks" vai "mājas darbu infografika". Skola, stundas, darbs mājās un pat laulāto pienākumi guļamistabā ir precīzi reglamentēti. Viss ir skaidrs, visiem ir mierīgi, bez liekām emocijām.

Mīnusi

Jau sen kā cilvēki nav spējīgi ilgstoši dzīvot armijas apstākļos. Vēlme pēc brīvības kaut vienam no ģimenes locekļiem var ģimenē radīt "dumpi uz kuģa".

Kas var atgadīties?

"Sargsuņa" laulātais nemaz ne tik reti iet pa kreisi – tur, kur viņu saprot, apmīļo un sargā. Īpaši aizvainotie pat izlemj par labu laulības šķiršanai. Bērni aug un arvien biežāk sāk pārkāpt mājas reglamentu. Mamma-sargsuns ir šokā. Viņa cenšas atrast vājās vietas savā valdīšanas stratēģijā, taču tas viņai neizdodas.

Mamma-viesis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šādai mammai nepatīk nodarboties ar sadzīves rutīnu. Šim nolūkam viņai ir sava mamma, vīramāte, mājkalpotāja, aukle… Mamma-viesis ir aizņemta ar karjeru vai vienkārši dzīvo savam priekam. Viņa ir pārliecināta, ka dzīve ir pārāk īsa, lai tērētu laiku bezgalīgai uzkopšanai, lai katru dienu stāvētu virtuvē pie plīts un risinātu trešās klases mājasdarbus matemātikā.

Plusi

Mamma-viesis bērniem var pastāstīt daudz interesanta, organizēt viņiem izzinošu ekskursiju un uzdāvināt pēdējā modeļa "iPhone". Viņa negaužas par dzīvi, neliek pildīt mājasdarbus, un bērni līdz zināmam laikam šādas attiecības ar mammu uztver kā svētkus.

Mīnusi

Mamma-viesis mīl bērnus, bet citādi, un viņa nevar ilgstoši darboties ar atvasēm. Sarežģītās situācijās viņa īsti nezina, kā rīkoties, un nespēj vienoties ar bērnu bez citu cilvēku palīdzības. Patiesībā viņa ne pārāk labi pazīst savus bērnus un nākotnē tas var draudēt ar visai lielām problēmām.

Kas var atgadīties

Mammai-viesim nav īstas saiknes ar bērniem, un pieaugot bērni viņu var neuztvert nopietni. Turklāt mātes uzmanības trūkums bērnībā var novest pie nopietnām psiholoģiska rakstura problēmām jau pieaugušā vecumā.

Par to, kā notikumi bērnībā ietekmē turpmāko dzīvi, lasi šeit.

Savukārt te lasi par vecāku pāridarījumiem bērnībā, kas sāp vēl tagad.

Mamma-draugs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņa vienmēr ir blakus, ar viņu var parunāties par visu ko, viņa saprot, palīdz un atbalsta. Ar mammu-draugu var vizināties ar skrituļslidām un amerikāņu kalniņiem, lēkt gumijas un skatīties "Simpsonus". Mājoklī valda radoša nekārtība, un, ja mammai ir slinkums gatavot, viņa bez sirdsapziņas pārmetumiem pasūtīs picu vai kādu citu ēdienu.

Plusi

Šādai mammai ir patiesa emocionālā tuvība ar bērnu. Viņai nav jāmelo, ar viņu var iepazīstināt draugus, palūgt uzrakstīt domrakstu vai atrisināt uzdevumu.

Mīnusi

Nereti šādu mammu bērni nepalīdz mājas darbos, slikti mācās un principā dara to, ko viņi vēlas. Mamma-draugs nevis vienkārši negrib vai nespēj uzstāt uz savu viedokli, bet viņa dod priekšroku visā piekrist bērnam.

Kas var atgadīties?

Mammu-draugu bērni nezina robežas, neatzīst viņas autoritāti un nesaprot, ko nozīmē – pienākumi. Mamma-draugs ir biežs viesis skolā, jo izrādās, ka viņas bērns atsakās ievērot skolas noteikumus un ir rupjš pret skolotājiem. Pusaudži, kurus audzina mammas-draugi, mājās var ierasties, tuvojoties saullēktam, vai atļauties "nevainīgus izgājienus", piemēram, grafiti uz pilsētas centrālās ielas.

Par laimi, visi šie tipi reti kad novērojami tīrā veidā, atzīst autore. Mamma-robots vienu skaistu dienu var nolikt slotu istabas stūrī, aiziet pie friziera, lai pilnībā nomainītu frizūru, un aizietu ar draudzenēm uz karaoki. Mamma-sargsuns nodod rīkojumus tēvam un aizbrauc ceļojumā ar vecāko bērnu. Mamma-viesis pēkšņi saprot, ka karjera – tā ir tikai daļa dzīves un sāk iemīlēt klusus ģimenes vakarus. Bet mamma-draugs kādā brīdī sit dūri galdā un piesaka savas tiesības apspriest katra ģimenes locekļa pienākumus mājās un uzvedības noteikumus sabiedriskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!