Foto: DELFI
Neba jau tikai draudzīgo laikapstākļu dēļ sestdien, 17. septembrī, dažas teiksmaino Pokaiņu meža takas vairāk atgādināja Brīvības ielu – uz Zināšanu gadatirgu bija sabraukuši ļaudis no visām Latvijas malām. Pasākuma programmiņa vēstīja, ka gadatirgus noslēdzas plkst. 16 ar Uguns rituālu, taču ap to laiku rindas pie dalībnieku "izbraukuma kabinetiem" vēl nebija izsīkušas. Secinājums – šis pasākums ir cilvēkiem vajadzīgs, un tie, kuri šogad netika vai nesadūšojās, Pokaiņos būs gaidīti arī nākamajos rudens saulgriežos.

Gadatirgus tiek rīkots jau trešo gadu, un apmeklētāju pulks aug augumā, liecina pasākuma dalībnieku un rīkotāju novērojumi. Mērogā tas gan nesasniedz "Helsus", "Destiny's Gift" vai "Gara vasara", tomēr Pokaiņu aura un attālums no Rīgas, kas šurp nogādā tikai īstenos zināšanu kārotājus, šo pasākumu izceļ citu ezotēriskas ievirzes festivālu vidū.

Gadatirgū kā jau gadatirgū – letes ar iekārojamām precēm, teltis ar dažādu nozaru speciālistu nodarbībām, lekcijas, tautasdziesmu meditācijas un sarunas. Visu neizstāstīt – apskati bildes!

Foto: DELFI

Krietna rinda izveidojās arī pie astroloģes, aura-soma speciālistes Santas Pīlāces dažādkrāsu pudelītēm pilnā galda. Izvēloties divas pudelītes, varēja uzzināt savus talantus un vadošo tēmu dzīvē, kā arī aktuālo jautājumu un tā risināšanas ceļus jeb – kā defektu pārvērst par efektu.

Foto: DELFI
Kurš teicis, ka astrologam tikai pie zvaigznēm jāturas? Prieks uzzināt, ka astroloģe Guna Kārkliņa ķērusies pie īpašu sveču veidošanas – tās ir rotātas ar maģiskām zīmēm un uzlādētas īpašā rituālā.
Foto: DELFI
Rinda pie šamaņa un skaņu terapeita Māra Pīlāča, kurš darbojās ar čakrafoniem un citiem skaņu rīkiem, neizsīka līdz pat vakarpusei.
Foto: DELFI
Arvien jaunus risinājumus savu orgonītu piramīdu veidošanā piedāvāja meistars Kristaps Deģis, izsmeļoši izstāstot, kam katra piramīda domāta un kā ar to sadarboties.
Foto: DELFI
Zināšanas rodamas arī segu, lakatu un citos rakstos. Šo to var pamēģināt uzmargot arī pats!
Foto: DELFI
"Meža klasē" dziednieks un ekstrasenss Voldis Prancāns stāstījā par to, kā apjaust un īstenot šīs dzīves misiju. Klausītāju netrūka!

Gadadirgus ievada un noslēguma rituālu vadīšana bija uzticēta Mārai Brantei. Taujāju, kāda ir šo rituālu nozīme? "Sākuma rituāls ir vairāk ar mērķi, lai cilvēki atvērtos šim notikumam, pieslēgtos tā enerģijai, kā arī lai dalītos tajā, ko katrs šurp atnesis, un lai apmeklētāji to uztvertu. Savukārt Ugunsrituāla vadmotīvs ir pateikt paldies šai dienai un atvērt sevi saulgriežu laikam. Pašlaik mēs esam vienādību laikā, kad diena un nakts vienādi garas, šajā laikā katram būtu jāmeklē iekšējais līdzsvars, lai izlīdzinātu savu iekšējo pasauli. Un rituāls to nostiprina Smalkajā pasaulē, no tās tad saņemam svētību. Vēl rituāls atver vārtus veļu laikam, kas sākas līdz ar šo mazo dienu." Māras skatījumā šis ir vairāk vieduma nekā gudrības gadatirgus, un viedums nāk no sirds.

Zināšanu gadatirgū šoreiz nokļuvusi arī no Havaju salām cēlusies Ho'oponopono mācība, kurai šķietami nav sakara ar mūsu bāleliņiem. To festivālos sastopu pirmoreiz. Kā tā te iederas? "Visas prakses, kas šeit ir, savā būtībā par to pašu arī runā. Re, kur Normunds Astra runā – arī vairāk vai mazāk par to pašu! Caur pieņemšanu, caur piedošanu skatīties uz pasauli un, strādājot ar sevi, mainīt apkārtējo... Ho'oponopono ziņa jau sen ir visapkārt, tikai katrs to izdzird savā laikā," domās dalās Svetlana Bulte, grāmatas "Vieglākais ceļš, kā dzīvot" tulkotāja un izdevēja. Tātad Ho'oponopono atrašanās šeit ir jaušība, nevis nejaušība.

Studija "Jūties labi" ir liela dalības pieredze šāda tipa pasākumos. Kā patīk šis? "Pirmais gadatirgus bija izkliedēts pa visu mežu, aplūkot visu, ko gribējās, nebija viegli, cilvēki maldījās. Šogad viss ir kompaktāk, ērtāk, omulīgāka sajūta, kad visi kopā. Cilvēki ir atvērti un smaidīgi," stāsta studijas vadītāja Ilze Danelsone. Viņas mērķis šeit ir dot iespēju cilvēkiem uzzināt, ka ir tāda studija, kurā var iegūt zināšanas, un, protams, sajust šeit valdošo atmosfēru un satikt līdzīgi domājošos. Nu – jāteic, tas līdzās vibroakustiskās masāžas baudīšanai un rituāla sveču iegādei, bija arī mans mērķis.

Savukārt tiem, kuri pirmoreiz brauks nākamgad, ieteiktu rūpīgāk izpētīt teritorijas karti, jo Pokaiņu takās ne viens vien samaldījās, taisnāko ceļu uz tirgus placi meklēdams. Jā, nav nekāda parastā vieta tie Pokaiņi!

Foto: DELFI

Turpat uz ugunskura tapa varen garda zupa, ar kuru iestiprināties zināšanu meklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!