Foto: Shutterstock

Saindēšanās ir viens no izplatītākajiem nelaimes gadījumiem bērniem vecumā līdz četriem gadiem. Mazu bērnu interesē apkārtējā pasaule - krāsainas tabletes un sadzīves ķīmiju bērns var uztvert kā saldumus vai rotaļlietas. Ir jāparedz, ka bērns paņems visu, kam tiks klāt, un ka viņam interesē pilnīgi viss, kas notiek un ko ierauga, jo tādā veidā viņš izzina pasauli. Kā bērnu pasargāt no saindēšanās un ko darīt, ja nav izdevies mazuli novaktēt, par to Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā informē speciālisti.

Sadzīves ķīmija

Bīstama problēma ir sadzīves ķīmija, kas atrodas mājās nepareizi piemeklētās vietās. Vecāki bieži neiedomājas, ka bez uzraudzības atstāj tādas lietas kā veļas pulveri, balinātāju, smaržūdeņus, acetonu, trauku mazgājamo līdzekli, cauruļu tīrīšanas līdzekļus un citas lietas, jo bērns, tiekot klāt šiem izstrādājumiem, var gūt neatgriezeniskus kaitējumu savai veselībai.

Šīs vielas var izraisīt mutes dobuma, barības vada un elpošanas ceļu ķīmiskus apdegumus. No sadzīves ķīmijas var iegūt arī ļoti smagu intoksikāciju (saindēšanos), kā dēļ bērns var aiziet bojā.

Arī vēl no iepriekšējiem laikiem saglabājusies etiķa esence var sagādāt bīstamas situācijas, jo vecāki to bieži vien glabā pudelēs, kas nav ar bērniem drošu pudeļu korķīti vai arī pārlej, piemēram, limonādes pudelēs. Pudeles ar košajām etiķetēm piesaista bērnu uzmanību. Nonākot barības vadā, etiķa esence rada dzīvībai bīstamu ķīmisko apdegumu, kas beidzas ar neatgriezenisku mutes, barības vada, kuņģa bojājumu vai pat bērna nāvi. Tāpēc no etiķa esences lietošanas mājās labāk atteikties pavisam un izmantot tikai galda etiķi.

Foto: Shutterstock

Vecākiem jāparūpējas, lai sadzīves ķīmija atrodas bērniem neaizsniedzamā vietā un jāiegaumē, ka tad, kad ģimenē ienāk mazulis, sadzīves ķīmiju vairs nevar glabāt, piemēram, zem izlietnes, kur to ikdienā mājās novieto visbiežāk un kur bērns var tai viegli piekļūt. Turpmāk sadzīves ķīmija jāglabā augstākajos plauktos vai vislabāk – slēdzamā skapītī.

Medikamenti

Kā uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģijas nodaļas vadītājs profesors Aigars Pētersons, vecākiem ir jādomā, kur mājās tiek novietoti medikamenti. Tie noteikti jānovieto slēdzamā skapītī vai atvilktnē, bērnam nepieejamās vietās.

Bieži mazi bērni paņem vecmāmiņas vai vectētiņa tabletes - asinsspiediena zāles, sirds zāles, krāsainas tabletītes, kālija permanganāta graudiņus, kas bērnu ļoti interesē. Tā kā šajā vecumā bērns pasauli lielā mērā izzina tieši ar mutes palīdzību – visu nogaršojot, nereti šie medikamenti tiek norīti, kas var radīt saindēšanos vai mutes un barības vada gļotādas apdegumu (piemēram, attiecībā uz kālija permanganātu jeb tā dēvētajiem "zilajiem graudiņiem").

Pirmā palīdzība no pieaugušajiem

Ja bērns saindējies ar sadzīves ķīmiju vai medikamentiem, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība. Pirms atbrauc mediķi, bērnam jāizskalo mute un jāiedod padzerties, bet ne vairāk kā 100 gramus ūdens. Ūdens, iespējams, var mazināt indes asumu, koncentrāciju, bet neko vairāk nespēs palīdzēt.

Nekādā gadījumā nevajadzētu izraisīt vemšanu, jo tādā veidā varētu tikai palielināt problēmu (piemēram, ja norītā sadzīves ķīmija ir kodīga vai dedzinoša, izraisot vemšanu, atkārtoti tiks kairināta barības vada un mutes gļotāda). Tomēr, ja saindēšanās gadījumā bērnam ir vemšana, to nevajag kavēt, bet atvemtās masas vajag noteikti saglabāt un iedot ātrās palīdzības pārstāvjiem, tādā veidā būtu vieglāk noteikt to ķīmisko vielu sastāvu – ar ko bērns ir saindējies. Ieteicams saglabāt vielas, ar ko bērns saindējies, iepakojumu, lai ārstam būtu zināms tās sastāvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!