<a rel="cc:attributionURL" href="https://unsplash.com/@synthetica"> Stephanie Braconnier </a> / <a rel="license" href="https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/">cc</a>
Ja saimnieki ir bijuši gana čakli, šajā dienā var rīkot dzīres, jo Miķeļos beidzas visi zemes darbi un pati zeme dodas atpūtā. Tad var doties gan uz gadatirgu, gan svinēt un pildīt rituālus, kā to darījuši mūsu senči. Tiesa, lai paspētu visus pabarot un par nākotni parūpēties, var gadīties, ka tirgus apmeklējums jāatceļ...

Latviešu tradīcijās Miķeļi ir pļaujas svētku dzīres, kad visai labībai jābūt zem jumta. Ar vienu pavisam mazu izņēmumu – Miķeļa rītā kāva aunu, to vārīja un tad gāja tīrumā nopļaut pēdējo labības kušķīti, kas tur speciāli atstāts. Tās ir Jumja saņemšanas svinības, kam seko dzīres.

Gatavošanās tām jāsāk jau dažas dienas iepriekš, jo kāds puscūcis jau nobarots, to tad jānokauj iepriekš, lai var pagūt desas sataisīt, ko ēst ar jau ieskābētajiem kāpostiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!