Foto: Shutterstock

Bērnu audzināšana ir viens no svarīgākajiem dzīves uzdevumiem cilvēkiem, kuri lēmuši par labu atvašu laišanai pasaulē. Par šo tematiku ir tik daudz grāmatu, rakstu, raidījumu, kuros vecāki var uzzināt teju par katru niansi bērnu audzināšanas procesā. Tomēr ir dažas lietas, par kurām tik bieži šajā informācijas gūzmā netiek runāts – par to, lai bērnu audzināšana notiktu ne tikai maksimāli pareizi, bet lai tas arī pašiem vecākiem būtu patīkams process. Speciālisti "Woman-rules" nosaukuši piecus laimīgu vecāku noslēpumus, kurus atklājam arī tev.

Visiem vecākiem dažreiz zūd pacietība

Katrs no vecākiem pilda milzu emocionālo, bet atsevišķos gadījumos – arī fizisku darbu, audzinot savas atvases. Diemžēl ne vienmēr ieguldītās pūles tiek novērtētas vai neizdodas saņemt pozitīvu atgriezenisko saiti, jo bieži vien no bērna puses var novērot sīvu pretestību, kā rezultātā mammai vai tētim nolaižas rokas. Un nogurums rada negatīvas emocijas, bet tas ir normāli, tādēļ ņem vērā – ja neatbrīvosies no šī sasprindzinājuma, sekas var būt daudz nopietnākas.

Visbiežāk dārgākās un interesantākās rotaļlietas vecāki patiesībā pērk sev

Ir vērts atzīmēt, ka līdz noteiktam vecumam mazulim vispār ir vienalga, cik maksā viena vai otra rotaļlieta. Turklāt bērns mierīgi var spēlēties pat ar plastmasas bļodiņām, papīra glāzītēm un citiem priekšmetiem, un viņam nemaz nav vajadzīgas dārgās mašīnītes vai lelles. Tieši šī iemesla dēļ ir visai bezjēdzīgi no bērna pieprasīt kaut kādu īpašu attiecību pret dārgo rotaļlietu, viņam daudz svarīgāk ir gūt prieku no spēlēm ar vienkāršiem sadzīves priekšmetiem.

Vecākiem ir tiesības dusmoties

Bieži vien mammas un tēti, jo īpaši pavisam "jaunizcepti" vecāki, uzskata, ka viņiem jebkuros apstākļos ir mazulis jāmīl un visādi jādemonstrē savas jūtas, bet nekādā gadījumā uz bērnu nedrīkst dusmoties. Pēc psihologu domām, tas nebūt nav pareizs uzskats, jo bērni patiešām dažreiz var uzvesties pilnīgi nepanesami, burtiski pārvēršoties īstos monstros. Ir pilnīgi dabiski, ka šāda uzvedība var izvest no pacietības pat pašu mierīgo cilvēku. Tādēļ nav nepieciešams valdīt savas patiesās jūtas. Labāk tās parādīt, – lai bērns redz, kāda var būt pieaugušo reakcija uz viņa slikto uzvedību.

Vecāku teiktie "nē" bērnu netraumē

Ikvienam bērnam ir nepieciešams noteikt precīzas robežas, kas viņam ir atļauts un kas aizliegts. Protams, mazulis var sākt niķoties, raudāt, sarīkot histērijas, vai otrādi – izlikties par īstu eņģelīti tikai tādēļ, lai panāktu vēlamo. Vecākiem nevajadzētu iekrist šajos maldu ceļos un atļaut bērnam to, kas pēc viņu domām, ir kaitniecisks, bīstams vai pat vienkārši muļķīgs. Pastāvīga izdabāšana bērna kaprīzēm nekad nenoved pie laba rezultāta, tādēļ nav vērts pakļauties kārdinājumam pateikt "jā", kad tam nav nepieciešamības.

Vecākiem ir tiesības atpūsties

Neraugoties uz to, ka vecāku pienākumu pildīšana ir svarīgs uzdevums, tomēr tas arī nogurdina. Nav nepieciešams mazuli izklaidēt un katru minūti kontrolēt viņa darbošanos. Bērns kādu laiciņu pilnīgi mierīgi var pazīmēt, paskatīties multfilmas vai patstāvīgi paspēlēties ar mantām. Bet pieaugušie šajā laikā var pagūt nedaudz atpūsties – paskatīties kādu filmu vai parunāties ar draugiem pa tālruni vai internetā. Bērnam ir jāliek saprast, ka katru dienu mammai un tētim ir jāpiešķir kāds brīvbrīdis, kurā vecākus nevar traucēt ar kliegšanu, lūgumiem vai prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!