Foto: Shutterstock

Uz upmalu pēc jāņuzālēm oktobrī? Jā, jā – tieši īstais laiks! Vēls rudens ir ļoti piemērots brīdis, lai ņemtu lāpstu un dotos rakt kalmju (Acorus calamus) sakneņus, ar kuriem aizbaidīt gan dažādas kaites, gan arī kukaiņus.

Ūdenskrātuves malā izroc sakneņus, sīkākos atstājot auga saglabāšanai un atjaunošanai. Sakneņus noskalo, atdali saknes, lapas un bojātās vietas, nomizo un sagriez 15–20 cm garos gabalos. Tad vītini un žāvē siltā telpā. Ja nepieciešams pulveris, sakni vislabāk malt, kamēr tā svaiga. Pēc tam malumu izžāvē un uzglabā tumšā stikla traukā.

Ierastākais kalmes saknes izmantojuma veids ir parazītkukaiņu aizbiedēšana, telpas stūros der izmētāt pa saujiņai sasmalcinātu sakneņu. Taču to var izmantot gan virtuvē kā garšvielu, gan dziedniecībā un skaistumkopšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!