Foto: Shutterstock
Vecumposmā no pusotra līdz diviem gadiem mazulis var baidīties no Ziemassvētku vecīša, no trīs līdz piecu gadu vecumam – viņam tic visi bērni, sešu gadu vecumā ticība var pārvērsties šaubās. Un tomēr – pieaugušajiem nevajadzētu bērniem stāstīt, ka tāda vecīša nav. Pienāks brīdis, viņš pats visu uzzinās. Kad pastāv ticība, tā sniedz iespēju izpausties radošumam, fantāziju lidojumam un iztēlei. Ļauj bērnam izspēlēties!

Bērns, kurš bērnībā nesapņo un neko neiztēlojas, vēlākā dzīvē var ciest no depresijas un citām neiroloģiskām vainām. Sākot no 9-10 gadu vecuma, bērns pats saprot, ka Ziemassvētku vecīša nav, un tas ir saistīts ar abstraktās domāšanas attīstību, kas veidojas, tuvojoties 12 gadu vecumam.

Labāk, lai Ziemassvētku vecītis paliek kā brīnums uz ko cerēt. Patiesībā ziema un Ziemassvētki ir laiks, kad garajos vakaros arī pieaugušie vairāk lasa un atgriežas pie iekšējiem jautājumiem, šis ir piemērots laiks, lai atkal atrastu kontaktu ar sevi un pārskatītu savu rīcību un uzvedību.

Pieaugšana ir neizbēgama, un katra bērna dzīvē pienāk laiks, kad viņš sastopas ar skarbo realitāti – Ziemassvētku vecītis nav īsti tāds, kādu es viņu esmu iztēlojies, vai viņa nav vispār. Cik traumējoša ir šī realitāte bērnam un kā vecākiem to izskaidrot, par to uzzini šajā rakstā, kur situāciju skaidro klīnikas "Premium Medical" ģimenes un bērnu psiholoģe un psihoterapeite Inese Ruka.

Par to, cik daudz laba bērna audzināšanā vecākiem var sniegt šis izpalīgs – Ziemassvētku vecītis, "Letidor" stāsta psiholoģe un četru bērnu mamma Oksana Černuha.

Lūk, te būs psiholoģes nosauktas 10 Ziemassvētku vecīša īpaši labās lietas!

Viņš parūpēsies par labu uzvedību

Ja bērns tic vecītim, droši vien viņš zina, ka labais burvis uzmanīgi apgūst bērna uzvedības rezumē, pirms skatīties pa skursteni. Bet tas, savukārt, ir lielisks stimuls, lai bērni būtu labi.

Padoms. Visus bērna labos darbiņus uzskaiti vēstulē Ziemassvētku vecītim (jo viņam taču ir jāzina, kuram atnest dāvanas). Tas ir gluži kā špikeris skolas skolā: personīgi, ar savu roku rakstītais vienmēr paliek labāk atmiņā. Par visiem panākumiem un solījumiem labi uzvesties visu gadu – to visu bērnam vajadzētu paturēt atmiņā vismaz pāris mēnešus. Bet, ja nu pēkšņi tas aizmirstas, tad vecāki vienmēr var atgādināt. Tikai nevajag šantažēt: "Tu piemānīji Ziemassvētku vecīti, tagad viņš vairs pie tevis nenāks!". Šādi izteicieni bērnu var padarīt trauksmainu.

Viņš liek ticēt brīnumiem

Foto: Shutterstock

Viņš skaidro, kas ir labs un kas ir slikts

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņš izstāstīs visu patiesību par bērna vēlmēm un kreņķiem

Foto: F64

Viņš attīsta mākslinieciskumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņš izklaidē

Foto: Shutterstock

Viņš apsola dāvanu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņš veicina fantazēšanu un iztēles rašanos

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņš ir lielisks pedagogs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viņš liek gremdēties patīkamās atmiņās par bērnību

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!