Ziemassvētki daudziem ir tāds pārbaudījumu laiks – īpaši vecākiem, jo bērniem visur tiek piedāvāti saldumi – cepumi, konfektes, kas satur ļoti daudz cukura. Ājurvēdā tiek mācīts, ka cukurs samazina mūsu imunitāti. Mana pieredze vēl no tiem laikiem, kad strādāju slimnīcas uzņemšanas nodaļā, liecina, ka pēc Ziemassvētkiem sākas lielais bronhītu laiks, jo noteiktu cukura daudzumu ķermenis pārstrādā pozitīvi, dod laimi un prieku, bet tam vajag ļoti maz. Lielu cukura daudzumu ķermenis uztver smagi un uzkrāj kā gļotas bronhos un plaušās. Tāpēc šis pēcsvētku laiks bieži nāk ar ilgām slimošanām un antibiotiku kūrēm.
Manā skatījumā Ziemassvētkiem nevajadzētu būt pārēšanās svētkiem, kad galdam tiek sagādāts viss iespējamais, nepadomājot ne par kombinācijām, ne daudzumu. Tiek servēti visdažādākie labumi, samaisīti ar majonēzi, gaļa un zivs – viss uz viena galda, bez jebkādas sapratnes.
Laiks pie galda – kad un cik ilgi?
Laiks pie galda – kad un cik ilgi?
Pirmām kārtām jau ne klasiskā medicīna, ne ājurvēda nerekomendē ēst vēlu vakaros. Kolīdz mēs ķermeni traumējam, tam dodot šādu lielu slodzi, tas var saslimt – gluži tāpat kā mēs, ja darbā saņemam papildu uzdevumus un vairāk nogurstam.
Ķermenim ir sava kapacitāte, cik tas var pārstrādāt un uzsūkt. Ēdiens ir informācija ķermenim. Tāpēc optimāli svētku vakariņas vajadzētu sākt apmēram sešos un līdz astoņiem vakarā jau arī tās beigt. Deviņos mainās hormonālais līmenis (lai aknas sāktu strādāt un attīrīties), un viss ēdiens, kas tiek apēsts vēlāk, samazina ķermeņa imunitāti.
Lai visu labāk sagremotu, būtu jauki iziet ārā bluķi aizvelt, pastaigāties, paslidot vai papikoties – vieglas kustības ar smiekliem un prieku. Nevajag šo ēšanu turpināt visa vakara garumā, ik pa laikam vēl kaut ko uzkožot. Ilgstošā ēšana ķermenim ir apgrūtinoša – arī svētkos. Vislabākā saimniece pēc ēšanas uzreiz novāc galdu, atstājot tēju un nelielus našķus (cepumus bez olām, žāvētus augļus, riekstus), bet svaigos augļus atstāj citām ēdienreizēm.
Ja skatās uz klasisko un vēdisko tradīciju, Ziemassvētki kādā brīdī ir nepareizi interpretēti, jo saulgriežos – 21. un 22. decembrī – ir visgarākās naktis. Tumšais periods arī vēdiskajās tradīcijās ir pārdomu laiks, kad cilvēki apsēdās, apēda nedaudz laba ēdiena, lai šis ēdiens veicinātu gaišas domas, un tad ar šādām domām tiktu apspriestas idejas nākamajam gadam.
Nākamo rītu pēc smagas maltītes vari sākt ar dažiem augļiem, vēlams, protams, sezonāliem un vietējiem, neaizraujoties ar mandarīniem, tā bagātinot savu ķermeni.
Kādēļ saka, ka jābūt 12 ēdieniem?
Kādēļ saka, ka jābūt 12 ēdieniem?
Katram mēnesim ir savs ēdiens, lai katrs mēnesis būtu bagātīgs, lai katrā mēnesī būtu nauda. Vēdiskajā astroloģijā jyotish II astroloģiskā māja horoskopā apzīmē ne vien ēdienu, bet arī naudu, kas paliek pāri. Līdz ar to, tīrs, gaišs un viegli sagremojams ēdiens nesīs mums katrā mēnesī noteiktu naudas daudzumu. Bet, ja mēs pieēdamies dažādas nelabvēlīgas lietas, rezultāti būs attiecīgi.
Tad kādi ir noteikumi, kam vajadzētu vai – tieši otrādi – nevajadzētu atrasties uz galda?
Mums ir draugi, ar kuriem varam pavadīt daudz laika, un ir cilvēki, ar kuriem jūtamies diskomfortā un cenšamies pavadīt kopa pēc iespējas īsāku laiku. Jo ilgāk būsim kopā ar šiem cilvēkiem, jo nepatīkamākas būs sajūtas un veidosies savstarpējā cīņa. Ar pārtikas produktiem ir līdzīgi – to savstarpējā "nemīlestība" izraisa organismā dažādus traucējumus, tādēļ vēlams maksimāli izvairīties no šīm kombinācijām vai vismaz mazināt tās, īpaši jau svētkos. Šīs kombinācijas, ko ājurvēda nerekomendē, ir pārbaudītas gadu tūkstošu garumā, tās nav vienā dienā izdomātas.
Pirmais likums: gaļu vai zivis, bet ne abus
Vislabāk, protams, būtu veģetārs galds, bet tas nu – tiem, kas lasa šo rakstu apzināti. Pārējiem, savukārt, vajadzētu izvēlēties: pasniegt gaļu vai zivi, taču ne abus – atstājam vienu tematiku! Gaļa ir karsējoša, bet zivs ir atvēsinošāka un smagāka. Kombinācija starp šīm divām olbaltumvielām skaitās ļoti nelabvēlīga, rada smaguma sajūtu un toksīnus, ar kuriem pēc tam nedēļu jācenšas tikt galā.
Nākamais, kas jāizvēlas – viena veida gaļa vai zivs: nevis forele, lasis, aktīnijas un mīdijas, bet viena vai, maksimums, divu veidu produkti, necenšoties taisīt lielu miksli. Tas pats attiecas uz gaļu – laba, bioloģiska vista vai kas cits.
Otrais likums: nekombinē gaļu ar piena produktiem
Gaļas un piena proteīnu kombinācija bloķē mūsu ķermeņa kanālus, veidojot toksīnus, ko ķermenim ir grūti pārstrādāt. Piens ir atvēsinošs, bet gaļa – karsējoša, viņi savā starpā nedraudzējas.
Veģetāram galdam piena produkti nelielos daudzumos ir pieļaujami.
Trešais likums: nekombinē augļus ar kartupeļiem
Ir dažādas salātu receptes, kurās augļi ir kopā ar kartupeļiem un citiem produktiem. Augļi nedraudzējas ar cieti, arī deserti, kura izmantota ciete, nav ieteicami. Augļi vispār nav ieteicami svētku galdam, jo tos vajadzētu ēst vienus pašus. Tie pārstrādājas ļoti ātri, viegli, un, apēsti pēc kārtīga ēdiena, tie sāk rūgt, veidojot rūgtvielas, kas ķermenim nav labvēlīgas.
Ceturtais likums: nakteņi un piens nemīl kompāniju
Nakteņi – kartupeļi, tomāti, paprika, baklažāni – nav kombinējami ar jogurtu, pienu, gurķiem (aizmirstam par tomātu–gurķu salātiem!). Es nerekomendēju svaigus tomātus svētku galdam. Ja vēlies šo produktu, sasautē to kādā zupā, īpaši ņemot vērā zemo kvalitāti, kāda tiem ir tagad, ziemā.
Piektais likums: klasiskās kūkas grūti sagremot
Klasiskās kūkas pēc ājurvēdas principiem slikti gremojas, jo tās satur olas, milti, piens, cukurs, kas visi četri savā starpā slikti kombinējas. Ja nu gribas kūku, atkal izmantojam vai nu piena vai olu aizvietotājus – rīsu pienu ar olu vai parasto pienu ar banāniem vai zirņu miltiem. Olas nevajadzētu lietot kopā arī ar kartupeļiem, sieru, augļiem.Sestais likums: nelieto vienlaikus aukstu un karstu
Nelieto aukstus produktus kopā ar karstiem, piemēram, saldējumu desertā ar karstu kafiju vai karstu tēju, jo ķermenis apjūk un nesaprot, kas notiek!12 ēdieni pēc ājurvēdas
12 ēdieni pēc ājurvēdas
Un tagad – kāda gan būtu optimālā ājurvēdas ēdienkarte, ņemot vērā, ka tomēr cenšamies atrast šos 12 ēdienus...
12 ēdieni ķermenim vakarā ir nedaudz par daudz, drīzāk mēs varētu to pārnest uz 12 labām domām – katram mēnesim, ko varētu viens otram novēlēt un izplānot. Bet tomēr...
1. Mēs varētu sākt ar pirmo ēdienu vai, šajā gadījumā, – dzērienu-aperitīvu, kas stimulē gremošanu – karstu ingvera tēju ar sagrieztiem āboliem vai citiem augļiem vai ogām vai tiešām stipru indiešu "čaju" ar rīsu pienu. To vēlams lietot 15–20 minūtes pirms ēšanas.
2. Otrais ēdiens varētu būt zupa. Visieteicamāk, protams, to vārīt tieši pirms pasniegšanas, lai 10 minūtes tā var paspēt savilkties. Zupa (tā var būt dārzeņu zupa, buljons, biezzupa) tiek pasniegta karsta, ar asām garšvielām (ingveru, melnajiem pipariem, koriandru, ķimenēm, kumīnu).
3.–5. Trešais ēdiens būtu uzkodas-smēriņi. Ājurvēdas un vegānu receptēs var atrast dažādus smēriņus – tie uz galda varētu būt 3–4. Viens no tiem varētu būt no sēklām (sablendētas, apgrauzdētas saulespuķu sēklas ar sīpoliem un eļļu), otrs – burkānu smēriņš (burkānu sīki sasmalcina un apcep gī ar garšvielām, pievieno rozmarīnu, sojas krējumu un sablendē), vēl arī pētersīļi ar citronu, sojas mērci un sāli. Recepšu ir daudz, katrs var atrast savai gaumei piemērotāko. Ja ņemam trīs smēriņus, faktiski mums ir jau pieci ēdieni!
6. Smēriņus var kombinēt, ņemot parasto lavašu, apziežot ar gī un garšvielām (piemēram, kariju) un dažas minūtes cepot cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Tas sanāk viegls, kraukšķīgs, bērniem ļoti garšo gan ar, gan bez smēriņiem. Lūk, arī sestais ēdiens.
Ājurvēdisks cilvēks ar normālu kuņģa izmēru šeit jau būs pilnībā paēdis, lai gan ēdienkarte vēl tikai pusē...
7.–9. Tad ņemam trīs veidu dārzeņus. Tie varētu būt, piemēram, sasautēti vai krāsnī apcepti pastinaki ar garšvielām, brokoļi un cepeškrāsnī cepti burkāni. Dārzeņus savā starpā var dažādi kombinēt, tur grūti nokļūdīties. Mēs ēdienkartē neielikām smagas olbaltumvielas. Ja nu tomēr prasās kaut ko stiprāku, varam gatavot tikai divas porcijas dārzeņu un trešās vietā ņemt vistu vai zivi, ko sacept bagātīgi ar garšvielām, lai olbaltumvielas labāk pārstrādājas, kaut gan tās vakarā vispār nav ieteicamas. Varbūt tomēr to labāk atstāt 25. decembra pusdienām... Kā vieni no dārzeņiem šeit varētu "iespiesties" klasiskie zirnīši, bet tad nu gan aizmirstam par gaļu un zivi!
10. Desmitais ēdiens būs čatnijs. Sīpolu, rozīņu, augļu – recepšu ir daudz, derēs jebkura.
11. un 12. Pēdējos divus ēdienus veltām desertam. Pirmais no tiem varētu būt žāvētu augļu, riekstu un kokosa bumbiņas un otrs – ājurvēdiski cepta kūka, ja jau reiz svētki. Tā būtu kūka bez olām, ar veselīgu garnējumu.
Svarīgākais – šāds ēdienu daudzums ķermenim ļaunu nenodarīs.
Nerunā pretī vecmāmiņai, bet izmanto SOS līdzekļus
Nerunā pretī vecmāmiņai, bet izmanto SOS līdzekļus
Šķiet, nav vērts pārliecināt, piemēram, vecmāmiņu par ājurvēdas principu veselīgumu... Bet pastāv arī SOS līdzekļi!
Paņem ingvera gabaliņu un pēc lielās ēšanas sataisi karstu, stipru ingvera tēju, jo tā ļoti stimulē uguni organismā.
Ja nav iespējas gatavot tēju, paņem 5 krustnagliņas un pusstundas laikā lēnām sakošļā. Krustnagliņu ēteriskā eļļa ļoti efektīvi stimulē uguni un palīdz sagremot ēdienu.
Mājās vari paņemt tējkaroti kumīna sēklu, saspaidīt, pievienot nedaudz laima sulas un melnā sāls. Samaisi to visu un izdzer! Tā ir spēcīga gremošanu stimulējoša uzkoda, ko vari pasniegt arī pie galda. Izņemot ļoti atsevišķas ugunīgās personas, mums faktiski nav cilvēku ar tik stipru uguni, kas spētu to visu sagremot. Ķermenim pietiek ar trim ēdieniem, lai tas būtu pilnībā apmierināts!
Nākamajā rīta pēc svētkiem vēlams izdzert arī lielu, lielu tasi rūgtas tējas, lai ķermenis noskalojas.
Šis ir raksts tiem, kas savas dzīves kvalitāti grib uzlabot. Ja mēs svētkus nosvinam ar tiešām labām sajūtām un labu, ar mīlestību gatavotu ēdienu, šis ēdiens mūs var svētīt visam gadam – visiem 12 mēnešiem.
Lai labi garšo!