Foto: Shutterstock
Mūsu Ziemassvētkiem raksturīgi bagātīgi klāti galdi, uz kuriem pēc senču ticējumiem tak jābūt vismaz 12 ēdieniem. Bet kā saprātīgi pabarot viesus tā, lai visi būtu paēduši, tradīcijas ievērotas un ar pārēšanās sekām nenāktos cīnīties vēl tad, kad eglītei jau skujas birst?

Ziemassvētki daudziem ir tāds pārbaudījumu laiks – īpaši vecākiem, jo bērniem visur tiek piedāvāti saldumi – cepumi, konfektes, kas satur ļoti daudz cukura. Ājurvēdā tiek mācīts, ka cukurs samazina mūsu imunitāti. Mana pieredze vēl no tiem laikiem, kad strādāju slimnīcas uzņemšanas nodaļā, liecina, ka pēc Ziemassvētkiem sākas lielais bronhītu laiks, jo noteiktu cukura daudzumu ķermenis pārstrādā pozitīvi, dod laimi un prieku, bet tam vajag ļoti maz. Lielu cukura daudzumu ķermenis uztver smagi un uzkrāj kā gļotas bronhos un plaušās. Tāpēc šis pēcsvētku laiks bieži nāk ar ilgām slimošanām un antibiotiku kūrēm.

Manā skatījumā Ziemassvētkiem nevajadzētu būt pārēšanās svētkiem, kad galdam tiek sagādāts viss iespējamais, nepadomājot ne par kombinācijām, ne daudzumu. Tiek servēti visdažādākie labumi, samaisīti ar majonēzi, gaļa un zivs – viss uz viena galda, bez jebkādas sapratnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!