Foto: Shutterstock

Ziemassvētki nule kā pavadīti, bet priekšā Jaunā gada sagaidīšana. Ir vecāki, kuri šos svētkus vēlas pavadīt bez atvasēm, tos atstājot, piemēram, vecvecāku aprūpē. Protams, arī vecākiem ir tiesības atpūsties no nogurdinošās ikdienas, tomēr svētku svinēšana īpaši nozīmīga ir tieši bērniem. Kādēļ? Par to informatīvajā materiālā "Vēstules vecākiem" stāsta Labklājības ministrijas speciālisti.

Svētki jo īpaši palīdz bērniem orientēties dzīvē. Svētku dienas, piemēram, Līgo vakars, Ziemassvētki, Vecgada vakars vai Lieldienas iedala gadu pārskatāmos posmos. Tieši ar šiem svētkiem ir saistītas daudzas pasakas un paražas, kas atspoguļo mūsu kultūru un, protams, mūsu attieksmi pret dzīvi. Un bērns ierauga ģimeni pavisam citādā gaismā kā personisku kopienu. Visus apvieno šīs skaistās atmiņas par kopīgi piedzīvoto, smiekliem, jautrību un prieku.

Bērniem īpaši nozīmīgi svētki ir paša dzimšanas diena. Veselu dienu bērns drīkst justies kā pasaules centrs. Bērnam tā ir laba un svarīga sajūta – justies īpašam. Nenovērtē par zemu nedēļas nogales nozīmi! Tā bērns mācīsies, ka regulāri pastāv atšķirības starp darbu un brīvo laiku, un brīvais laiks līdzsvaro parastu darba dienu. Kā zināms, nedēļas nogale ir paredzēta atpūtai, un var darīt lietas, kurām citādi neatliek laika: ir vairāk laika bērnam, jūs varat kaut ko pasākt kopā –rotaļāties, runāties un mīlināties. Bet bērniem īpaši būtiski ir svētki. Tie viņiem sagādā prieku un palīdz iepazīt gada ritmu.

Kas būtu jāņem vērā vecākiem, organizējot svētkus ģimenē

  • Svētkiem nav jābūt dārgiem, lai tie izdotos. Organizē svētkus tā, kā tos iedomājies. Iesaisti visu ģimeni un padomā, ko tavs bērns vēlētos.
  • Bērnam katrs solis līdz svētkiem ir aizraujošs un jauns. Kur vien iespējams, iesaisti bērnu sagatavošanas darbos. Un sniedz sev un bērnam pietiekami daudz laika, lai visu izbaudītu.
  • Sagatavo plānu, neizvirzi pārāk augstus mērķus un raugies, lai tev vēl paliktu enerģija svētku baudīšanai!
  • Parādi bērniem rituālus, pasakas, ēdienus u.c., kas tev kā bērnam kādreiz bija būtiski un šķiet vērtīgi vēl mūsdienās.
  • Pastāsti bērnam, kāda ir svētku izcelsme un pamatideja! Piemēram, Ziemassvētki ir laba izdevība pastāstīt par dzīves jēgu un Dievu.
  • Arī ikdienas rituāliem ir nozīme, un tie palīdz bērnam. Aizvien vienāda rituālu secība – piemēram, gulētiešanas rituāls – dod bērniem drošības sajūtu. Tāpēc viņi vienmēr grib klausīties vienu un to pašu pasaku, stāstiņu un lūgšanu tā, lai tas būtu vārds vārdā.
  • Lai vai kas būtu kā rituāls, regulāri pārbaudi, vai bērnam un tev tas vēl patīk. Bērni var kļūt ļoti dusmīgi vai pat nikni, ja no kāda rituāla viņi ir izauguši.
  • Ja tev izdodas kopā ar bērnu izdomāt aizvien jaunus rituālus, bērns mācīsies, ka ir liela iespēju dažādība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!