Labsajūtai dažkārt nepieciešams pavisam nedaudz – pareizā laikā un vietā pareizi ievilkt elpu. Tas palīdz atindēt organismu, tikt vaļā no lieka svara un gluži vienkārši liek justies enerģiskāk.

Aizmirsti detoksikācijas kapletes un dažādas sāpīgas tīrīšanas metodes – tā vietā ņem piemēru no Indijas jogiem un pievērsies savai elpai. Jau tūkstošiem gadu senā pagātnē jogi atklāja, kā ar elpošanu var attīrīt un līdzsvarot ķermeni un prātu. Izveidota pirms 5000 gadiem, pranayama (sanskritā tas nozīmē "dzīvības enerģija" un "paildzināt") ir neatņemama jogas prakses sastāvdaļa.

Izmantojot jogu elpošanas tehnikas, mēs bez pūlēm varam stimulēt vielmaiņu, atbrīvot organismu no toksīniem un sadedzināt taukus. Pats vienkāršais pastiprinātas skābekļa uzņemšanas fakts palīdz vieglāk uzņemt vitamīnus un minerālvielas, uzlabot limfas atteci un balto asins šūnu veidošanos. Savukārt izelpā no asinsrites sistēmas tiek izstumti toksīni, tādējādi "uzmundrinot" orgānus un arīdzan intelektu.

Elpošanas tehnikas variējas no pāris dziļām ieelpām pirms ēdienreizes līdz visai sarežģītām praksēm. Lai nu kā, izmantojot šo bezmaksas detoksikācijas tehniku, mēs varam vienkārši (un turklāt pilnīgi par brīvu) attīrīt ķermeni un prātu.

Tālāk aprakstīti vairāku piemēri, kā izmantot elpošanu savas veselības labā. Tikai viena piebilde – elpošanas vingrinājumi nav ieteicami cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu.

Trīs dziļas ieelpas pirms ēdienreizes

Jā, tieši tik vienkārši – pirms katras ēdienreizes trīsreiz dziļi ieelpo. Ieelpo caur degunu un izelpo caur muti. Kaut arī šķietami tik elementāra, šī tehnika "uzasina" smaržas un garšas izjūtu, noskaidrojot arī apziņu. Ja maltītes laikā esam prātā modri un fokusēti, uzlabojas gremošana un mēs retāk pārēdamies. Rezultāts – efektīvāk sagremota maltīte un samazināts svars.

Atslābinošā elpa

Apgulies uz muguras, kājas saliektas ceļos, pēdas pēc iespējas tuvāk dibenam. Novieto plaukstas ap nabu. Lēni un dziļi ieelpo 20 reižu. Nabas rajonā ir blīvs nervu tīkls, tāpēc šā apvidus atslābināšana dara rāmākas emocijas, stiprina nervu sistēmu un imūnsistēmu un, protams, palīdz no organisma izvadīt toksīnus, bet no galvas – liekās domas.

Bhastrika (Uguns elpa)

Šī tehnika (jaunākajos laikos jogi to dēvē par Kapalbhati) palīdz padarīt slaidāku un tonizēt vēdera muskulatūru, aktivizē metabolismu un atindē organismu. Apsēdies uz grīdas sakrustotām kājām, novieto abas plaukstas uz vēdera lejasdaļas. Dziļi ievelc elpu un sāc "pumpēt" gaisu ārā caur degunu, savelkot un atlaižot visu vēderu.

Ujjayi (Uzvarošā elpa)

Sēžot ērtā pozīcijā, ieelpo caur degunu un izriez krūtis. Aizturi elpu divas sekundes. Izelpojot caur degunu, vadi elpu uz rīkles aizmugurējo daļu, radot okeāna vilņiem līdzīgu skaņu (dažos avotos to skaidrības pēc dēvē par Dārta Vaidera elpu). Pareizi praktizēta, ujjayi pranayama atslābina un dod enerģiju. Tas arī paaugstina ķermeņa iekšējo karstumu un aizvāc toksīnus.

Izmantoti materiāli no "Wakeupworld.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!