Foto: Scanpix
Vai vēlīna grūtniecība var pozitīvi ietekmēt sievietes veselību un kā vēlīnas dzemdības ietekmē bērnu un viņa māti? Par to stāsta "Auglības klīnikas Mama Riga" vadošā speciāliste, ārste ginekoloģe-reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.

Sievietei, atliekot grūtniecību pēc 35 gadu vecuma, ir augstāks ar grūtniecību saistītu veselības problēmu risks, nekā sievietēm, kuras izlemj par māti kļūt agrākā vecumā. Par to liecina medicīniskie pētījumi. Bet nav ļaunuma bez labuma: tie paši pētījumi atklāj, ka vēlīna grūtniecība var pozitīvi ietekmēt veselību, kā arī samazināt insulta un osteoporozes riskus.

Pētījums, kas veikts Kolumbusas Universitātē (Ohaio štats, ASV) atklāj, ka vēlīna grūtniecība var būt saistīta ar vairākām slimībām. Agrāk ārsti bija novērojuši, ka sievietes, kas paliek stāvoklī pēc 35 gadu vecuma, pakļauj sevi un topošo bērnu augstam grūtniecības sarežģījumu riskam. Vienlaikus mediķus interesēja, vai vēlīna grūtniecība var arī pozitīvi ietekmēt sievietes.

Sievietes bieži atliek grūtniecību izglītības vai karjeras vārdā, un mūsdienu medicīna var palīdzēt šādām sievietēm. Turklāt parasti neviens neaizdomājas, kādas sekas atstāj bērna dzemdēšana vēlīnā vecumā.

Pētījums atklājis, ka, neraugoties uz izplatītu tendenci – grūtniecību atlikt, gandrīz 85 procenti sieviešu visus bērnus dzemdēja līdz 35 gadu vecumam. Tikai 14 procenti sieviešu bērnus turpināja dzemdēt arī pēc šī vecuma sasniegšanas, un tikai 2 procenti sieviešu pēc 35 gadu vecuma izvēlējās pasaulē laist pirmo bērnu. Sievietēm pēc 50, kuras atzina, ka pirmo bērnu dzemdējušas pēc 35 gadu vecuma, bija augstāks dažādu slimību risks, piemēram, infarkta, augsta asinsspiediena, diabēta, problēmu ar redzi un zobiem risks. Tajā pašā laikā, lai gan sievietes pēc 35 atzina, ka jūtas tikpat labi kā sievietes, kuras nedzemdēja pēc 35 gadu vecuma sasniegšanas, ārsti viņu veselības stāvokli biežāk novērtēja kā mazāk labu, nekā pārējām sievietēm.

No otras puses, sievietēm, kuras dzemdēja pēc 35 gadu vecuma, bija arī savas priekšrocības – zemāks holesterīna līmenis, mazāks osteoporozes, urīnceļu infekciju un dzirdes problēmu risks.

Tomēr pastāv iespēja, ka šie pētnieku rezultāti nav galīgi. Viens eksperts paziņoja, ka šie ir tikai pirmie dati, un uz tiem balstoties, secinājumus nevar izdarīt.

Starp citu, mūsu mātes atceras, ka vēl pirms vairākiem gadu desmitiem pirmās dzemdības sievietei pēc 28 gadu vecuma sasniegšanas jau tika uzskatītas par vēlīnām, norāda Zaļetova. Tam ir savi iemesli. Lai bērnu iznēsātu un piedzemdētu, sievietes organismam jābūt jaunam un spēcīgam, lai cik attīstīta arī nebūtu medicīna. Vecuma radītās izmaiņas var kompensēt tikai ar medikamentu palīdzību.

Protams, var palikt stāvoklī, lietojot hormonus, deviņus mēnešus "gulēt uz saglabāšanu", un pēc tam bērnu laist pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību.

Tomēr, jo visi bioloģiskie un fizioloģiskie procesi notiek dabiskāk, jo labāk: jo lielākas iespējas, ka viss noritēs gan pašai, gan bērnam labāk.

Attiecībā uz osteoporozi, pētnieku atklājums ir strīdīgs. Iespējams, ka slimība vēlīnu dzemdību fonā attīstās retāk tikai tāpēc, ka sieviete grūtniecības laikā ir saņēmusi vitamīnu – minerālvielu kompleksu. Tāpēc šis jautājums ir atklāts. Un, protams, atklāts ir jautājums arī par to, kā izaudzināt bērnu, kurš laists pasaulē vēlīnās dzemdībās.

Šajā rakstā speciāliste plašāk skaidro plusus un mīnusus vēlīnai grūtniecībai, bet te atradīsi "par" un "pret" grūtniecībai pēc 35 gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!