Skaistais un dekoratīvais krūklis (Frangula alnus) visbiežāk acis priecē dažādos apstādījumos, taču sastopams arī brīvā dabā. Ogas tam ir indīgas (lai arī putni, īpaši strazdi, tās labprāt ēd), taču miza tiek izmantota dziedniecībā. Tieši agrs pavasaris un vēls rudens ir vispareizākais tās vākšanas laiks.

Krūklis pieder pie augiem, kas stimulē vielmaiņas procesus organismā, kam piemīt urīndzenoša, sviedrējoša, žultsdzenoša un atslābinoša iedarbība, tādēļ tas veiksmīgi palīdz cīņā ar aptaukošanos.
Latvijā meklē krūkli mežos, krūmājos, upju, dažādu mežu pamežos, ezeru krastmalās un gravās. Tas ir 1–5 metrus augsts pabērzu dzimtas krūms vai koks ar plašu vainagu un tumšu, gludu, brūnganpelēku, gandrīz melnu stumbru, uz kura labi saskatāmas bālas svītras. Viengadīgie zari ir sarkanbrūni, vecākie – pelēkbrūni.

Kā ievākt un sagatavot drogu

Krūkļa mizu ievāc pavasarī sulu cirkulācijas laikā – martā, aprīlī un maija pirmajā pusē – pirms lapu plaukšanas. Tikai no nocirstiem kokiem! Mizu ņem no stumbriem un resniem zariem, uz kuriem nav ķērpju, izdarot divās vietās 5–40 cm gredzenveida iegriezumus. Abus griezumus savieno ar garenisku griezumu, tad mizu var viegli nolobīt. Ja uz mizas ir ķērpji, tie pirms iegriezumiem jānotīra!

Ievākto mizu izklāj plānā slānī, lai mizas gabali neieritinātos cits citā un nesapelētu. Žāvē labi ventilējamā nojumē vai šķūnī, bieži to pārcilājot. Pareizi izžāvēta miza iekšpusē ir gluda, dzeltenīgi oranža vai sarkanīgi brūnā krāsā ar vāju smaržu un nepatīkamu rūgtenu garšu. Sagatavoto drogu var uzglabāt noslēgtās kastēs, labi vēdināmās telpās piecus gadus.

No mizas varēsi gatavot tējas, novārījumu, pulveri un ekstraktus, taču tikai pēc turpmāk minētās apstrādes!

Ņem vērā!

Pirms lietošanas miza jāuzglabā gadu vai jākarsē stundu 100°C temperatūrā! Svaiga miza var izraisīt saindēšanos, sliktu dūšu, vemšanu, sāpes kuņģī un zarnu traktā.

Nedrīkst pārsniegt norādītās devas, jo pārdozējot iespējamas sāpes vēderā, taisnās zarnas vai urīnpūšļa iztukšošanas grūtības.

Drogu nedrīkst lietot grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā.

Lietojot to ilgstoši, rodas pieradums.

Kas gan mizā labs?

Krūkļa miza satur cukuru, organiskās skābes, miecvielas, glikozīdus, ābolskābi, ēteriskās eļļas, nedaudz alkaloīdus, rūgtvielas un sveķus saturošas vielas. Tā darbojas kā maigs caurejas līdzeklis, ko lieto pret vēdera aizcietējumie un hemoroīdu ārstēšanai. Šai mizai piemīt mīkstinoša, zarnu peristaltiku veicinoša, asiņošanu apturoša, neliela pretiekaisuma, antibakteriāla, gludās muskulatūras spazmas likvidējoša iedarbība.

Tautas medicīnā to lieto klimaksa traucējumu gadījumos un stipras menstruālās asiņošanas gadījumos, aknu uzpampuma novēršanai, ja ir paātrināta sirdsdarbība, galvas reiboņi, neirozes, alkohola atkarība, cukura diabēts un vielmaiņas traucējumi palielināta svara gadījumā.

Bulgārijas tautas medicīnā to pielieto podagras, tūsku, aknu saslimšanu, dzeltenās kaites, hronisku ādas saslimšanu un izsitumu ārstēšanā.

Foto: Shutterstock

Izvilkums, novārījums, komprese vai tēja?

Hroniska gastrīta gadījumā ar vēdera aizcietējumu un hemoroīdu gadījumā lieto krūkļa mizas tēju vai novārījumu.

Novārījumu gatavo koncentrācijā 1:10, bet tējas pagatavošanai ņem ēdamkaroti drogas uz glāzi vāroša ūdens un vāra 15–20 minūtes. Pēc tam atdzesē, izkāš un dzer aukstu pa ½ glāzei no rīta un vakarā.

Vēdera izejas mīkstināšanai gatavo novārījumu.

Divas tējkarotes sasmalcinātu drogu emaljētā traukā aplej ar glāzi vāroša ūdens, vāra ūdens peldē slēgtā traukā 30 minūtes, nokāš karstu, pievieno ūdeni līdz sākumstāvoklim un lieto pa ½ glāzei divas reizes dienā vai pirms gulēšanas. Iedarbība pamanāma pēc 8–10 stundām. Novārījumu var uzglabāt ledusskapī divas diennaktis.

Palielinātu aknu gadījumos, pret drudzi, pārmērīgu menstruālo un hemoroīdu asiņošanu izmanto stiprāku novārījumu.

Četras ēdamkarotes sasmalcinātas mizas aplej ar ½ litru ūdens, vāra 15 minūtes. Karstu izkāš, papildina ar vārītu ūdeni līdz sākumstāvoklim un minēto devu izlieto piecās vai sešās reizēs.

Ārīgi stipru krūkļa mizas novārījumu lieto kašķa ārstēšanai, kā arī strutainu infekciju gadījumos, katru dienu ar to mazgājoties vai izmantojot kompresēm.

Zarnu trakta darbības normalizēšanai, vēdera izejas veicināšanai lieto krūkļa mizas izvilkumu 30% spirtā.

Šim nolūkam divas ēdamkarotes sasmalcinātas drogas pārlej ar 250 ml spirta. Nostādina 20 diennaktis tumšā, sausā vietā, palaikam saskalojot. Izkāš un lieto pa 20–40 pilieniem divas reizes dienā.

Gremošanas veicināšanai, gastrīta un kuņģa čūlas ārstēšanai gatavo tēju no 3 daļām krūkļa mizas, 3 daļām nātru lapu, 2 daļām piparmētru lapu, 1 daļas kalmju sakneņu un 1 daļas baldriāna sakneņu.

Divas ēdamkarotes drogas aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, 10 minūtes pavāra, pēc tam nokāš. Dzer pa pusglāzei no rīta un vakarā.

Starp citu, mizu var izmantot ādu miecēšanai un krāsošanai, iegūstot dzeltenu vai zaļu krāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!