Foto: Shutterstock
Laikā, kad daba mostas un zaļums spraucas teju vai no asfalta plaisām, neaprobežosimies ar acu mielošanu ap šo skaistumu, bet liksim lietā arī savas rokas un zināšanas, lai veselīgos pumpurus savāktu gan tūlītējai lietošanai, lai palutinātu ziemā novājināto organismu, gan atliksim kādai vajadzībai arī uz atlikušo gadu.

Bērzu pumpuri – organisma attīrīšanai

Bērzam piemīt izcilas dziednieciskās spējas, lapu izdalītie fitoncīdi nogalina baktērijas. Izcilo dziedniecisko īpašību dēļ bērzs senatnē bija viens no svētajiem kokiem.

Bērzu pumpurus ievāc agri pavasarī (martā, aprīlī) uzbriešanas periodā, kad tajos atraisās dzīvība. Šim nolūkam izmanto cirsmās nozāģēto bērzu zarus vai arī nogriez pieejamās vietās jaunos zarus.

Bērzu pumpuru ievākšanu parasti veic vienlaikus ar slotu sagatavošanu. Slotas žāvē nojumēs, šķūņos vai citās piemērotās vietās caurvējā aptuveni mēnesi, kamēr tās sažūst. Sažuvušos pumpurus nobrauki ar rokām un attīri no sīkajiem zariem. Pēc tam attīrītos pumpurus papildus žāvē labi vēdināmās telpās. Šādi kaltētus pumpurus var uzglabāt divus gadus. Lai tie neatvērtos un neiztvaikotu ēteriskās eļļas, nav ieteicams pumpurus žāvēt kaltēs vai siltā vietā zem skārda jumta.

No pumpuriem gatavo vitamīnu tējas, to novārījums ir organismu attīrošs, urīndzenošs līdzeklis, kas:

  • labi ietekmē vielmaiņu,
  • pastiprina dziedzeru darbību,
  • mazina tūsku,
  • sekmē žults sekrēciju.

Iekšķīgi novārījumu iesaka aterosklerozes, akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Bērzu pumpurus vari sajaukt ar citiem ārstnieciskajiem augiem.

Novārījumu pagatavo, 5 minūtes uz lēnas uguns vārot tējkaroti pumpuru glāzē ūdens. Kamēr novārījums padziest, veic īsu inhalāciju, apsedzot galvu ar dvieli, ieelpojot tvaikus un ļaujot tiem apmīļot sejas ādu — tai patiks. Pēc tam novārījumu dienas laikā izdzer.

Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas ārstēšanai pagatavo tinktūru, kuru pagatavo no pumpuriem un degvīna attiecībā 1:10. Aplej pumpurus, ļauj 10 dienas ievilkties un dzer pa pustējkarotei vai tējkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Ārīgi pumpurus lieto medicīniskās vannās akūtu un hronisku ekzēmu ārstēšanai. Lapas un pumpurus ieteic reimatisma ārstēšanai vannās, kompresēm, apliekamiem. Lapu un pumpuru novārījumu ieteic brūču, ādas iekaisumu un izsitumus apmazgāšanai, pret matu izkrišanu un ekzēmu ārstēšanai. Kosmētikā pumpurus izmanto bērzu ūdens pagatavošanai.

Apses un papeles pumpuri – pret vīrusiem un cukura līmeņa samazināšanai

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā bērzu, ievāc un izmanto apses vai papeles lipīgos pumpurus, tajos ir daudz fitoncīdu. Gatavojot pumpuru novārījumu, tā izdalītā smarža dos spēku un spēju pretoties saaukstēšanās slimībām un gripai.

Apses pumpuru tēju ieteicams dzert, lai samazinātu cukura līmeni asinīs un cīnītos ar vēnu slimībām.
Pumpuru uzlējumu pagatavo, uz glāzi verdoša ūdens ņemot tējkaroti pumpuru, ko nostādina slēgtā traukā 15 minūtes, tad atdzesē un nokās. Lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Lieto:

  • podagras dziedināšanai,
  • urīna nesaturēšanas gadījumos,
  • kā urīndzenošu līdzekli urīnpūšļa gļotādas iekaisumu ārstēšanai.

No apses pumpuriem gatavo arī ziedi, ar ko ieziest apdegumus un hemoroīdos izaugumus. Ziedes pagatavošanai ņem ēdamkaroti kaltētu un saberztu pumpuru, izsijā caur sietu un sajauc ar 100 g augu eļļas.

Inhalācijām un kakla skalošanai pie angīnas un augšējo elpceļu iekaisumiem gatavo uzlējumu. Tam nepieciešama ēdamkarote pumpuru, ko aplej ar 200 g verdoša ūdens, nostādini siltā vietā 15–20 minūtes, tad nokās un glabā vēsā vietā ne ilgāk kā divas diennaktis. Inhalācijām pievieno 2–3 ēdamkarotes uzlējuma.

Apses pumpuru eļļa ir labs pretiekaisumu līdzeklis, kas lieti noderēs arī ādas problēmu risināšanai. Uzsmērēta uz deguma vai pie ausīm, tā palīdzēs mazināt arī iesnas un ausu iekaisumus. Eļļu gatavo no nedaudz apžāvētiem pumpuriem. Liec pumpurus aizvākojamā burkā, aplej ar eļļu un paturi 12 stundas siltumā vai arī liec ūdens peldē (ne karstākā par 100°C).

Priežu pumpuri spēcina un cīnās pret klepu

Pēdējais brīdis doties uz mežu pēc priežu pumpuriem. Tie satur visvērtīgākās auga daļu īpašības, to preparāti ne vien stiprina organismu un stimulē organisma izvadfunkcijas, bet palīdz atkopties novājinātiem organismiem un spēcina pēc garās ziemas. Priežu pumpuru novārījums ir dezinficējošs, to lieto, lai šķidrinātu krēpas, ārstējot bronhītu.

Priežu pumpurus ievāc ziemā vai agrīnā pavasarī, kamēr tie nav sākuši intensīvi augt, vēl nav uzbrieduši un atvērušies. Ievācot pumpurus, vislabāk izvēlēties sānu zarus. Pumpurus pušķos pa 4 vai 5 nogriež kopā ar 3 mm garu zara daļu, izber plānā kārtā un žāvē labi vēdināmās telpās 3 – 4 nedēļas. Tos uzglabā noslēgtās kastēs vai stikla traukos labi vēdināmās, vēsās vietās. Noteikti pieskati, vai tos neapspīd saule, kas liks iztvaikot ēteriskajai eļļai un atvērties segzvīņām!

Tēja no priežu pumpuriem ir labs līdzeklis

  • cīņā pret klepu un augšējo elpceļu saslimšanām,
  • kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzeklis pie hroniska bronhīta, plaušu saslimšanām.

Tā der arī profilaksei — pasargās bērnus no saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām un uzlabos imūnsistēmas darbību.

Divas ēdamkarotes pumpuru aplej ar litru ūdens un vāri 10 minūtes noslēgtā traukā uz lēnas uguns, tad nostādini pusstundu. Bērniem ieteicams lietot pa 1/5 glāzes trīs reizes dienā, pusaudžiem pa ¼ glāzei no divām nedēļām līdz diviem un vairāk mēnešiem. Lai dažādotu garšu, tējai var pievienot citrona, apelsīna miziņu, citas tējas vai sulas.

Svaigas skujas un pumpurus izmanto vannu peldēm — tās lieliski nomierina nervu sistēmu. Augus novāri nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkās. Ja vēlies, vari pievienot arī piparmētras. Novārījumu pievieno vannas ūdenim. Peldes ilgums 10–15 minūtes.

Aromātiska un spēcinoša vanna no priežu pumpuriem, melisas, pelašķa, vībotnes vai vērmeles, raudenes, piparmētras, un smaržīgās kalmes lapām izdosies, ja ņemsi no katra auga pa divām ēdamkarotēm un 10 minūtes vārīsi uz lēnas uguns noslēgtā traukā 10 litros ūdens. Nostādini un pievieno vannai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!