Pēdējā laikā dažādi mediji cits no cita pārpublicē pārspriedumus par to, ka notikusi kvantu pāreja un mums pazīstamā pasaule sākusi darboties pēc citiem likumiem. Kā tas saprotams un kā uz to skatīties? Piedāvāju savu versiju.

Pirmais kontaktiera likums vēsta: ja vēlies, lai tevi saprastu, runā valodā, kuru saprot cilvēks, kuru tu vēlies uzrunāt! Ja es jums gribu kaut ko pastāstīt, tad no manas puses būtu veltīgi citēt Bhāgavat–gītu vai Avadhūta–gītu, vai dzenbudisma patriarhu Hui-nengu. Toties vairākums Latvijas iedzīvotāju kaut reizi dzīvē ir dzirdējuši par Bībeli. Tamdēļ man vieglāk "dejot no šīs krāsns".

Un tāpēc es nestāstīšu par paralēlēm dzenbudismā un kvantu mehānikā, bet par paralēlēm ...Bībelē un kvantu mehānikā. Paradokss? Lieliski – visa kvantu fizika balstās uz paradoksiem!

Pēc kā mēs varētu noteikt, ka ir notikusi kvantu pāreja? Kādas būtu ārējās pazīmes, kas mums par to ļautu spriest? Pieņemsim, klīniskās nāves pieredze var kalpot par piemēru individuālai kvantu pārejai. Tās sekas – radikālas pasaules uzskata izmaiņas, dažreiz var parādīties ekstrasensoras spējas. Reāls šamaņa iesvētīšanas rituāls ir izvadīt kandidātu caur stāvokli, kas tuvs klīniskajai nāvei.

Kā tas varētu izskatīties veselai civilizācijai? Kā globāla katastrofa, piemēram.

Fiziķis Hjū Everetts (1930–1982) izteica pieņēmumu, ka mūsu visums pastāvīgi atrodas kvantu superpozīcijas stāvoklī, kurā vienlaikus var pastāvēt vairāki paralēli visumi. Šādos paralēlos visumos (tālākais jau ir mana interpretācija Everetta teorijai) dažādas dimensijas un / vai dažādas fizikālās konstantes var zināmās robežās atšķirties. Ja caur cilvēka (šamaņa) apziņu šādi paralēlie visumi lokālā zonā nonāk kontaktā, veidojas parādības, kuras mēs dēvējam par "poltergeistu".

Kā daļiņas uzvedas pēc kvantu mehānikas likumiem? Ja eksperiments tiek novērots, tad tās uzvedas kā daļiņas, bet, ja eksperiments netiek novērots (bet rezultāti tomēr fiksēti tiek) – kā viļņi. Elektrons nonācis pie šķēršļa, pēkšņi sadalās divās daļās, lai to apietu no abām pusēm!

No mūsu ikdienas loģikas viedokļa tas ir absurds, bet kvantu līmenī – ikdienišķa parādība.

Nu tad, lūk, Everetts izteica pieņēmumu, ka šajā gadījumā sadalās nevis atsevišķs elektrons, bet visums sašķeļas divos paralēlos zaros, jo atrodas superpozīcijā.

Savukārt, izdarot mērījumu, mēs izvedam no superpozīcijas (Visumu?!) un fiksējamam to konkrētā pasaules ainā, kurā varbūtību vilnis uzvedas nevis kā vilnis, bet kā konkrēta daļiņa.

Daosi uzskatīja ka Visumam piemīt ļoti liels, bet tomēr galīgs šādu izvēļu daudzums. Kad tas tiek izsmelts – sistēma iet bojā. Tāpēc daosi praktizēja Vu-Vej – meditatīvo pasivitāti vai "ne–darbības" principu. Ja mēs atslēdzam savu ego, neizdarām izvēli, pasaule ap mums turpina palikt superpozīcijā, kā rezultātā pasaules "lietošanas termiņš pagarinās", bet būtne, kas pasīvi šo procesu vēro, līdzīgi kā sērfotājs uz viļņa, līgani apiet sev bīstamās situācijas un iegūst fantastisku izdzīvošanas spēju pašos agresīvākajos apkārtējos apstākļos.

Netiesājiet un netiksiet tiesāti! Salīdzināšanai – pēc Ervīna Šrēdingera (1887–1961) uzskata, daļiņas atrašanās vietu ietekmē pats mērīšanas (tiesāšanas) process, kas izslēdz milzīgu daudzumu varbūtību un atstāj tikai vienu. Turklāt, ja mēs veicam mērījumu vienai no saistītajām daļiņām, atbilstoši mēs atņemam varbūtību arī šīs daļiņas pārim. Atņemot varbūtību daudzumu jebkurai daļiņai, mēs ietekmējam šīs daļiņas brīvo gribu, šādi pārkāpjot Brīvās gribas likumu, un tāpēc mēs varam apgalvot, ka jebkurš mērījums ir... melnās maģijas akts. Mērīšana vai iespējamo varbūtību atmešana ir sava veida zīlēšana vai programmēšana. Tieši tāpēc arī zīlēšana pārkāpj Brīvās gribas likumu un ir melnās maģijas rituāls.

Atpakaļ pie tēmas. Tātad – pēc kā mēs varam noteikt, ka kvantu pāreja ir notikusi? Atgriežamies pie Bībeles terminoloģijas: "Debesu Valstība" vai "Jaunā Jeruzāleme" – šķiet, šādi tiek apzīmēta pasaule, kas iestāsies pēc kvantu pārejas. Atbilstoši ir minēti noteikumi, kas jāievēro, lai nokļūtu Debesu valstībā. Pietrūkst tikai mazumiņš – pareizi tos saprast un pielietot dzīvē. "Jo kāds labums cilvēkam, ja viņš iemanto visu pasauli, bet savai dvēselei darīs zaudējumu?" vēsta Sv. Marka evaņģēlijs (8:36).

Tātad, pēc loģikas spriežot, ja mēs vienu dienu pamostamies pasaulē, kurā ķīnieši vairs nav pati lielākā nācija uz Zemes, planētas ekonomika vairs nebalstās uz amerikāņu dolāra un Rotšilds vairs nav pats bagātākais cilvēks uz Zemes, pastāv augsta varbūtība, ka – jā – kvantu pāreja ir notikusi un mēs dzīvojam "Debesu Valstībā", bet atlikusī, mums līdz šim pazīstamā pasaule pēc tās "grēku izsvēršanas" ir gājusi bojā.

Principā, kas tad ir evaņģēlijs? Šā vārda tulkojums ir "Labā vests" – par to ka iepriekšējā pasaule drīz ies bojā un notiks pāriešana Debesu valstībā – kvantu pāreja.

Tad iznāk, ka visa Jaunā Derība ir īsais izdzīvošanas kurss kvantu pārejas gadījumā?

Tā, labi, kur pirmo reiz parādījās teksts, kas par 90% līdzinās Kalna sprediķim? Šumeriem bija tāds "Utu kanons" jeb "Utu pamācības" – teksts, par kura autoru uzskata šumeru dievietes Ištaras dvīņubrāli Utu. Šā teksta līdzība ar Kalna sprediķi ir pietiekama, lai uzskatītu, ka Kalna sprediķis ir Utu kodeksa tulkota versija (tāpat kā Tēvreize atbilst citam senam tekstam, kuru pazīst kā "Aklā lūgšanu"). Tātad šādu kvantu pārejas "izdzīvošanas pamācību" cilvēki reiz, sensenos laikos, jau saņēmuši! Tātad šī tēma aktualizējusies ne jau pirmoreiz.

Neliela skaidrojoša atkāpe – Utu (kuru var uzskatīt par pirmavotu vienam no svarīgākajiem kristietības tekstiem – Kalna sprediķim) līdzinās ēģiptiešu Usiram (plašāk pazīstams ar grieķisko vārdu Ozīriss)... Iespējams, ka mūsu senči šo pašu Saules dievu pazina kā Ūsiņu. Ja tā, tad arī Ūsiņš varēja rūpēties par veļiem Aizsaulē, līdzīgi kā Utu un Ozīriss. Šķiet, mūsu senčiem sakari ar Šumeru valsti vai ar seno Ēģipti tomēr ir bijuši. Zināmā mērā tam par pierādījumu varētu kalpot tā sauktais baltu gēns, kas apvieno mūsu senčus ar... senās Divupes iedzīvotājiem. Iespējams, ka baltu senči Divupi pameta valdnieka Ašurbanapala laikā, un šis valdnieks jau ir minēts Bībelē.

Jā, bet kā tad galu galā paliek ar kvantu pāreju?

Ja es pareizi saprotu, kas ir kvantu pāreja, tad tā vēl nav notikusi, bet pilnībā varētu notikt tuvāko 5–7 gadu laikā.

Ar vienu piebildi – tā būtu kārtējā kvantu pāreja – tikai viens no ļoti nopietniem mezglu punktiem cilvēces vēsturē. Uzskatāmākais līdzīgais notikums varētu būt Atlantīdas bojāeja, piemēram. Kaut gan pilnībā iespējams, ka pēc tās un līdz mūsu dienām ir bijušas vēl vairākas tādas kvantu pārejas, vismaz mūsu civilizācijas attīstības zarā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!