Foto: Shutterstock

Par daļu vērtīgo un veselīgo augu eļļu runājām šajā rakstā, bet eļļu krājumi vēl nebūt nav izsmelti, tāpēc – turpinām stāstīt par šo apbrīnojamo produktu grupu.

Ķirbju eļļa

Šī eļļa satur daudz bioloģiski aktīvo vielu – fosfolipīdus, B1, B2, C, P vitamīnus, flavonīdus, nepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes – linolēnskābi, oleīnskābes, linolskābes, palmitīnskābes, stearīnskābes. Tai ir izteikta smarža, konsistence nedaudz blīvāka nekā parasti.

Farmakoloģiskie un klīniskie pētījumi uzrādījuši šādas ķirbju eļļas īpašības:

  • normalizē prostatas darbību un kavē adenomas veidošanos,
  • paaugstina potenci,
  • pielietojama aterosklerozes un sirds koronāro slimību gadījumos,
  • novērš žultsakmeņu veidošanos,
  • aizsargā aknas un uzlabo to un kuņģa-zarnu trakta darbību,
  • samazina holesterīna līmeni asinīs,
  • tai ir pretiekaisuma, antiseptisks un čūlu veidošanos novērsoša iedarbība,
  • aizsargā pret saules apdegumiem, paātrina audu reģenerāciju,
  • stimulē organisma imūnsistēmu,
  • nodrošina pretsēnīšu un pretparazītu iedarbību,
  • uzlabo ādas stāvokli,
  • palīdz atjaunot un paātrināt nagu un matu augšanu.

Dziedniecisko īpašību dēļ ķirbju eļļu tautā sauc par "mazo aptieku". To visbiežāk lieto kā salātu aizdaru. Karsēt to nav ieteicams, jo karsēšanas procesā eļļa zaudē lielu daļu savu vērtīgo īpašību! Šo produktu vēlams glabāt cieši aizvākotā pudelē tumšā un vēsā vietā.

Ciedru eļļa

Sibīrijas ciedru eļļa ir dabisks E vitamīna koncentrāts, kas satur lielu daudzumu polinepiesātināto skābju (tās netiek sintezētas organismā, un tās iespējams uzņemt tikai kopā ar uzturu). Tautas medicīna vēsta, ka ciedru eļļa:

  • veicina hroniska noguruma sindroma izzušanu,
  • uzlabo cilvēka ķermeņa garīgās un fiziskās spējas,
  • atjauno organisma spēkus,
  • palielina potenci,
  • iedarbojas tonizējoši.

Izsenis ciedru riekstu eļļa saukta par līdzekli pret 100 slimībām. Tā ir efektīva šādu slimību ārstēšanas kompleksajā terapijā:

  • pankreatīts un holecistīts,
  • varikozas vēnas, trofiskās čūlas,
  • kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas,
  • gastrīts,
  • matu izkrišana, trausli mati un nagi.

Turklāt ciedru eļļa uzlabo asins sastāvu, paaugstina hemoglobīna līmeni, samazina holesterīna līmeni asinīs un efektīvi palīdz dažādu ādas slimību, apdegumu un apsaldējumu gadījumos.

Ciedru eļļa vienmēr uzskatīta par delikatesi. Tā ir viegli uzsūcas organismā, ir neparasti bagāta ar vitamīniem un mikroelementiem un satur daudz cilvēka ķermenim noderīgu vielu: polinepiesātinātās taukskābes, olbaltumvielas, vitamīnus A, B, E, D, F, 14 aminoskābes un 19 mikroelementus.
Ieteicams pievienot salātiem.

Sibīrijas ciedra eļļas masāžas vannā vai saunā dod ādai atjauninošu efektu, padara to elastīgu, noder arī ādas slimību profilaksei.

Zemesriekstu eļļa

Zemesriekstu eļļa tiek plaši izmantota cepšanai, fritēšanai, salātu un citu ēdienu mērcēs, uzkodās un Āzijas ēdienos.

Šī eļļa tiek plaši lietota medicīnā:

  • tā uzlabo atmiņu, uzmanību un dzirdi,
  • samazina holesterīna līmeni asinīs,
  • palielina potenci un libido,
  • sniedz dziedinošu efektu sirds un asinsvadu sistēmas un asinsrades funkciju traucējumu gadījumos,
  • normalizē nieru un žultspūšļa darbību, ir viens no labākajiem žulti dzenošajiem līdzekļiem,
  • novērš trombu veidošanos,
  • tai ir nomierinoša iedarbība uz nervu sistēmu,
  • tai nav konkurentu strutainu un slikti dzīstošu brūču ārstēšanā.

Zemesriekstu eļļa ieteicama cilvēkiem, kas cieš no aptaukošanās, kuņģa–zarnu trakta problēmām, aknu un nieru slimībām.

Valriekstu eļļa

Valriekstu eļļa ir augstvērtīgs pārtikas produkts ar patīkamu garšu:

  • tā ir lielisks uztura produkts atveseļošanās periodā pēc slimībām un operācijām,
  • veicina brūču, lūzumu un ilgstošu čūlu dzīšanu,
  • efektīvi ārstē psoriāzi, ekzēmu, furunkulozi un varikozas vēnas,
  • ir lielisks līdzeklis svara zaudēšanai un organisma atjaunošanai,
  • samazina holesterīna veidošanos, stiprina asinsvadu sieniņas,
  • samazina sirds slimību risku,
  • veicina radionuklīdu izvadīšanu no organisma.

Šajā eļļā ir ļoti augsts E vitamīna saturs – tas izteikti tonizē un paaugstina organisma aizsargspējas.

Smiltsērkšķu eļļa

Šis ir izsenis pazīstams unikāls dziedniecisks līdzeklis.

Smiltsērkšķu eļļa ir ieguvusi savu slavu, pateicoties neparastajām ārstnieciskajām īpašībām, kas tiek plaši izmantotas gan tautas, gan arī tradicionālajā medicīnā dažādu slimību ārstēšanai vai profilaksei.
To ieteicams pievienot salātiem, apvienojot ar citām augu eļļām. Smiltsērkšķu eļļu var izmantot arī citu ēdienu gatavošanā, lai piešķirtu tiem unikālu garšu un palielinātu uzturvērtību.

Šis ir produkts ar augstu karotinoīdu saturu, bagāts ar vitamīniem E, F, A, K, D un bioloģiski aktīvām vielām. Tas tiek izmantots arī kā beta-karotīna avots.

Smiltsērkšķu eļļa sevi pierādījusi dažādu kaišu ārstēšanā. Tai pakļāvīgo kaišu sarakstā ir:

  • gremošanas trakta gļotādas iekaisums, kuņģa čūlas, barības vada vēzis,
  • taisnās zarnas patoloģiskie procesi,
  • ginekoloģiskās slimības: dzemdes kakla erozija, aptaukošanās, vaginīts, endocervicīts,
  • apdegumi, radiācija un čūlaini ādas bojājumi, izgulējumi,
  • ēdes un neirodermīts,
  • ātra brūču, nobrāzumu un citiem ādas bojājumu dzīšana, neatstājot rētas,
  • hroniskas augšējo elpceļu slimības: faringīts, laringīts, sinusīts,
  • radzenes čūlas,
  • iekaisuma slimības, smaganu un periodonta slimības,
  • ateroskleroze,
  • trombi.

Šīs eļļas lietošana uzlabo redzi, atjauno ādu pēc saules un radiācijas apdegumiem un paātrina audu veidošanos. Tai piemīt arī pretgrumbu iedarbība, un tā novērš piņņu, vasarraibumu un vecuma plankumu veidošanos.

Kaņepju eļļa

Izsenis kaņepju sēklas izmantotas kā barojošs un veselīgs pārtikas produkts (slāvu tradīcijās – kā kaņepju plācenīši). Slāvu tautas izmantoja arī šā auga eļļu, kurai piemīt daudzas mūsdienās piemirstas, bet vērtīgas īpašības. Tā ir lieliska alternatīva olīvu, valriekstu eļļai un sviestam.

Kaņepju eļļu lieto salātos un citos aukstajos dārzeņu ēdienos, cepšanai uz grila vai pannā, kā arī marinādēm un mērcēm. Tās ķīmiskais sastāvs ir vistuvākais linsēklu eļļai, taču šai ir pikanta riekstu piegarša. Kaņepju eļļa (tāpat kā linsēklu eļļa, zaļie lapu dārzeņi un zivju eļļa) ir viens no retajiem pārtikas produktiem, kas satur mūsu organismam nepieciešamo polinepiesātināto taukskābju neaktīvo veidu – Omega-3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!