Ieva Andrupe
Mēs visi pazīstam sāli un tās dažādus paveidus – Himalaju sāli, Nāves jūras sāli u.c., bet tikai retais ir kaut ko dzirdējis par melno sāli. Kas tas tāds? Un kāpēc par to būtu jāinteresējas tieši Zaļajā ceturtdienā?

Kā zināms, arī dabā eksistē melnā sāls. Tās sastāvā līdzās bagātīgajam minerālvielu klāstam ir arī sērūdeņradis –viela, kas padara šo sāli īpaši vērtīgu. Šāda sāls stimulē vielmaiņu un gremošanas procesu. Melnā sāls tiek augstu vērtēta, piemēram Indijā, jo, saskaņā ar ājurvēdu, tā sevī apvieno ūdens un uguns elementus.

Tomēr melno sāli iegūst ne tikai dabā – to arī gatavo! Par tās dzimteni uzskata Krieviju. Mūsdienās melnā sāls ir nepelnīti aizmirsta. 20. gadsimta sākumā tā bija ļoti izplatīta, un tās lietošana uzturā nevienu neizbrīnīja. Šī sāls bija uz ikviena galda – kungiem un zemniekiem, fabrikantiem un tirgotājiem, studentiem un garīdzniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!