Kas tu vēlies būt? Par ko tu kļūsi, kad izaugsi liels? Šos jautājumus mums uzdeva bērnībā un pusaudžu gados, un tie patiesi ir būtiski jautājumi, par ko aizdomāties. Tomēr ir vēl svarīgāki jautājumi, kurus mums kā bērniem parasti neprasīja, – kas tu esi? Vai tu to zini?

Ja pieaugušie savus bērnus nemudina par to aizdomāties, tad viņi pārlieku daudz savas uzmanības, enerģijas un laika velta, lai par kaut ko kļūtu (par ārstu, uzņēmēju, programmētāju, mūziķi utt.).

Bērniem rodas iespaids, ka viņi paši par sevi nav nekas īpašs, un, lai pieaugušie viņus cienītu, novērtētu, mīlētu kā pilntiesīgus sabiedrības locekļus, viņiem par kaut ko ir jākļūst. Bieži vien bērni centībā kļūt par kaut ko tik ļoti aizmirstas, ka top par tādiem pašiem pieaugušajiem, kas vairs neapzinās, kas viņi ir dziļākajā būtībā.

Bet kā gan cilvēkbērns var zināt, par ko viņš vēlas kļūt, ja nezina, kas viņš ir...

Un par ko gan būtu jākļūst dvēselei, kas ietver daļiņu no dievišķā Gara (Dieva, Kosmiskās apziņas, Absolūta)? Vai Dieva daļiņai jākļūst par juristu, filmzvaigzni vai jebko citu, lai apliecinātu savu unikalitāti un vērtību?

Mēs katrs sevī nesam dzirksti no dievišķās sākotnes, un cilvēka uzdevums ir, pirmkārt, atklāt, kas viņš patiesībā ir. Mūsu vērtība kā cilvēciskai būtnei ir neatkarīga no mūsu nodarbošanās, profesijas un karjeras vai jebkuriem citiem sasniegumiem. Saule spīd vienādi visiem, un Radītāja mīlestība vienādi plūst uz visiem, ko viņš ir radījis.

Tāpēc arī viens no visbūtiskākajiem likumiem, kas darbojas uz mūsu brīnumainās, daudzveidīgās planētas, – Dzīves mērķa likums – mudina izzināt, kas tu esi.

Te derētu neliels paskaidrojums par šo likumu. Dzīves mērķa likums iekļaujas harmoniskā likumu sistēmā, kas pazīstami kā kosmosa jeb garīgie likumi. Tie apraksta pamata likumsakarības, kas ietekmē ikvienas būtnes dzīvi Visumā, un parāda, ka mūsu Visumā eksistē ne tikai vienoti dabas likumi fiziskajā līmenī, bet arī garīgie likumi smalkajos eksistences līmeņos. Likumus fiziskajā plānā ir pētījuši fiziķi, ķīmiķi u.c. zinātnieki, bet garīgo plānu likumsakarības pasaulei ir atklājuši mistiķi, jogi, dažādas garīgās tradīcijas (agrīnā kristietība, budisms, hermētisms u.c.) un turpina izgaismot mūsdienu garīgie līderi (Dīpaks Čopra, Abrahams Hikss u.c.)

Šajā rakstā apskatīsim tuvāk Dzīves mērķa likumu. Tas vēsta, ka viens no cilvēka dzīves visbūtiskākajiem aspektiem ir garīgā attīstība.

Cilvēka uzdevums ir atklāt, izprast un dzīvē izpaust savu dziļāko, patieso – garīgo būtību. Jo – "mēs neesam cilvēciskas būtnes, kas reizēm piedzīvo garīgu pieredzi. Patiesībā ir otrādi – mēs esam garīgas būtnes, kas reizēm izdzīvo cilvēka pieredzi," teicis Dīpaks Čopra. Ikviens no mums ir šeit, lai atcerētos, kas mēs patiesībā esam. Lai izzinātu dzīves patiesības, garīgi attīstītos un ar laiku atgrieztos pie mūsu Radītāja.


Dzīves mērķa likums stāsta arī par to, ka katrai dvēselei tiek dota viena vai vairākas dāvanas – talanti. Ikvienam ir paredzēts īpašs veids, kā šos talantus pielietot dzīvē un piedalīties kopējā dzīves veidošanā un cilvēces evolūcijā uz Zemes.

Kad cilvēks liek lietā sev dāvātās spējas veidā, kāds viņam ir paredzēts, darba process viņu pilnībā ierauj sevī un indivīds zaudē laika un savas personības izjūtu. Persona nonāk brīvā, dabiskā iedvesmas un enerģijas plūsmā, un šķiet, ka viņš pats ir nevis darītājs, bet instruments, caur kuru notiek radīšanas process. Šo stāvokli parasti pavada prieks un dvēseles piepildījums, enerģijas pieplūdums (sajūta, ka pieslēgts turbodzinējs), no darba negribas atrauties. Tas viss ļauj skaidri apzināties – jā, esmu īstajā vietā un daru sev paredzēto!

Turpretī, kad mēs darām sirdij nevēlamu darbu, vienmēr uzrodas dažādi traucēkļi, kas novērš uzmanību (sociālie tīkli, sērfošana internetā, jāiziet pastaigā, jāparunā ar kolēģi u.c.), ātri nogurstam un nejūtam gandarījumu no darba procesa.

Katras dvēseles uzdevums ir apzināties savus talantus, attīstīt tos un likt lietā, lai varētu sniegt savu pienesumu cilvēces attīstībai. Un, kalpojot cilvēcei, notiek dabiska enerģijas apmaiņa un katrs saņem visu nepieciešamo savai dzīvei un attīstībai.

Ja vēl neesi atklājis savus talantus, ieklausies savā sirdī. Tā vienmēr dod nepieciešamās norādes un palīdz atrast savu ceļu. Reizēm mēs ignorējam sirds impulsus, jo prāts tos nespēj izprast vai arī sirds norādīto ceļu uzskata par nedrošu un praktiski neiespējamu. Tomēr svarīgi apjaust, ka sirds gudrība sniedzas tālu aiz prāta robežām. Sirdij ir dabiska saikne ar vienoto kosmisko enerģijas lauku, un tā spēj sniegt augstākas un precīzākas zināšanas, kas nav pieejamas prātam. Starp citu, lai palīdzētu atklāt savus talantus un savu sirds ceļu, silti iesaku šo Martas Bekas (Martha Beck) grāmatu – "Finding Your Own North Star: Claiming the Life You Were Meant to Live".


Lai noskaidrotu savus talantus un izprastu, kā caur tiem būt noderīgam sabiedrībai, padomā, kas ir tas veids, kā tu vislabāk vari kalpot cilvēcei? Kāds ir tavs aicinājums?

Nedomā par iespējamo atalgojumu, ko varētu gūt no darba, vai par grūtībām, kas būtu jāparvar, ejot sirds ceļu. Klausies savā sirdī, esi pilnībā autentisks un uzdrošinies atzīt tās patiesās vēlmes.

Ja joprojām nav skaidras atbildes, pamēģini iedomāties šādu situāciju un pilnīgi godīgi apzināties atbildes. Iztēlojies, ka tavā rīcībā ir neierobežots laiks, iespējas un naudas līdzekļi, lai turpmāk dzīvē darītu to, ko tu visvairāk vēlies. Ko tu darītu? Ja atbilde ir "Es nezinu," ieklausies sevī uzmanīgāk, jo, visticamāk, prāts neļauj sirdij izteikt tās dziļākās vēlmes.

Kad esi saņēmis atbildes no sirds, sāc soli pa solim praktiski tuvoties savam sapnim. Visuma pievilkšanās likums garantē nepieciešamās iespējas un veiksmīgus rezultātus visiem, kas uzdrošinās sekot savai sirdij.


Uzzini vairāk par dažādajiem kosmosa likumiem šajā mājaslapā: www.illustrateduniversallaws.com. (Informācija gan pagaidām pieejama tikai angļu valodā.)

Izmantotie avoti:

  • The Seven Spiritual Laws of Success: A Practical Guide to the Fulfillment of Your Dreams. Deepak Chopra, US, New World Library, 1994
  • Finding Your Own North Star: Claiming the Life You Were Meant to Live. Martha Beck, Harmony, 2002
  • Nada Baba lekcija, pasniegta jogas skolā "Dipika", Rīgā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!