Slavenais veiksmes bestselleru autors Napoleons Hils brīdina, ka mūsu zemapziņa darbojas nepārtraukti – gan nomodā, gan miegā. Un taisnība vien viņam ir, bet – kā visas atbildes zinošo zemapziņu "uzdabūt" līdz apziņas līmenim? Par to īsa pamācība izvietota vietnē "Lifehacker", kas apgalvo, ka te var līdzēt vienkāršs ikrīta paradums.

Zemapziņa nekad neatpūšas, tā vienmēr ir modra, jo kontrolē tavu sirdsdarbību, asinsriti un gremošanu. Tā regulē organismā vitāli svarīgus procesus un funkcijas un zina atbildes uz visiem taviem jautājumiem.

Tas, kas notiek zemapziņas līmenī, izpaužas apziņā. Citiem vārdiem sakot, tas, kas notiek iekšienē, zemapziņā, obligāti kļūs par tavu realitāti. Tavs uzdevums – novirzīt zemapziņu šobrīd aktuālās problēmas risinājuma meklējumos. Un te tev būs vienkāršs vingrinājums, kas palīdzēs to izdarīt.

10 minūtes pirms miega

Nekad neaizmiedz bez pieprasījuma zemapziņai, teicis amerikāņu izgudrotājs Tomass Edisons. Šo praksi piekopj daudzi veiksmīgi cilvēki visā pasaulē – likt zemapziņai rosīties, kamēr paši guļ.

Tev vajadzēs tikai pāris minūtes pirms aizmigšanas pameditēt vai pierakstīt jautājumus, uz kuriem gribi saņemt atbildes. Izveido sarakstu ar tevi satraucošām tēmām. Jo precīzāk noformulēsi jautājumu, jo precīzāka būs atbilde.

10 minūtes pēc pamošanās

Pētījumi apliecina, ka atbildīgā smadzeņu garozas daļa ir aktīvāka un spējīgāka uz radošiem risinājumiem akurāt tūlīt pēc pamošanās. Miega laikā tava zemapziņa ir strādājusi, veidojot laika un konteksta saiknes, bet radošums rodas tieši no saiknēm starp dažādiem smadzeņu sektoriem.

Amerikāņu šahists un taiczi meistars Džošs Vaickins kādā intervijā pastāstīja par savu ikrīta paradumu – izmantot zemapziņu, lai atrastu negaidītus risinājumus un sakarības. Atšķirībā no statistiskajiem 80% ļaužu vecumā no 18 līdz 44 gadiem, kuri pirmajās 15 minūtēs pēc pamošanās pārbauda savus viedtālruņus, Vaickins klusā vietā meditē un piefiksē savas domas dienasgrāmatā. Tā vietā, lai koncentrētos uz ārējo (kā vairākums cilvēku), viņš koncentrējas uz iekšieni. Tā viņš panāk augstu skaidrības līmeni, spēju mācīties un radīt – stāvokļus, kurus pats dēvē par kristalizējušos intelektu.

Ja tu neesi radis pierakstīt savas pārdomas, ideju piefiksēšana tev var šķist grūta. Principā pietiktu arī ar to domu piefiksēšanu, kuras saistītas ar konkrētās problēmas risinājumu.

Tagad aplūkosim pieprasījumu, ko tu sūti savai zemapziņai pirms gulētiešanas. Atceries visus jautājumus, kuri tevi interesē. Padomā par tiem un pieraksti to, kas jānoskaidro. Tad dodies pie miera.

No rīta pirmām kārtām sāc pierakstīt visu, kas nāk galvā saistībā ar konkrēto tēmu.
Tādējādi tu spēsi rast atbildes uz jebkuriem jautājumiem: kā atrisināt sarežģītu darba uzdevumu, kā kļūt par labāku mammu/tēti saviem bērniem un par labāku dzīvesbiedru, ar ko vajadzētu veidot attiecības un kā tās uzlabot.

Protams, lai šo māku apgūtu, nāksies patrenēties. Bet ar laiku tev kļūs vieglāk saņemt atbildes no savas zemapziņas, rast tajās radošus risinājumus un uzticēties savai intuīcijai.

Secinājums

Cilvēks nespēj izmainīt apstākļus, taču viņš spēj izmainīt savas domas un tādējādi netieši izmainīt apstākļus, – šie vārdi pieder angļu rakstniekam un dzejniekam Džeimsam Allenam.

Tavas domas – tas ir tavas dzīves plāns, ko tu veido no dienas dienā. Kad tu iemācies valdīt pār savām domām, apzināti un neapzināti, tu veido apstākļus, kuri tava mērķa sasniegšanu padara neizbēgamu. Paturi prātā – tu esi savas mūžība radītājs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!