No pavasara pirtsslotām mēs gūstam to enerģijas lādiņu un spēku, kas liek dabā augiem pēc ziemas dzīt pumpurus, plaucēt lapas un raisīt ziedus. Kā tās gatavot un kā vislabāk izmantot?

Pavisam lēnām un it kā negribīgi, pat ar salu un sniegu, bet tomēr būsim sagaidījuši ievu ziedēšanu. Pirmās pavasara pūpolu slotiņas jau sen garām – veselība iepērta, slimība izpērta, dažādo kārklu un vītolu ziedošās slotiņas izsmaržotas, nu pienācis laiks ievu pirtiņām.

Pavasaris ir jaunā sākums – dabā viss mostas, sākas jauns cikls, un arī cilvēkam gribas kļūt tīrākam, saulainākam un realizēt ziemas mierā izsapņotos plānus. Bet – lai sāktu kaut ko jaunu, ir jāatlaiž vecais! Un jāatlaiž ar plus zīmi, ar pateicību. Te mums var palīdzēt ievu pirtiņas. Ievziedu rūgtums palīdz atlaist mūsos sakrājušos rūgtumu. Pērsimies ar ievziedu slotiņām, tomēr uzmanīsimies, lai nebūtu par daudz un pēc pirts nesāpētu galva. Tie, kam ievziedu smarža šķiet par stipru,var pērties ar ievu lapu slotām, kam piemīt ļoti patīkama mandeļu smarža. Kāju vanniņām var sagriezt smalkos ievu zariņus ar visām lapām.

Maijs ir tas mēnesis, kad plaukstošajām lapām piemīt īpaša smarža, kura vairs nav vasarā un nav saglabājama uz ziemu. Tāpēc maijs ir īpašo pavasara pirtiņu laiks. Pirmās izplaukst ievas, papeles un pīlādži – tiem jau ir tik lielas lapas, ka var tīri labi pērties.

Papeļu maija slotiņām ir burvīga smarža, tās attīra no negatīvām enerģijām un atbrīvo domas.

Pīlādža slotiņu pieskāriens maijā ir pūkaini maigs – tādai sajūtai nav citas alternatīvas!

Pietiekami lielas lapas ir arī upenēm – sanāk labas smaržīgas slotas spēkam un veselībai.

Un neiztikt arī bez bērziņa: tam gan lapiņas vēl mazas – īsts pēriens nesanāks –, bet smarža ir ļoti atsvaidzinoša, gribas tajā iegrimt un smaidīt!

Šodien vēl atradu arī vienu ziedošu kārklu, no kura sanāca jauka smaržslotiņa, arī kļavu ziedu slotiņa noderēs smaržai un, protams, maza augu slotiņa, kurā var iesiet vīgriežu lapas, biškrēsliņa un vībotnes jaunos dzinumus, gaiļbiksītes ziedus, ābolmētru, raspodiņu u.c. smaržīgus augus.

Alksnim vēl nelielas lapas, bet arī noderēs slotiņai – vai tu zini, kā smaržo alksnis? Pamēģini! Dažam kārklam arī jau palielas lapas – derēs vieglam pērienam.

Mazliet vēlāk būs ceriņu un jasmīnziedu laiks. Būs smaržīgas mīlestības pirtiņas. Maija beigās jau var cerēt uz tiri labām peramajām kokteiļslotām – bērziņam vēl lapiņas mīkstas, tādēļ tam pieliksim alksni, kārklu, pīlādzi – iznāks labs vieglais pēriens. Ja gribas karstāku un stiprāku pērienu, tad gan jāņem iepriekšējā gada slotas talkā.

Maija beigās iesaku izmēģināt lazdu slotas – tās ir ļoti, ļoti smaržīgas un maigas. No tām var sasiet lielas vēdekļveida slotas un lieliem vēzieniem uzvējot silto gaisu. Lai atveras intuīcija! Vēlāk vasarā lazda kļūst asa, tādēļ – nenokavē!

Esi vērīgs – raugies, kas ir zaļš un kas ir smaržīgs, kas zied, un nes līdzi uz pirtiņu! Vai slotiņā, vai noklāt uz lāviņas.

Uz lāvas varam klāt gārsas lapiņas, pienenes, ievu lapas (kamēr jaunas un mīkstas), vēlāk arī ceriņus un jasmīnziedus. Ekskluzīvi mīksta lāviņa ir, kad noklāta ar jaunām liepu lapiņām.

Atceries – jaunās, svaigās slotas ūdenī nemērcējam!!! Varam ielikt traukā kā vāzē padzerties – tikai kātus ūdenī, lapas neslapinām.

Lai jaukas un smaržīgas pavasara pirtiņas!

Par autori:

Daiga Liepa ir diplomēta pirtniece, mācījusies pie Ziedoņa Kārkliņa un Rīgas pirtsskolā, pēc tam – Kurzemes Tautskolas pirtnieku skolā "Dziedaris". 2012. gada Pirtnieku meistarības sacensību 1. vietas ieguvēja Latvijā un fināliste starptautiskajā čempionātā. Ar savām slotiņām uzvarējusi pirtsslotu konkursos Latvijā un Lietuvā, sien dažādas un ļoti labas pirtsslotas, vada pirtsslotu siešanas seminārus, kuros māca praktiski sasiet gan apaļo, gan plakano, gan masāžas, gan vēdināmās slotas un tās pielietot praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!