Urbāns, Urbēns, Urbāni – ar šādiem nosaukumiem ticējumos sastopam 25. maiju, kas galvenokārt izslavēts kā labs gurķu stādāmais, linu un auzu sējamais datums. Nekādā ziņā negribot apšaubīt senču empīriskos novērojumus, tomēr jāatzīmē, ka atšķirībā no sociālām un lietišķām aktivitātēm, kur veiksmīgo laiku iezīmē arī Saules cikls, zemes darbi tomēr ir vairāk Mēness pārziņā, un šoreiz 25. maijā ir sēšanai un stādīšanai galīgi nepiemērots laiks – vecā Mēness cikla pēdējā diena.

Mēness ciklam beidzoties, dabai un augiem (un tajā skaitā arī citkārt Urbāna dienā sējamajiem burkāniem, auzām un liniem, kā arī stādāmajiem gurķiem un dālijām) ir vismazāk dzīvības spēka, un, kaut arī Mēness atrodas auglīgajā Vērša zīmē, ar dārza un lauka rosību labāk tomēr nogaidīt kaut vai līdz otras zemkopju iemīļotās – Sidora dienas pēcpusdienai (27. maijā), kad Mēness būs citā auglīgā zīmē – Vēzī.

Taču, kā jau tas ierasts ar mūsu senču ticējumiem, sastopami arī tādi, kas runā gluži pretēju valodu – proti, ka Urbānā stādītus tupeņus un citus labumus tārpi saurbina, tāpēc no dārza apstrādāšanas būtu jāatturas. To gan šogad varam ievērot!

Vēl šī ir viena no laika vērošanas dienām, kurā ļoti gribētos pie debesīm vērot saulīti – ja tā tur būs, tad esot gaidāma laba raža.
Pieņemot, ka gurķu stādīšanu esam vienojušies pārcelt uz Sidora dienu, vēl viena senču ievērota pazīme – iepriekšējā naktī izkārt ārā uz auklas slapju palagu. Ja no rīta tas sauss, gurķu raža tiešām būs laba, bet vēl nopietnāk to garantē labs laiks visu Urbāna dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!