Foto: Shutterstock

2.jūnijs ir vēl viena diena, ko tradicionāli pieskaita gurķu stādāmajām, un, atšķirībā no Urbāna, kas iekrita traki neatbilstošā Mēness cikla dienā, šoreiz Mēness kalendārs stādīšanu atbalsta. Kā vēsta ticējums, tas darāms pa kluso, lai neviens neredz, un arī pirmais gurķis jānoslēpj, lai raža laba. Bet nu – palūkosimies uz gurķi no neierastas puses.

Astromedicīnā (humorālajā medicīnā) gurķis tiek pieskaitīts pie aukstajiem un mitrajiem produktiem. Gurķi pārvalda Mēness, tā stihija ir ūdens, aura – auksta un mitra. To var izmantot dziedniecībā, jo īpaši jautājumos, kas saistīti ar auglību (tiem, kas netiek pie bērniņa, iesaka gurķi turēt guļamistabā un katras septiņas dienas mainīt).

Gurķim piemīt arī šādas tādas maģiskas īpašības.

Pirmām kārtām, gurķis jaudīgi attīra organismu no šlakvielām, tā mīkstums tīra nieres, bet sēkliņas – zarnu traktu. Un, kā labi saprotams, fiziskā attīrīšanās veicina garīgo, tāpēc būtu veicama regulāri.

Viena metode ir šāda: sākot ar pirmo gurķu ražu, katru trešdienu ieturēt gurķu atslodzi – neēst (un arī nedzert!) neko citu, kā vien gurķus. Tā jādara 7 nedēļas pēc kārtas. Dažviet minēts, ka šajās dienās arī sālīt gurķus nevajagot.

Ir arī šāds rituāls toksīnu izvadīšanai un nieru kārtībā savešanai: pirmajā dilstoša Mēness naktī (tikai ne trešdienā) līdzi gultā jāpaņem svaigs gurķis un jānovieto kaut kur vidukļa rajonā. Nekas, ja pa nakti tas aizripos, galvenais, lai no gultas pavisam neizveļas. No rīta, vēlams, līdz saullēktam, tas jāaiznes līdz trešajām krustcelēm, skaitot no mājas, un tur jāatstāj. Mājup jāatgriežas pa citu ceļu un jānomazgājas vēsā ūdenī. Jāatkārto pēc divām dienām un tad vēl pēc divām. Nebūtu vēlams, ka kāda no rituāla dienām iekrīt 12. datumā.

Savukārt tad, ja konstatēts noskaudums, veselu mēnesi katru dienu jāizdzer pa trim malciņiem gurķu sālījuma (domājams, sāls šajā gadījumā ir pirmā vijole, bet gurķi palīdz to sāli dabūt iekšā).

Vēl dzirdēts padoms veselības uzlabošanas nolūkos virtuvē dekoratīvi izvietot gurķa attēlu. Ne velti mēdz teikt – svaigs kā gurķītis! Zemapziņa to ir iegaumējusi, un mēs varam tai atgādināt.

Gurķis var palīdzēt arī labklājības vairošanā – ja izdevušies labi gurķi un ievāktas (vai iegādātas) sēklas, padalies ar tām, dotais atgriezīsies citā formā. Tikai neizdali visu, atstāj sev pašam pāris sēkliņu!

Un vēl pēdējais – gluži praktiskais ieteikums: svaiga gurķa mizas mājās atbaida prusakus.
Kā jebkuras maģiskas darbības gadījumā noteicošais ir nolūka spēks un ticība rezultātam. Varam par to paķiķināt, bet varam izmēģināt... Vismaz gurķu atslodzes diena izklausās gluži laba ideja!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!