Foto: Shutterstock
Kurš gan nepazīst sieru – aromātisko produktu, ko iegūst no skāba piena! Jau vismaz 5000 gadus (bet droši vien vēl senāk) šis produkts ir mīlēts un nīsts, pa augstiem godiem galdā celts un pat dziesmās apdziedāts (lai atceramies kaut vai mūsu pašu līgotnes!). Taču šoreiz – ne par Jāņa sieru stāsts, bet par sieru maģijā.

Neba velti siers pieminēts šumeru un babiloniešu ķīļrakstu plāksnītēs un atrasts arī seno ēģiptiešu apbedījumos. Kuru katru produktu vis ēģiptieši nedeva Viņsaulē līdzi!

Saskaņā ar sengrieķu mītu, Aristejs, Saules dieva Apolona dēls, bija tas, kurš cilvēci iepazīstināja ar sieru, un daudzviet (arī pie mums) siers aizvien vēl ir saistīts ar Saules simboliku. Senajā Grieķijā bērni ar sieru našķojās tāpat, kā mūsdienās ar čipsiem un saldumiem, arī Olimpisko spēļu atlēti šo produktu uzskatīja par vienu no visspēcinošākajiem un lietoja to pirms sacensībām. Siers Grieķijā iekļuva arī kāzu ēdiena godā – īpašos pīrāgos ar medu.

Astromedicīna (humorālā medicīna) nobriedušos sierus pieskaita pie karstajiem un sausajiem produktiem.

Savukārt maģijā siers ir nodots Saturna pārvaldībā, un par tā stihiju tiek uzskatīta Zeme. Ar mīkstajiem sieriem nekādus īpašos rituālus atrast neizdevās (un kausētos sierus ne tik ne), toties cietos un puscietos sierus gan var izmantot rituālos, un mūsu tradicionālo Jāņa sieru – pat ļoti labi. Tiem ir pateicīga forma, no kuras viegli izgriezt simbolus, kuros ietvert savu mērķi. Piemēram, no siera izgrieztus pusmēnešus savos rituālos mēdz izmantot vikas (Wicca).

Maģiskās darbības princips ir vienkāršs – kamēr ar asu nazīti no siera šķēles griez izvēlēto simbolu, turi prātā (vai izrunā skaļi) savu nolūku. Tad velti simbolam–sieram savu personisko enerģiju un apēd to vai izmanto kā ziedojumu ugunsrituālā. Kaut vai Jāņu ugunskurā!

Kādus simbolus izvēlēties? Nav nepieciešams vēlreiz izdomāt velosipēdu, vari droši lietot jau gadsimtos nostiprinājušos simbolus: sirsniņu – mīlestībai, pentagrammu vai auseklīti – aizsardzībai, kavadrātu – materiālajai stabilitātei, apli – garīgajai izaugsmei un saiknes stiprināšanai ar divišķo. Un tā tālāk. Svarīgi, lai šis simbols būtu saprotams un kaut ko nozīmētu tieši tev.

Vēl piebildīsim, ka siers sastopams arī pieburšanas rituālos, taču nekādā gadījumā neiesakām pie tādiem ķerties, pat Jāņa naktī ne, lai cik tā nakts būtu īsa un galva – karsta...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!