Foto: Shutterstock

Klāt 10. jūlijs – Septiņu gulētāju diena. Lai gan no bērnības atceramies, ka vecmāmiņas par gulētājiem runāja uzreiz pēc Jāņiem, tomēr tieši šodien ir tā diena, kad varam vērot debesis un nokrišņus. Kā ziņojām jau iepriekš, ticamāks Septiņu gulētāju un turpmāko nedēļu lietainuma vai saulainuma vērošanas datums ir 10. jūlijs, nevis 27. jūnijs. Tas saistīts ar kalendāra reformām, kas daudzas laika noteikšanai un lauksaimniecībai zīmīgas dienas saputroja.

Vērojot debesis 10. jūlijā, apzināsimies, ka mēs neesam vienīgie, – analogi ticējumi ir arī citām Eiropas tautām, un tas šo piesaisti 10. jūlijam dara vēl ticamāku.

Droši vien galvenā doma zināma visiem – ja Septiņos gulētājos ielīst, līs vēl septiņas nedēļas – faktiski visu atlikušo vasaru (un karstākajā lauku darbu laikā tā patiešām nav laba prognoze).

Senču ticējumos atrodama tikai viena uz līdzību balstīta metode, kā mēģināt nevēlamu likteni apiet: šajā dienā nedrīkst velēties (mūsdienu izpildījumā – veļu veļas mazgājamajā mašīnā likt), lai nepiesauktu lietu. Tad nu darīsim, ko varēsim, un vērosim katrs savas debesis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!