Torte un cik-nu-tur svecītes vai, vēl labāk, viena svecīte un daudzas tortes... Protams, runa par dzimšanas dienu, bet – dažkārt gribas kaut ko citu, jaunu, nebijušu. Ideālā gadījumā – vērtīgu un atmiņā paliekošu. Ar pašas jubilāres laipnu atļauju – fotostāsts par Āraišu arheoloģiskā parka vadītājas Jolantas Sausiņas šīs vasaras dzimšanas dienu. Labāk vienreiz redzēt, nevis tikai dzirdēt teoriju, vai ne?

Pirms iegrimsti maģisko Āraišu fotomirkļu pētīšanā, vien piebildīsim, ka gatavošanās Jolantas dzimšanas dienas Ugunsrituālam sākās jau nedēļu iepriekš – ar to, ka astroloģe izpētīja viņas horoskopā ierakstītos nākamā gada uzdevumus un galvenās tēmas, kuras būtu vērts "enerģētiski iegriezt". Tas viss tika darīts zināms gan jubilārei, gan arī pieredzējušai rituālu un godu vadītājai – Mārai Brantei, kura šai informācijai atbilstoši pakārtoja rituāla norisi.

"Ugunsrituāls palīdz noskaņoties un pieslēgties tām enerģijām, kas zvaigznēs labvēlīgi liktas jubilāra nākamajam gadam," skaidro Māra. "Šis pieslēgums noder, lai prasmīgi izmantotu zvaigznēs likto, lai vērstu savu enerģiju un darbības šajā veiksmes virzienā. Lai atvērtu tam durvis, lai apzināti izdzīvotu savu gadu, lai zinātu, kas ir Laimas likts. Vēršot uzmanību veiksmes virzienā, spēcinot to, neatliek laika "baidīties" un tā sfēra automātiski sarūk – nav vajadzīgas nekādas aizsardzības.

Vēl jāpiebilst, ka rituāls ar visām tā pamatuzbūves lietām ir dzīvs – mainīgs, augošs, individuāls un pielāgots gan konkrētajam jubilāram, gan visām iesaistītajām enerģijām, pat vietai un dienai. Tātad – kādam citam tas būtu niansēs citāds."

Jā, un tad Jolantai atlika uzaicināt īpašajā mirklī klāt būt savus mīļos cilvēkus, un... tālāk gan skaties bildes!

Ugunsrituāla ugunskurs tiek veidots īpaši attīrītā vietā un pēc īpašiem principiem. Šoreiz tas top Āraišu arheoloģiskajā parkā – Meitu saliņā, kas ir jau vairākkārt ievibrēta un tāpēc spēcīga vieta.


Ne jau tikai dzimšanas dienas tortei pienākas krēma rozes – arī dzimšanas dienas rituāla ugunskuram jābūt izpušķotam!

Mirklis pirms rituāla sākuma – viss nepieciešamais un teiksmainais dabas stūrītis ar visiem tā iemītniekiem gaida rituāla dalībniekus.

Pirms lūgt dabas spēku palīdzību jubilārei, ar to jāsadraudzējas: visi dalībnieki saņem graudu sauju, ar ko pabarot vietu – pabērt, kur sirds saka. Un tad – šambungu pavadībā uz rituāla vietu, pa ceļam apdomājot, ko vēlēt gaviļniecei.

Pa ceļam uz rituāla norises vietu arī jubilārei ir laiks vēlreiz domās izvētīt iepriekšējo gadu un izdomāt nākamo.

Pirms ieiešanas rituāla "teritorijā" nepieciešams atbrīvoties no visa liekā – visi rituāla dalībnieki (un arī vadītāji) tiek attīrīti ar salvijas kvēpināmo un izskandināti ar trijstūri. Nevienas liekas domas un nekādu zemāko vibrāciju šajā sakrālajā telpā!

Rituāla vadītāja apsien jubilārei (un jubilāre – visiem klātesošajiem) dzīparu par zīmi, ka esam bijuši klāt īpašā mirklī. Šis dzīpars to atgādinās un rituālā ielikto nolūku stiprinās vēl 12 dienas – tās pašas svarīgās pirmās 12 kopš dzimšanas dienas, par kurām jau esam rakstījuši.

Rituāla vadītāja, dalībniekiem piepalīdzot, pieaicina četru stihiju spēku, senču dievību un vietas egregoru. Gaiss vibrē. Putni aktīvi piedalās – itin kā saprazdami, ka norisinās kas īpašs.


Nu klāt brīdis rituāla uguns aizdegšanai. Arī tā dūmiem ir maģiska iedarbība!

Jau iepriekš sagatavots ziedojums Uguns stihijai – medus, rudzu maizīte, avota ūdens, naudiņas, dzintara gabaliņi. Tas viss, protams, notiek īpašu spēka dziesmu pavadībā.

Kamēr citi palīdz ar dziesmām un šamaņu bungu dunu, jubilāre turpat apkārtnē sameklē degošus priekšmetus, kas simbolizē visu, no kā būtu tiekams vaļā. Jo viņas jaunajam gadam ir pavisam citi uzdevumi!

Pa žagariņam vien liekais tiek atdots ugunij, lai taptu transformēts atpakaļ mīlestībā.


Un tad pienāk kārta labā vēlējumiem. Šajā brīdī savu vēlmi "pasūtīt" un ziedojuma sauju rituāla ugunskurā ļauts arī citiem rituāla dalībniekiem. Ja godīgi, tad izdomāt vienu – vislielāko vēlēšanos nemaz tik vienkārši nav!

Mums ir tik daudz skaistu, spēcīgu dainu, kas ievibrē informatīvo lauku teju fiziski sajūtamā līmenī! Atdevi sajūt ikviens rituāla dalībnieks, ne tikai pats gaviļnieks.

Uguns svētībā var "nomazgāties" gluži kā siltā, dziedinošā dušā – tā dod, mīļumu un siltumu tam brīdim un spēku turpmākajam, spēcina saiti ar rituālā notiekošo, ar Smalko pasauli. Tā notiek dziedināšana visos līmeņos – uguns enerģijas tūlītēja atbilde un svētība.

Kā atzina jubilāre, pēc rituāla (un vēl pāris dienu pēc tam) bija tāda dīvaina, lidojoša sajūta, milzīgs mīļums pret visu un visiem. Gribi – tici, negribi – netici, bet smalkā pasaule pastāv, un mums patiešām ir iespēja ar to sadarboties.

Spēka dziesmu un laba vēlējumu pavadībā rituāla ugunskurs izdedzis, uguntiņa nolikta gulēt, ieceres nonākušas tur, kur tās tika sūtītas. Arī šambungas vārdā Vēja Krauklis savu darbu ir padarījušas. Un pa kuru laiku tās divas stundas aizskrēja?...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!