Laika vērotāji saka: kāds laiks Bērtulī (24.augustā), tāds būs visu rudeni, kāds vējš šajā dienā iepūš – tāds arī rudenī būs valdošais pūtējs. Ja Bērtulis iekrīt jaunā Mēnesī (un šogad tā arī ir) un iegadās labs laiks – tāds pats būs visu rudeni. Pavērosim arī bezdelīgas – ja tās pazūd pirms Bērtuļiem, tad pirms Miķeļiem būs sniegs.

Ko vēl var pavēstīt "atvieglotā darbdiena" Bērtulis (nu, vai Bērtiņš, Bierteņš, Bārtuļs, Bērtuļi, Bertmaņi, Bērtmanis, Bērtis, Bētmeri, Bētmajs – kā labāk tīk)?

Uzreiz jāteic, ka šī ir kārtējā diena, kas Latvijas zemēs ienākusi līdz kristietību, tomēr, tā veiksmīgi sakrita ar pļaujas laika beigām un rudens sējas sākumu, tāpēc šo to šajā sakarā gan dainās, gan ticējumos var atrast. Piemēram to, ka šajā laikā Dieviņam nesti pirmie ziedojumi no rudens ražas.

Liela darīšana Bērtulī bijusi ar bitēm un medu.

Jānīšam balta sieva,
Ar sieriem nobarota;
Pēteram(i) zila, mella,
Pusei bada nomiruse;
Jēkabam zema, resna,
Jaunu rudzu paēduse,
Bērtuļam tieva, salda,
Tā ar medu barojās.

Re, jau senči zināja par medus diētiskajām īpašībām!

Domāju, ka nekļūdīšos, ja teikšu – lielais vairums no mums tomēr šajā dienā neies "bišu kāpt(i)", toties sākt jaunu, labu paradumu, kā jau tas piederētos 4. Mēness dienai un 7. Saules dienai, var! Tas nekas, ka Merkurs retrogrāds – tieši iznāk ļoti piemērots brīdis rūpēm par veselību!

Pieauguša cilvēka organisms labi tiek galā ar 60–100 g medus (bērnam deva uz pusi mazāka). Ieteicams šo devu izlietot pamazām, pa lāsītei vien, turklāt šis ir brīnišķīgs veids, kā noturēt optimālu svaru.

Vienkārši – kādu pusstundu pēc siltā ūdens glāzes, ko tu droši vien tāpat dzer tikko pēc pamošanās, iedzer siltu medusūdeni vai glāzē silta ūdens izšķīdini karoti medus un karoti ābolu etiķa (pāris reižu nedēļā to iesaka arī Ājurvēda). Pēc pusotras stundas vari brokastot!

Var pagatavot arī lielu krūzi dzēriena ar medu un citronu un dzert to pamazām, cauru dienu. Galvenie noteikumi – ne karstu, ne lieliem malkiem un, vēlams, ne ēšanas laikā.

Ja, ražu vācot vai sēnes lasot, piefiksē, ka locītavās nogulsnējušies sāļi, vari saveidot līdzekli no citrona, ķiploku galviņas un selerijas saknes. Visu rūpīgi sablendē un piemaisi klāt vēl divas lielas karotes medus. Nebūs par skādi palietot arī profilaktiski – pa karotītei divas reizes dienā.

Ja medus nu galīgi nemaz neiet pie dūšas, var to izmantot pretgrumbu krēmā. Lai pagatavotu krēmu, kas liks tavām grumbiņām pazust, nepieciešams:

  • 100 g saldā krējuma,
  • olas dzeltenums,
  • ēdamkarote šķidra medus,
  • tējkarote citrona sulas,
  • 2 deserta karotes laba konjaka.

Samaisi visus komponentus un uzzied vakaros uz notīrītas sejas. Pēc stundas noskalo un vairs neko uz sejas neklāj. Krēmu vari glabāt stikla burciņā ledusskapī. Grumbiņas jau pavisam drīz sāks izlīdzināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!