arbūzs meitene bērns ēst
Foto: Shutterstock
Nupat pilnā sparā rit arbūzu un vīnogu sezona. Lai gan šos augļus pēdējos gados nedaudz audzē arī Latvijā, veikalos tomēr nonāk no ārvalstīm ievestie. Gan arbūzi, gan vīnogas nudien ir tie augļi, kuri garšo vairumam pieaugušo un bērnu, bet nereti vecākiem ir arī bažas, no kāda vecuma tad tos bērniem varētu dot.

Par to un kas arbūzos un vīnogās ir tik labs, stāsta Gita Ignace, sertificēta uztura speciāliste Ogres slimnīcā un Āgenskalna klīnikā.

"Arbūzs un vīnogas paši par sevi ir ļoti veselīgi, tikai mīnuss ir tāds, ka, ja tie tiek audzēti lauksaimniecībā, kurā lieto dažādas ķīmijas, tad šajos augļos būs diezgan daudz nitrātu, pesticīdu, kas daudziem pat var izraisīt alerģiskas reakcijas. Bet nevajag arī no mušas uzpūst ziloni, ikdienā, strādājot ar ēdienkaršu sagatavošanu un uztura tendencēm, bieži esmu ievērojusi, ka daudzi atsakās lietot dārzeņus/augļus, jo tur ir nitrāti, bet vienlaikus viņu ikdienas uzturā ir neveselīgi našķi, kur nu tiešām nekā laba nav," pieredzē dalās Ignace.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!