Foto: Vida Press

23.–25. septembrī "Skonto" hallē Rīgā norisināsies Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera, Viņa Svētības Dalailamas mācības un diskusijas. Šā gada mācību temats būs viedums un labestība, bet ar sabiedrībā zināmām personībām Viņa Svētība diskutēs par to, ka pasaules harmonijai nav robežu, vēsta pasākuma rīkotāji.

Viņa Svētības Dalailamas mācības, kas iepriekš tika plānotas 24.–26. oktobrī, uz 23.–25. septembri tika pārceltas Dalailamas Ziemeļamerikas tūres atcelšanas dēļ. Izmaiņas tūres norises laikos tika ieviestas, balstoties uz ārstu rekomendācijām, kas (par spīti kopumā labajam veselības stāvoklim) ieteica Viņa Svētībai atturēties no tik ilgstoša lidojuma, skaidro pasākuma organizatori.

Mācībās "Vieduma un labestības filozofija" Viņa Svētība Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu un runās par meditācijas pakāpēm, kā arī apskatīs pakāpeniskas garīgās pilnveidošanās metodes, kuras pielietoja senindiešu meistari.

Programmas saturs paliek bez izmaiņām:

  • 23. septembra rītā – preses konference, 

  • 23.–24. septembrī – Kamalašīlas "Meditācijas pakāpes" (sanskr. Bhāvanākrama) un Dže Tsongkapas "Īsais Lamrim" (tib. Lamrim dudon). Atbildes un jautājumi (plkst. 9.30‒11.30 pirmā sesija, plkst. 13.00‒15.00 otrā sesija),
  • 25. septembrī – "Pasaules harmonijai nav robežu". Dialogi ar Viņa Svētību Dalailamu (plkst. 13.00‒15.00).

"Viņa Svētībai ir aizvien grūtāk mērot lielus attālumus, un tāpēc ir svarīgi, lai pēc iespējas vairāku cilvēku uzzinātu par šo unikālo iespēju satikt viņu Krievijas tuvumā. Mēs dzīvojam nepastāvīgā pasaulē, un daudziem cilvēkiem brauciens uz Rīgu var kļūt par vienīgo iespēju tikties ar Viņa Svētību. Padomā, kuru no saviem tuvajiem cilvēkiem tu vēlētos uzaicināt uz šīm mācībām," pasākuma rīkotāju vārdā aicina Evija Ansoska. "Pateicamies Viņa Svētībai Dalailamam par mūsu valstij veltīto uzmanību. Tā tik tiešām ir liela veiksme un mūsu visu uzkrātās pozitīvās karmas rezultāts."

Pirmās divas mācības Rīgā apmeklēja 10 000 interesentu no Baltijas valstīm, Krievijas, Somijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Itālijas, ASV, Zviedrijas u.c. Plānots, ka arī šogad uz mācībām, kas norisināsies Skonto hallē, ieradīsies aptuveni 5000 budistu un vienkārši interesenti no visas pasaules.

VS Dalailama mācības pirmo reizi Rīgā notika 2014. gada maijā, bet iepriekš garīgais līderis Latviju apmeklējis trīs reizes, pēdējo – ar plašu pasākumu programmu. VS Dalailamas XIV trešā vizīte centrālais notikums bija publiskā lekcija "Līdzcietības kultūra" ("The Culture of Compassion"), kuru klātienē apmeklēja gandrīz seši tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm. Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī ar Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem – filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

Uz oktobra mācībām iegādātās biļetes būs derīgas dalībai septembra mācībās. Gadījumā, ja tev nav iespējas apmeklēt mācības septembrī, iegādātās biļetes var atgriezt līdz 3. septembrim. Tomēr, ja pats netiec, taču tev ir iespēja neatgriezt biļetes, – uzdāvini tās pazīstamiem vai nepazīstamiem cilvēkiem, kas sapņo par Viņa Svētības mācību apmeklēšanu, organizatori būs ļoti pateicīgi par tavu atbalstu.

Vairāk informācijas par mācībām meklē www.dalailaima.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!