krūtsbarošana, zīdīšana, zīdīt, zīdainis, mazulis
Foto: Shutterstock
Arī tad, ja divām sievietēm ir līdzīgi ēšanas paradumi un dzīvesveids, katras mammas piens ir unikāls. Piena sastāvs atkarīgs ne tikai no mātes uztura un dzīvesveida, bet arī no organisma rezervēm un ķermenī esošajiem enzīmiem, turklāt mātes gēni nosaka, kuras vielas pienā iekļūs. Tas pierādīts Mātes piena pētniecības nozares zinātnes centrā "Nutricia Research", kurā mātes piens tiek pētīts jau vairāk nekā 40 gadus.

Mātes piens ir kā simfoniskais orķestris, kurā pirmo vijoli spēlē ūdens, taču instrumentu ir daudz un katrs no tiem neaizvietojams – sākot no olbaltumvielām, laktozes un lipīdiem, līdz prebiotiķiem, imūnglobīnam un baktērijām. Krāšņā orķestra diriģents – mamma. Katrai pilītei sastāvot no tūkstošiem vielu molekulu, mammas piens, kā zinātnieki – piena pētnieki atzīst, ir sarežģītākais un noslēpumainākais šķidrums pasaulē. Kāpēc, barojot zēnus, mammu pienā ir par 25 procentiem vairāk kaloriju nekā, zīdot meitenes? kāpēc tā sastāvs mainās katrā zīdīšanas reizē? Ar šiem un citiem pārsteidzošiem atklājumiem par mātes pienu dalās Mātes piena pētniecības nozares direktors "Nutricia Research" zinātnes centrā Nīderlandē Bernds Štāls (Bernd Stahl).

Lūk, septiņi pārsteidzoši fakti par mātes pienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!