Foto: DELFI
"Smieklu revolūcija" Latvijā sākās pirms diviem gadiem pavasarī, kad notika tās pirmais līderu izlaidums. Treneris Artūrs Laimīgais vadīja pirmās smieklu jogas līderu apmācības, kur dalībnieku vidū bija dažādu jomu pārstāvji – gan zobārste, gan uzņēmējs, gan juriste, gan skolotāja. Tagad – pēc nepilniem trim gadiem – serificētu smieklu jogas treneru Latvijā jau ir ap 50, stāsta Artūrs, "LaughterYoga365" vadītājs un Laimes muzeja prezidents.

Īsos vārdos sakot, smieklu joga ir smieklus izraisošu vingrinājumu un jogas dziļās elpošanas paņēmienu apvienojums. Var arī teikt, ka šī joga ir smiešanās māksla un elpošanas zinātne. Smiešanās vingrojumi rada ievērojamas psiholoģiskas un fizioloģiskas pārmaiņas – skābekļa pieplūdumu asinsvados, muskuļu atslābumu, tie uzlabo asinsriti un veicina "laimes hormonu" endorfīnu izdalīšanos ķermenī. Lai uzlabotu veselību ar smiešanos, tai jābūt skaļai un dziļai – smiekliem jānāk no diafragmas. Smieklu jogas nodarbībās smiešanās tiek ierosināta ar vingrinājumiem grupā, ar acu kontaktu un rotaļīgumu, kas noved pie spontāniem un lipīgiem smiekliem.

Smieklu jogai ir arī zinātnisks pamatojums: tā pamatojas faktā, ka ķermenis nevar atšķirt apzinātus – ar gribas piepūli izraisītus – smieklus no spontāniem – gadījuma rakstura smiekliem.

Foto: Privātais arhīvs

Treneris Artūrs apgalvo, ka viņa mērķis ir atnest smieklus, prieku, laimi un labu veselību cilvēkiem visā pasaulē. Viņš strādā ar korporatīvajiem klientiem, valsts iestādēm, brīvprātīgo organizācijām un arī ar fiziskām personām: viņam, kā pats izsakās, bijis gods novadīt vairāk nekā 300 smieklu jogas nodarbības, sniegt interviju BBC, Latvijas televīzijas ziņu kanāliem un medijiem. 2015. gadā viņš prezentēja "TEDx" sarunu "Unikālais saziņas spēks caur smiekliem". Pēc Artūra domām, viņa vislielākais sasniegums ir smieklu jogas nodarbības novadīšana 5000 cilvēkiem.

– Artūr, cik sena vispār ir šī joga?

Nu jau būs 22 gadi. Smieklu joga pasaulē aizsākās 1995. gada 13. martā pulksten 7 no rīta Indijā, Mumbajas parkā. Tas ir pat nofilmēts!

– Kā tā ienāca Latvijā?

Iedvesma ieviest smieklu jogu Latvijā man radās 2013. gada augustā pēc atgriešanās no smieklu jogas skolotāja mācībām Indijā, pie šīs jogas radītāja Dr. Madan Kataria. 21 diena, ko pavadīju Indijā, bija vienas no vislaimīgākajam dienām manā dzīvē, nekad mūžā nebiju tik daudz smējies, visu manu būtību piepildīja laimes hormoni. Es vēlējos, lai arī Latvijā vairāk cilvēku smietos un būtu laimīgāki!

– Nez – daudz cilvēku par tādu smieklu jogu zina?

100 pasaules valstīs ir 10 000 smieklu jogas klubu, kurus regulāri apmeklē to dalībnieki. Arī Latvijā ir smieklu jogas līderi, kas vada regulāras nodarbības un praktizē individuāli. Smieklu jogas līderu apmācības ir izgājuši arī cilvēki no ārvalstīm – Anglijas, Ungārijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas. Smieklu jogas līderu iemaņas apguvuši, piemēram, Latvijas Universitātes profesors Andris Broks, RPIVA Profesore Guna Svence, dziednieks Aldis Ķeviņš, veselības skolotājs Juris Brants, uzņēmējs Arnis Mielēns un vēl 50 citi laimīgie.

Foto: DELFI

Smieklu jogas treniņi rīkoti (un nākuši par labu) gan bērniem ar īpašajām vajadzībām, gan pansionāta senioriem.

– Kāda izglītība nepieciešama, lai kļūtu par smieklu jogas pasniedzēju?

Man pašam ir divas augstākās izglītības – bakalaura grāds psiholoģijā un tiesību zinātnēs. Bet par smieklu jogas līderi var kļūt ikviens, kurš to no sirds vēlas – neatkarīgi no izglītības. Noteicošais faktors ir darītgriba, mērķtiecība un neatlaidība.

– Ar ko, tavuprāt, smieklu joga atšķiras no citām? Vai to vispār var tā salīdzināt?

Manuprāt, smieklu joga ir visefektīvākā metode pasaulē. Jo tā ir vienkārša, ātra, iedarbīga! Pozitīvs rezultāts ir sajūtams jau pēc pirmās nodarbības. Ar šo jogu var nodarboties lielākā daļa cilvēku, tā neprasa speciālu aprīkojumu vai sagatavotību, to ir iespējams praktizēt jebkurā vietā un laikā.

Noteicošais faktors ir vēlme smieties un būt laimīgam! Cilvēka normālais, dabiskais stāvoklis ir būt laimīgam, smiekli ātri palīdz to panākt, atjaunot iekšējo līdzsvaru, enerģiju un iedvesmu darīt lielas lietas savā un citu cilvēku dzīvēs. Negatīvās emocijas ir "lodes", smiekli ir "bruņuveste". Citiem vārdiem sakot, regulāri, ilgstoši smiekli (minimums 10 minūtes dienā) ir vislabākais, ko vari darīt priekš savas fiziskās un garīgās veselības. Lielākā daļa slimību veidojas no negatīvām emocijām un stresa – smiekli palīdz no tā atbrīvoties ātrā, vienkāršā un efektīvā veidā.

Smejoties tiek uzņemts vismaz trīreiz vairāk skābekļa, nekā parasti elpojot. Skābeklis palīdz pārvērst apēsto ēdienu enerģijā, bez skābekļa cilvēks nespēj dzīvot, tas vajadzīgs visām šūnām. Uzlabojas smadzeņu darbība. Smadzenes izmanto 20% no uzņemtā skābekļa, tāpēc arī "bezgaisa" telpās cilvēki sāk žāvāties, kļūst miegaini un dažkārt pat aizmieg... Smiekliem piemīt ilgstoša dziedinoša iedarbība, kas atjauno ķermeņa dabīgo līdzsvaru!

– Kāda ir cilvēku ieinteresētība piedalīties nodarbībās?

Lielākais smieklu jogas dalībnieku skaits vienā nodarbībā Latvijā, ko esmu vadījis, ir 5000 cilvēku, lielā smiešanās notika Lucavsalā 2015. gada vasarā, "Holli festival" ietvaros.


– Kā smieklu joga iet kopā ar tradicionālajām dziedināšanas metodēm?

Amerikā smieklu joga tiek pat pielietota slimnīcās, lai palīdzētu pacientiem atrāk atveseļoties no vēža.

– Un kā ar veseliem, ikdienā cītīgi strādājošiem cilvēkiem?

Šī joga uzlabo darba ražīgumu, darbinieki mazāk slimo – rada uzņēmumam mazāk zaudējumu, jo nav jāmaksā slimības nauda, nav papildus jāalgo darbinieks, kas darīs saslimušā darbu. Lielāko daļu slimību darbā veido negatīvās emocijas un stress – smieklu joga to ātri un efektīvi samazina. Smiekli saliedē darba kolektīvu, vienots kolektīvs ir produktīvāks, vairāk un labāk var padarīt – rada peļņu uzņēmumam, priekšnieks un darbinieki ir laimīgi!

– Tie bija plusi. Un mīnusi?

Jogai mīnusu nav! Mīnusi smiekliem darbavietā ir tad, ja tie ir neorganizēti (smieklu jogā smiekli tiek organizēti, mērķtiecīgi un apzināti ierosināti), ja tie skan nelaikā un nevietā, aizpilda lielāko daļu darbalaika un darbinieks nepagūst izdarīt to, kas viņam uzdots. Tāpēc noder smieklu joga, kas organize smieklus uzņēmumam vispiemērotākajā laikā – agri no rīta pirms darba, kad visi vēl ir samiegojušies – lai sagatavotu, noskaņotu darbinieku ražīgai dienai un panākumiem. Ir motivācija ierasties darbā laikus, jo būs bonusiņš – pozitīvs dienas sākums ar smiešanos.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

– Šķiet, smieklu jogai ir līdzība ar dakteriem–klauniem?

Smieklu joga un dakteri–klauni – abi izmanto smieklu terapiju, lai uzlabotu cilvēka veselību, gan garīgo, gan fizisko. Izmanto smieklu dziedinošo spēku! Atšķirība ir tāda, ka smieklu jogā, lai ierosinātu smieklus, tiek būtiski izmainīta cilvēka fizioloģija, "smiešanās muskuļi" (galvenokārt sejas un vēdera muskulatūra).

Sākotnēji smiekli tiek ierosināti ar gribas piepūli, fiziski izpildot smiešanos kā vingrinājumu, bet ātri vien tie pārtop par ilgstošiem un noturīgiem smiekliem bez piepūles.

Kā ar "smieklu atslēgu" darbinot "smiešanās mašīnu". Smieklus ierosina iekšējs stimuls – fizioloģija, miesa!

Dakteri–klauni, lai ierosinātu smieklus, galvenokārt izmanto dažādus jokus, komiskas etīdes un tamlīdzīgi, bet, lai joks pārvērstos smieklos, pacienta smadzenēm tas ir "jāpārtulko" kā kaut kas smieklīgs! Metode darbojas, ja cilvēkam ir viss kārtībā ar domāšanu un uztveres spējas nav bojātas. Metode nedarbojas, ja cilvēkam nav attīstīta domāšana vai ja tā ir pasliktinājusies, piemēram, vecākiem cilvēkiem un bērniem. Šajā gadījumā smieklus izraisa ārējs stimuls un uztver doma.

– Kā tad īsti ir pareizi – "smieklu joga" vai "smieklu terapija"? Kur ir atšķirība?

Smieklu joga būtībā ir smieklu terapijas paveids, kur smiekli tiek ierosināti apzināti – ar gribas piepūles palīdzību, ierosinot smieklus ar tos izraisošu fizisku vingrinājumu palīdzību. Otrs veids ir klasiskais – smiekli tiek ierosināti ar jokiem, tiek stimulēta domu pasule jeb garīgā pasuale – gars. Tātad – miesa un gars! Līdzīgi, kā datoram ir "dzelži" un programmatūra...

Cilvēkiem ne pārāk viegli padodas kontrolēt savas domas (garu). Piemēram, pateikt, kādai domai, lai tā iet ārā no galvas…. Pamēģini! Vai izdevās? Daudz vieglāk cilvēkiem padodas izmainīt savu fizioloģiju, caur kuru tiek izmainīts garīgais stāvoklis. Piemēram, var palēkāt, paskriet vai apzināti pasmieties.

Ir cieša saikne starp miesu un garu. Ja tev kāds pasaka pozitīvu, sirsnīgu komplimentu, tu, visticamāk, pasmaidi! Ja jūties noskumusi (garīgs stāvoklis), vari to ātri izmainīt, ja esi labi pasmējusies.

Īsāk sakot, ar smieklu jogu mēs varam sākt smieties un pārtraukt smieklus jebkurā laikā vai vietā, ja to vēlamies, tas ir garantēts veids, kā gūt labumu no smiešanās! Klasiskajām smiešanās metodēm ir gadījuma raksturs, smieklus gaidot, var paiet diena, nedēļas, mēneši, gadi.

– Kāda ir tava nākotnes vīzija?

Vienosimies kopīgos smieklos! Gribam uzstādīt Ginesa rekordu – 100 000 cilvēku vienlaikus kopā smejas! Latvijas simtā dzimšanas diena 2018. gadā būtu tam ļoti piemērots brīdis, par to nupat vēstulē esmu informējis Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Vairāk informācijas par smieklu jogas rīkotajām nodarbībām un apmācībām meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!