Foto: Shutterstock

Senlaikos bija apmēram tā – ja līdz Andrejiem (30. novembrim) meita bildinājumu nebija saņēmusi, tad šajā gadā arī vairs nebija, uz ko cerēt. Bet cerība mirst pēdējā – nākamgad varbūt paveiksies, tāpēc Andrejdienā un naktī zīlēšana sita augstu vilni.

Ap šo laiku nepacietīgākie sākuši arī bluķi vilkt un ķekatās staigāt. Kāds ticējums vēsta – Andrejvakarā jājāj ar kūju, jāzviedz un jāspārdās, tad zirgi labi izdodoties. Visjaunākajai paaudzei šāda paraža varētu varen iet pie sirds!

Svarīgi esot arī šīs nakts sapņi, jo tie piepildoties, tāpēc nedari sev pāri – nepārspīlē pirms miega ar alkoholu, smagu ēdienu un šausmu filmām, lai nebūtu jāmostas aukstos sviedros! Ja gribam precīzi ievērot senču tradīciju (kaut arī šī nav pieskaitāma pie ļoti senajām, jo parādījusies līdz ar kristīgo gavēni), Andrejdienā jāgavē – tikai tad sapnis būšot nozīmīgs. Ja vēl nav pārliecības – pirms miega pār kreiso plecu jāpārmet sauja zagtu (!) miežu.

Otrs paņēmiens – gultā iekāpjot, "jāsēj" (jāizbārsta) kaņepes ar pavadošajiem buramvārdiem: "Andrejās! Iekš tava vārda es sēju kaņepes. Andrejās! Iekš tava vārda audzē man viņas, es šito nakti gribu redzēt savu nākotni!" (avots – Osvalda Līdeka "Latviešu svētki, latviešu svinamās dienas").

Trešais paņēmiens – Andreja tiltiņš: gulētājam nezinot, zem gultas jāpaliek bļoda ar ūdeni un pāri tai – skals, tad gulētājs sapni redzot, kā ar savu likteņa lemto otro pusīti. Ja rīts sakas ar brēcienu, jāatceras Džeroms K. Džeroms un trīs vīri laivā – "ir jābūt idiotam, lai neredzētu bļodu".

Vēl varēja tā – paņemt vairākus ābolus, pārgriezt uz pusēm, uz katra pusābola uzrakstīt puiša vārdu un palikt pirms gulētiešanas zem spilvena. Un gulēt (ja spēj). No rīta uz labu laimi ņemt vienu ābolpusi – tas tad arī būšot precējamais puisis.

Ja citkārt mūsu senči nav bijuši īpaši naski uz pieburšanu, tad Andrejos nebildinātajām meitām laikam mērs bijis tik pilns, ka var arī kaut ko ne pārāk pieņemamu atļauties. "Orākuls.lv" nekādā ziņā neatbalsta pieburšanu un tamlīdzīgu, ar cilvēka brīvo gribu manipulējošu maģiju, taču, atdodot godu senču mantojumam, izstāstīsim vienu metodi: Andreja vakarā jāizgriež no patīkamā puiša biksēm poga un trejdeviņas reizes ar to jāvelk pār gluži melna kaķa muguru, un tad poga atkal jāpiešūn vecā vietā, tad iegūst to puisi par vīru. Protams, tas viss jāizdara, puisim par to pat nenojaušot! Nu, ja kāda spēj izplānot visu šo pasākumu, tad varbūt arī ir pelnījusi iecerēto...

Ja dzīvesbiedra iegūšana (vai tikšana no viņa vaļā) nav aktuāla, var pavērot laiku – Andrejdienas laikapstākļi atspoguļojot gaidāmo ziemu kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!