Foto: Shutterstock

Vai tev ir gadījies izlikties par naivu, nevainīgu aitiņu, lai iegūtu kāroto? Varbūt tev pat ir aitādas kažoks? Lieliski, jo klāt ir 4. decembris – Barbaras jeb Bārbalas diena, kad vēl nemaz ne tik senos laikos sievas tērpās aitu maskās un ar rituālām darbībām centās nodrošināt, lai aitu saimē viss ir vislabākajā kārtībā.

Ķekatās iešana bija gana krāšņs dienas noslēgums – sievas (retāk – arī bērni) savilka mugurā ar vilnu uz ārpusi izgrieztus kažokus, sameistaroja aitu ļipas no slotas vai resnas virves. "Ķekatu ganāmpulkā" bija arī auni – ar īstiem ragiem, līksmi dzinkstošu zvaniņu kaklā un pamatīgiem "pautiem" – piepolsterētu cimdu pāri starp kājām. Protams, ar staigāšanu no mājas uz māju atbilstošu dziesmu, spieķu klaudzienu un blēšanas pavadībā.

Šajā dienā senči par svētku maltīti uzskatīja klimpas, un, lai kaut kas labs izaugtu ne tikai aitu kūtī, bet arī vagās, galdā cēla arī pupas, zirņus un dārzeņus. Turklāt klimpas esot pa divām mutē jāņem, lai jēri pa pāriem dzimtu!

Lūk, kāds stāsts par Bārbēm Kolkas pusē ievietots izdevumā "Ziņas un stāsti par Dieva valstības lietām": "Trīs nedēļas priekš Ziemas svētkiem ir Bārbes, jeb, kā pie mums saka, Bārbanas diena, to svētī aitām par labu. Ja mājās kas kādu strādājamu rīku aizskar, tad tas top nolādēts un no mājām aizdzīts, bet mežā gan varot strādāt. Pavisam tas top sargāts un liegts, ka kāds tanī dienā diemžēl ko nebaksta un nešuj, jo tas sevim dikti kaitot. Kad kāds jo prātīgs, ticīgs cilvēks grib pārrunāt, ka tas nieki, tad sauc un brēc un stāsta, ka tas un tas pērn tanī dienā zeķes lāpījis, un kas par nelaimi viņam notikusi! Visi jēri stulbi piedzimuši, un vēl šādas un tādas kļūdas pie aitām gadījušās."

Svētā mocekle Barbara, protams, nāk no kristīgās tradīcijas (viņa esot dzīvojusi mūsu ēras 4. gadsimtā un dēļ savas dedzīgās vēlmes iepazīt Dievu sagājusi ragos ar personīgo tēvu, kurš galu galā nocirtis paša meitai galvu). Spānijas ļaudis savulaik svēto Barbaru iecēla artilērijas aizbildnes "amatā", Vācijā un Austrijā viņa bijusi nomodā par kalnraču likteni, toties mūsu senči, kuri Barbaru dēvēja arī par Bārzbalu, Bārbi, Bārbariņu, Bārbanu, Bārbalu vai Bērbalu, viņu ielika aitu aizbildnes godā (un tādējādi parādījās vēl viena kārtīgi nosvinama diena, kad strādat drīkst tikai mežā, bet mājās – nē).

Tad nu katrs var izvēlēties, kas viņam tuvāks – aitas vai artilērija, vai vismaz izmēģināt jaunu klimpu recepti. Bē!

Virtuves pamati: Kā pagatavot kartupeļu klimpas

Foto: Shutterstock

Latviešiem jau izsenis ir pazīstamas klimpas – tās ēdam gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos. Parastās miltu klimpas ir visai vienkārši pagatavojamas, taču mazliet vairāk pacietības un darba prasa kartupeļu klimpiņas. Kā tad tās soli pa solim pagatavot, lai izdotos ideālas?

Lasīt vairāk

Klimpas – olīgas un mīkstas

Foto: Shutterstock

Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām

Lasīt vairāk

Lēni sutināta liellopu gaļa ar klimpām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šim ēdienam vispiemērotākais būs liellopa šķiņķis, kura pagatavošanai ir nepieciešams laiks un arī šķidrums. Šķiņķi sagriež kumosa lieluma gabaliņos un sutina alū 2,5 - 3 stundas. Kā piedevu tam gatavo nieru tauku klimpas. Tev tas izklausās pārāk traki? Bet tās ir ļoti garšīgas.

Lasīt vairāk

Vistas buljons ar putotu olu klimpām

Foto: Shutterstock

Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Ideālas klimpas – kā tās pareizi pagatavot un izmantot zupas aizdaram

Foto: Shutterstock

Kad apnicis zupas iebiezināt ar itāliešu makaroniem vai ķīniešu rīsiem, laiks atcerēties, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, un ķerties pie sentēvu metodēm, zupītes aizdaram pagatavojot ķiļķenus vai klimpas. Šoreiz piedāvāsim 10 gardu klimpu zupu receptes un iemācīsim gatavot četru dažādu veidu klimpas ēdienkartes dažādošanai.

Lasīt vairāk

Ko latvietis ēda senāk. Pēdējais stāsts: zīļu kafija, alus, cukurs un gardēdieni

Foto: Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājums

Ar piekto stāstu noslēdzam Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītājas Sanitas Stinkules vēsturisko rakstu sēriju par mūsu senču ēšanas paradumiem. Nobeigumā uzzināsi latviešu alus darīšanas noslēpumus un skaidrosim, kas ir gardēdiens.

Lasīt vairāk

Klimpas, klimpiņas: 10 sāļas un saldas receptes

Foto: Shutterstock

Mīkstas, nedaudz gumijotas un ak, cik gardas – tādas ir dažādās klimpas, kuras pagatavot gan buljona zupās, gan saldos ogu desertos. Tasty.lv esam apkopojuši 10 garšīgas receptes brīvdienām, rūpējoties par kreptīgu pusdienu meklētājiem un saldu desertu kārotājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!