Vecā gada pavadīšana un jaunā gada sagaidīšana ir mirklis, kas katram no mums raisa pārdomas, un tā ir mūsu iespēja izvērtēt aizvadāmā gada sasniegumus, veiksmes un neveiksmes un vismaz domās sev nospraust jaunajā gadā sasniedzamo un paveicamo. Katrs no mums pārdomā, kāds ir bijis pērnais gads un kā vēlamies iesākt jauno. Un katrs no mums to vēlas iesākt ar kaut ko gaišu, dvēseliski tīru un jaunu.

Senie latvieši laika ritējumu noteica pēc Saules un zemes izkārtojuma, tāpēc Ziemas saulgriežu laiks bija īstais rituāla laiks. Tādēļ arī es šoreiz pastāstīšu par rituālu, kuru izpildot, mēs varam atstāt savas problēmas, slimības un sliktos notikumus pērnajā gadā un iesākt jauno gadu ar gaišumu! Rituāla būtība ir tāda, ka slimības un kaites, kuras ir pārņēmušas cilvēku, ir iespējams no cilvēka ķermeņa pārnest uz citu priekšmetu – akmeni. Nereti pat latviešu tauta dziesmās pieminēta problēmu nodošana akmenim. Piemēram:

Liku bēdu zem akmeņa,
Pāri gāju dziedādama.

Pēc rituāla, atbrīvojoties no šā akmeņa, mēs arī savu ķermeni atbrīvojam no savām iekšējām problēmām un kaitēm, kuras esam nodevuši akmenim.

Kas nepieciešams rituāla izpildei

  • Adata
  • Sveces – dzeltena, zaļa, sarkana, zilas, purpura.
  • Sērkociņi
  • Marles gabaliņš (apmēram 10x20 cm)
  • Šūšanas adata
  • 60 cm balts diegs
  • Ovālas formas gaišas krāsas akmens
  • 25 cm garš tievs, melns diegs
Rituālam nepieciešamais akmens katram jāatrod pašam, vadoties no savām iekšējām izjūtām un emocijām. Ej gar jūras krastu, izvēlies ovālu gaišas krāsas akmeni, kas viegli ieguļas rokā. Akmenim ir jābūt tādam, ko tu izjūti, kas tevi uzrunā, ar kuru tev rodas dvēseliska un enerģētiska saikne sajūtu līmenī.

Rituāla norises gaita

1. solis: izveido rituāla apli. Tas ir diezgan vienkārši. Ja rituālu izpildi mājās, tad izvēlies istabu, kurā tevi neviens rituāla laikā netraucēs, ieteicams arī izolēt mājdzīvniekus rituāla brīdī. Atbrīvo istabas vidu no visām mantām, lai varētu ērti sēdēt uz grīdas un nodoties meditācijai. Sev apkārt izvieto četras sveces: dzeltenu, zaļu, sarkanu un zilu. Sveces vajadzētu izvietot atbilstoši debespusēm: austrumos – dzeltenā svece, rietumos – zilā, dienvidos – sarkanā un ziemeļos – zaļā. Šīs sveces simbolizē četras stihijas: Gaisu, Uguni, Ūdeni un Zemi. Centrā novieto purpura krāsas sveci, kas simbolizē piekto stihiju – dvēseli. Pēc sveču izvietošanas un to iedegšanas ar rādītājpirkstu gaisā apvelc apli, kuram domās vajadzētu aptvert visu telpu. Beidzot vilkt apli, noskaiti vārdus (lai tavs aplis būtu pasargāts no ārējas iedarbības).

Apli, kļūsti par robežu un aizsargu starp dzīvo un mirušo pasaulēm.

2. solis: apvilkto apli domās vizualizē baltā krāsā.

3. solis: pārloci marles gabaliņu uz pusēm un ar adatu, kurā ievērts baltais diegs, apšuj marles gabaliņa malas, lai veidotos atvērts maisiņš (ieteicams rituāla maisiņu šūt krustiņdūrienā).

4. solis: paņem sveci, kuru izmantosi rituālam, un tajā ar adatu sānā ievelc krustu, skaitot vārdus: "Viss sliktais aiziet, un manas problēmas pazūd."

5. solis: iededz purpura krāsas sveci. Sajūti siltumu un gaišumu, kas plūst no sveču liesmām. Ieteikums būtu rituālam izvēlēties mazāka izmēra sveces, jo meditācijai un rituālam jānododas, līdz sveces izdeg! Tu nedrīksti izkāpt no degošo sveču apļa, tad zūd rituāla jēga.

6. solis: paņem rokās akmeni, izjūti to, saplūsti ar to kā viens vesels, pārdomā savas pērnā gada problēmas, kaites un slimības, no kurām vēlies atbrīvoties, lai iesāktu gaišu Jauno gadu. Ķermeņa sāpošās vietas droši vari ar akmentiņu parīvēt. Kad tas izdarīts, saki vārdus: "Nāvējošais Mēness izzūd pilnībā un paņem sev līdzi to, kas iemiesojas šajā akmenī!"

7. solis: pēc 6. soļa izpildīšanas un visu sveču izdegšanas ieliec akmeni uzšūtajā maisiņā, aizsien to ar melno diegu un dodies uz kādu vietu, kur cilvēki mazāk staigā, un aproc zemē. Atdodot savas neveiksmes Mātei zemei, saki vārdus: "Māte zeme ļaunumu paņēma, veiksmi no šā brīža dāvāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!