Foto: Shutterstock

Lai kādas katrā ģimenē būtu Ziemassvētku tradīcijas, bet, šķiet, bez dāvanām – lielākām vai mazākām – neiztiek neviens. Tieši tāpat allaž šajos svētkos katrs pēc savām iespējām cenšas uzklāt īstu svētku galdu, un arī šajā ziņā neiztikt bez saldumiem. Īpaši jau svētkus gaida bērni, bet daļai sabiedrības, piemēram, vientuļajiem senioriem vai maznodrošinātām ģimenēm, šie svētki var sagādāt arī skumīgāku prātu, jo rocība ir krietni mazāka.

"Delfi" nolēma noskaidrot, kā pašvaldības Ziemassvētkos iepriecina vai neiepriecina savējos – bērnus un pensionārus. Cik dāsnas vai skopas tās ir. Lūdzām informāciju kopumā 76 pašvaldībām, un lielākā daļa atbildes arī sniedza, bet bija arī tādas, kuras neuzskatīja par vajadzīgu atbildēt.

Apkopojot iegūto informāciju, ar prieku varam secināt, ka lielākā daļa pašvaldību ar mazākām vai lielākām saldumu paciņām savus bērnus un seniorus tomēr apdāvina.

Dāvanas pašiem mazākajiem

Foto: Shutterstock

Inčukalna novadā, tostarp arī Vangažu pilsētā, Ziemassvētku bērnu paciņu kopējās izmaksas ir 4950 eiro. Jāmin, ka Vangažos ir 375 bērni, bet Inčukalna pagastā – 380. Saldumu paciņas Inčukalna novada sociālais dienests dāvina bērniem līdz sešu gadu vecumam ieskaitot, un tajās ir saldumi, dažāda veida konfektes, vafeles, cepumi un suliņas (kopējais svars – 850 gramu).

Valmierā šogad tika izlietoti 4695 eiro (2,40 eiro par vienu paciņu). Šādas Ziemassvētku paciņas saņem pirmsskolas vecuma bērni, kuri apmeklē kādu no Valmieras izglītības iestādēm (pirmsskolas vai interešu izglītības iestādes). Paciņās bērni saņem konfektes.

Dobelē saldumu paciņas saņem bērni, kas neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes līdz sešu gadu vecumam. Šogad tam atvēlēti 2122,90 eiro, kopā 598 paciņas. Paciņās ir konfektes, piparkūkas un sula.

Mazsalacas novada pašvaldība dāvina Ziemassvētku paciņas visiem pirmsskolas vecuma bērniem. Šim mērķim plānots tērēt ap 700 eiro. Un par šo naudiņu iecerēts gan sagatavot saldumu paciņas, gan organizēt Ziemassvētku pasākumus bērniem. Paciņās ir konfektes, cepumi un suliņas bērniem. Arī Mazsalacas novada sociālais dienests gatavo Ziemassvētku dāvanas noteiktu mērķa grupu bērniņiem.

Ilūkstē katru gadu novada bērni saņem Ziemassvētku saldumu paciņas, kurām šogad tērēti 1030 eiro. Skolās sākumskolas bērni un Raudas internātpamatskolā, kur mācās bērni ar īpašām vajadzībām, Ziemassvētku saldumu pakas saņems visi bērni. kā arī Ziemassvētku laikā saldumu pakas tiek nogādātas dažādām mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām, kopskaitā vairāk nekā 800 personām (tērējot nepilnus 4000 eiro), tostarp bērniem invalīdiem, bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, un novadā dzīvojošām audžuģimenēm, kā arī 80 gadus un vecākiem iedzīvotājiem, 1. grupas personām ar īpašām vajadzībām, personām, kuras uzturas pašvaldībā esošajās ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, personām, kuras apmeklē dienas aprūpes centru personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Daugavpilī pašvaldība nodrošina šādas dāvanu paciņas ik gadu labākajiem skolēniem, kurus izvirza skolas. Šogad tie ir 700 bērni. Saldumus saņem bērni, kas mācās 1.–2. klasē, paciņās ir konfektes.
Foto: Shutterstock

Arī Durbes novada pašvaldībā ir svētku paciņas, un tās saņem pirmsskolas bērni līdz sešu gadu vecumam (ieskaitot). Paciņas izmaksā četrus eiro vienam bērnam. Tajās ir konfektes.

Katru gadu Pāvilostā tiek organizēts Ziemassvētku pasākums novada pirmsskolas vecuma bērniem. Pasākumā var piedalīties arī bērni, kuri ir vecāki par pirmsskolas vecumu un kuri nav deklarēti Pāvilostas novadā. Tie vecāki un vecvecāki, kuriem ir vēlēšanās sagādāt saldumu pārsteigumu cita vecuma bērniem un bērniem, kuri nav deklarēti Pāvilostas novadā, tiek aicināti pieteikties pie sociālā dienesta darbiniekiem un kasē samaksāt 4 eiro par salduma paciņu. Ik gadu šo pasākumu apmeklē ap 180 bērnu. Šobrīd ir apzināti un pieteikušies 159 bērni. Ziemassvētku pasākums novada pirmsskolas vecuma bērniem tiek organizēts gan Vērgales kultūras namā, šogad tas notiks 23. decembrī pulksten12, gan Pāvilostas pilsētas kultūras namā, kur tas notiks 19. decembrī pulksten 17.30. Viena saldumu paciņa izmaksā 4 eiro, un, kā ierasts, tajā ir gan konfektes, gan piparkūkas.

Ik gadu Kandavas pilsētā un visos pagastu centros tiek organizēti Ziemassvētku pasākumi pirmsskolas bērniem, kuru laikā tiek pasniegtas pašvaldības sagatavotas svētku paciņas. Paciņas saņem pirmsskolas vecuma bērni, tātad tie, kas neiet skolā (no 0 līdz 7 gadiem). Lai saņemtu paciņas, bērnam ir jāierodas uz pasākumu. Ja bērns kādu iemeslu dēļ nevar ierasties, tad jāierodas kādam no vecākiem, vai brālim/māsai, kas paņem bērna paciņu. Ārpus pasākumiem paciņas neizsniedz.

Viena paciņa vidēji maksā 1,60 eiro, šogad paredzēts apdāvināt 600 bērnu. Paciņās pamatā ietilpst konfektes un cepumi. Bērnu Ziemassvētku paciņām šogad iedalīti 1161,60 eiro.

Kā ik katru gadu, tā arī šogad tiks apdāvināti Černobiļas invaliditāti ieguvušie iedzīvotāji un cilvēki ar 1. un 2. grupas invaliditāti, kā arī bērni ar invaliditāti, kas būs pieteikušies Sarkanā krusta Kandavas komitejā un ieradīsies uz pasākumu vai sazināsies ar komiteju par paciņu piegādi mājās.

Dagdas novada pašvaldība dāvina Ziemassvētku paciņas visiem pirmsskolas vecuma bērniem. Šī gada dāvanas ir izmaksājušas 1419 eiro. Dāvanās ir iesaiņoti dažādi saldumi. Augļi netiek saiņoti, jo katrā novada pagastā pasākums pirmsskolas vecuma bērniem notiek citā datumā un līdz tam brīdim augļi varētu sabojāties.

Varakļānu novadā paciņas tiek dāvinātas tur deklarētiem bērniem līdz skolas vecumam, kā arī katram bērnam novada izglītības iestādē, kā arī pašvaldībā un tās iestādēs strādājošo darbinieku bērniem līdz skolas vecumam. Viena saldumu paciņa izmaksā 4 eiro, un sastāv no dažāda veida konfektēm un suliņas. Kopumā šim mērķim ir izlietoti 2416 eiro.

Skrundas novadā tradicionāli Sociālais dienests un Skrundas kultūras nama kolektīvi gatavo saldumu paciņas un svētku pasākumu novada pirmsskolas vecuma bērniem (0–7 gadi). Šogad Ziemassvētku paciņām un dāvaniņām plānots tērēt ap 3000 eiro. Paciņu lielums ir ap 1 kg, un tajās būs konfektes un piparkūkas. Saldumu paciņas un dāvaniņas vienmēr tiek gatavotas arī vientuļajiem novada senioriem (pēc 70 gadu vecuma).

Auces novadā Ziemassvētkos bērniem dāvina saldumu paciņas, visās pirmsskolas izglītības iestādēs ir vienota summa, kas tiek tērēta paciņām, un tie ir 4 eiro par vienu saldumu paciņu, ko saņem visi pirmsskolas izglītības iestāžu bērni. Kopumā novadā reģistrēti 245 pirmsskolas vecuma bērni.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība visām pirmsskolas izglītības iestādēm šogad dāvina Ziemassvētku saldumu paciņas. Rūpējoties par bērnu drošību tumšajā laikā, paciņas saturs ir papildināts ar 3D atstarojoša materiāla rotaļlietu – piekariņu dažādu dzīvnieku formā. Ziemassvētku paciņas paredzētas visiem Jūrmalas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem.
Foto: Shutterstock

Viena saldumu paciņa un 3D atstarotājs izmaksā 5,79 eiro. Ziemassvētku paciņā ir dažādu garšu karameles, kas ražotas no dabīgām sastāvdaļām, neizmantojot sintētiskās izejvielas, šokolādes trifeles ar dabīgiem pildījumiem, bez e-vielām ražotās klasiskās "Skrīveru gotiņas". Saldumu paciņā ir arī dažāda veida Latvijā ražotas šokolādes konfektes, augļu un ogu ledenes, īrisa konfektes un marmelādes. Kopumā Ziemassvētku paciņas izmaksājušas 12 175 eiro.

Saldus novada pašvaldība sagatavo Ziemassvētku paciņu katram Saldus novadā deklarētajam bērniņam līdz septiņu gadu vecumam, kā arī visiem pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, pat ja viņi ir deklarēti citos novados. Katru gadu tiekot piedomāts pie cita paciņu satura, bet pašvaldība cenšoties atbalstīt arī savus ražotājus. Piemēram, piparkūkas tiek pasūtītas SIA "Saldus Maiznieks", konfektes "Gotiņa", īrisi un marmelādes – SIA "Saldus pārtikas kombināts". Vēl šogad paciņās ir multiaugļu suliņas no "Guttas", kā arī "Laimas" šokolādes konfektes, viena lielkonfekte, "Selgas" vafeles un ledenes. Paciņas izmaksas ir 4 eiro vienam bērniņam, bet, tā kā preci sarunā ar atlaidi un pašvaldībā paši arī saiņo, tad saturs sanāk bagātīgāks nekā tad, ja par šo naudu pasūtītu gatavas paciņas.

Rūjienas novada pašvaldība pirmsskolas bērniem dāvā paciņas, kuru vērtība ir trīs eiro, tajās ir konfektes. Paciņas tiek izsniegtas tiem bērniem līdz septiņu gadu vecumam, kuri neapmeklē skolu. Kopējā paciņu summa – 955 eiro.

Saulkrastu pašvaldība Ziemassvētku paciņas iegādājusies par 7313,66 eiro. Ziemassvētku paciņas paredzētas 100 bērniem, 260 trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, 1. grupas invalīdiem un vientuļiem pensionāriem, 30 Saulkrastu sociālās aprūpes mājā dzīvojošām personām un 75 daudzbērnu ģimenēm.

Lielvārdes novada pašvaldība gādā bērniem paciņas: tie, kas iet bērnudārzā, tie paciņas saņem tur, tie, kas bērnudārzā neiet (no dzimšanas pirmās dienas līdz 7 gadu vecumam), tos pašvaldība aicina uz teātra izrādi, šogad tā būs "Kukainīšu Ziemassvētki". Bērniem tiek izsūtīts krāsains un atraktīvs ielūgums, un pēc izrādes arī šos bērniņus gaida saldumu pakas. Izmaksas šogad ir 3 eiro paciņa. Paciņas gatavo vietējie uzņēmēji.

Ar saldumiem varēs našķoties bērni līdz 16–18 gadu vecumam

Foto: Shutterstock

Līgatnē saldumu paciņas saņem visi bērni līdz skolas vecumam, Līgatnes vidusskolas skolēni, kā arī "Rehabilitācijas centra "Līgatne"" iemītnieki. Vienas saldumu paciņas izmaksas ir 2,90 eiro, un tajās ir dažādas konfektes. Kopējās izmaksas ir aptuveni 1330 eiro.

Krāslavas pašvaldībā strādājošo bērni saņem saldumu paciņas līdz 18 gadu vecumam, vienas paciņas cena – aptuveni septiņi eiro. Sociālajā dienestā notiek eglīte, kur tiek aicināti maznodrošināto ģimeņu bērni un bērni, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes. Un visi šie bērni līdz pat 18 gadu vecumam šajā pasākumā saņem saldumu paciņas un kādu mīksto rotaļlietu. Šim pasākumam tiek tērēts aptuveni no 800 līdz 1000 eiro atkarībā no tā, cik bērnu piesakās. Eglītes iedegšanas pasākumā pilsētas laukumā Ziemsvētku vecītis un pasaku tēli cienā visus bērnus, kuri piedalās pasākumā, – tam tiek iepirkti 10–14 kg konfekšu. Tie pārsvarā ir pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērni.

Arī Viesītē apdāvināti tiek visi bērni. Vienas paciņas iegādei noteikti 3,50 eiro, un tajā ir konfektes. Kopumā bērnu Ziemassvētku paciņām šogad iedalīti 1354,50 eiro. Paciņas saņems pirmsskolas izglītības iestādes "Zīlīte" bērni, Viesītes vidusskolas 1.–4. klases, 9. klases un 12. klases bērni, Rites pamatskolas pirmsskolas bērni, 1.–4. klases un 9. klases bērni, novadā deklarētie vai faktiski dzīvojošie bērni, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes.

Gulbenes novada dome Ziemassvētku paciņas sarūpē visiem bērniem līdz 9. klasei. Katra paciņa ir 4 eiro vērtībā. Ja kādam bērnam ir problēmas ar konkrētu pārtikas produktu, tad par to ir informēts audzinātājs, kurš attiecīgi parūpējas par šā bērna paciņas saturu. Gulbenes novadā pēc datiem, kādi tie bija 2017. gada 1.septembrī, no 1. līdz 9. klasei mācās 1627 bērni. Savukārt 0–6 gadu vecumā ir aptuveni 1370 bērni.

Brocēnu novada pašvaldība apdāvina ne tikai bērnus, bet arī visus novada pensionārus. Šogad katrai paciņai tika tērēti ap pieciem eiro. Pakas lielākajā daļā gadījumu pašvaldības darbinieki saiņojot paši, attiecīgi ir iespēja pielāgoties apdāvināmo vajadzībām. Tiek pasniegtas saldumu paciņas – konfektes, cepumi un, protams, piparkūkas. Šogad bērnu pakām kopumā tika iztērēti 3685 eiro, bet pensionāru paciņām 8455 eiro. Jāmin, ka Brocēnu novadā ir atsaucīgi uzņēmēji un zemnieki, kas atsevišķām izglītības iestādēm dāvina Ziemassvētku paciņas bērniem. Paciņu saņēmēji ir visi pirmsskolas vecuma bērni, audžuģimenēs uzņemtie bērni un pensionāri. Skolās šis jautājums tiek risināts dažādi – dažas skolas par pašvaldības piešķirtajiem līdzekļiem 1.–9. klases audzēkņiem pasniedz individuālas dāvanas. Savukārt citās skolās par piešķirtajiem līdzekļiem tiek organizēti klases vakari, kuros ir nodrošināti kārumi bērniem.

Kārsavas pašvaldība apdāvina visus bērnus līdz pat 12. klasei ieskaitot. Vienas saldumu paciņa cena ir pieci eiro, un tajā ir kārumi. Kopumā saldumiem no pašvaldības budžeta šogad tērēti 3850 eiro.
Foto: Shutterstock

Olaines novada pašvaldība sveic Olaines 1. un 2. vidusskolas skolēnus Ziemassvētkos, finansējot katram skolēnam saldumu iegādi (4,50 eiro vērtībā) un apsveikuma kartīti. Saldumu paciņā varēs atrast konfektes un piparkūkas.

Smiltenes novadā jau vairākus gadus ir tradīcija dāvināt Ziemassvētku saldumu paciņas visiem Smiltenes novada izglītības iestāžu audzēkņiem (pirmsskolas izglītības iestādes bērniem, skolēniem no 1. līdz 12. klasei), kā arī pašiem mazākajiem novada bērniem, kuri vēl neapmeklē bērnudārzu. Saldumu paciņas tiek pasniegtas Ziemassvētku pasākumos gan skolās, gan pagastos. Tāpat saldumu paciņas Smiltenes novada pašvaldība dāvinās visiem novada vientuļajiem pensionāriem, SIA "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca" Ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas nodaļas iemītniekiem, bērniem ar īpašām vajadzībām, bērniem, kuri dzīvo aizbildņu ģimenēs un audžuģimenēs. Saldumu paciņās ir konfektes, mazā sulas paciņa.

Pļaviņu novads tradicionāli sarūpējis arī Ziemassvētku saldumu paciņas visiem novada skolēniem, bērnudārzu audzēkņiem, bērniem, kuri neapmeklē izglītības iestādes, vientuļiem pensionāriem un sociālās aprūpes centra "Pļaviņas" iemītniekiem. Tajās saņēmēji atradīs šokolādes konfektes, karameles un Ziemassvētku cepumus – piparkūkas. Kopā svētku laikā tiks pasniegtas 943 paciņas. Vienas dāvaniņas izmaksas – 5 eiro.

Arī Balvu pašvaldība apdāvina bērnus, turklāt visus, kuri mācās izglītības iestādēs, līdz 18 gadu vecumam, bet tos, kas neapmeklē novada izglītības iestādes, līdz septiņu gadu vecumam. Tradicionāli tiek pasniegtas saldumu paciņas, un piegādātājs tika izvēlēts tirgus izpētes rezultātā. Paciņā ir saldumi, un viena paciņa izmaksāja 3,98 eiro, kopumā par našķiem iztērēts 8121 eiro.

Jaunjelgavā, tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad tiek sarūpētas saldumu paciņas. Paciņas gatavojot pati dome ar Jauniešu domes darba roku atbalstu. Saldumu paciņas esot tradicionālas – tajās var atrast piparkūkas un konfektes, tās ir bez augļiem, jo tie ātri bojājas, svarā ap 700 gramiem. Kopumā paciņu sarūpēšanai pašvaldība tērēs ap 3500 eiro. Un pie paciņām tiks visi bērni, kuri mācās novada izglītības iestādēs, novadā deklarētie līdz 16 gadu vecumam, kuri mācās citur, un vientuļie pensionāri.

Līvānu novadā Ziemassvētku paciņu līdz 4,50 eiro vērtībā saņem katrs bērns (pusaudzis, jaunietis), kura deklarētā dzīvesvieta ir Līvānu novadā, kā arī katrs, kurš mācās kādā no novada vispārējās izglītības iestādēm, tātad līdz 12. klasei ieskaitot. Katra novada izglītības iestāde veic tirgus izpēti un plāno paciņas saturu pēc savas izvēles, tādēļ konkrētu summu šobrīd vēl nevarot nosaukt. Paciņās pārsvarā ir konfektes, un vienas izglītības iestādes audzēkņiem visu Ziemassvētku paciņu saturs ir vienāds.
Foto: Shutterstock

Šogad Preiļu novada pašvaldība bērniem sarūpējusi Ziemassvētkos dāvanas – saldumu pakas. Šogad dāvanu apmērs, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir nedaudz palielināts – pirmsskolas bērniem un 1.–4. klases skolēniem tiks pasniegtas saldumu pakas 4,50 eiro vērtībā, savukārt vecākiem skolēniem dāvanas tiks pasniegtas klašu kolektīvos, tāpat dāvanu pakas saņems arī pašdarbības kolektīvi un sporta komandas (dāvanas būs 20,00 eiro vērtībā). Bērni, kas apmeklē Preiļu novada izglītības iestādes, dāvanas saņems skolu un bērnudārzu Ziemassvētku pasākumu laikā. Savukārt bērniem, kas dažādu iemeslu dēļ neapmeklē izglītības iestādes, dāvanas Ziemassvētku vecītis pasniegs bērnu eglītes pasākumos Preiļu pilsētā un pagastos.

Viļakā saldumus var saņemt bērni līdz pat 18 gadu vecumam, un vienas pakas cena ir 4,50 eiro. Pašvaldība kopumā našķiem tērēs 6000 eiro.

Ludzā šogad ir sarūpētas 1692 dāvanu paciņas, tās saņems visi bērni līdz 9. klasei ieskaitot. Kopumā šim mērķim pašvaldība tērēs 9315,31 eiro. Saldumu paciņās bērni varēs atrast konfektes, sulu, divas mazas rotaļlietas ("kinderolas").

Ķegumā saldumu paciņu saņem visi bērni, kuri mācās kādā no novada skolām līdz 12. klasei ieskaitot. Saldumu paciņu saturs un lielums atšķiras – pirmsskolas bērniem un pamatskolas skolēniem paciņas ir lielākas un summa, kas tiek atvēlēta vienai paciņai, ir 2,80 eiro, bet vidusskolas skolēniem mazākas un summa ir 0,75 eiro par paciņu. Paciņās tiks likti gan vietējā ražojuma, gan ārvalstu saldumi – konfektes, piparkūkas, cepumi "Riekstiņi". Kopumā Ziemassvētku paciņām no pašvaldības iedalīti 3000 eiro.

Viļānos pašvaldība Ziemassvētkos bērniem dāvinās konfekšu paciņas un skolēniem ar teicamām un labām sekmēm Skrīveru saldumu konfekšu kastes (teicamniekiem – lielākas, labiniekiem – mazākas). Paciņa, kas paredzēta visiem bērniem, maksā aptuveni piecus eiro, tajā ir galvenokārt "Laimas" konfektes. Konfekšu kastes "Skrīveru saldumi" cena no aptuveni pieci līdz seši eiro, tajā ir gan augļi šokolādē, gan dažāda veida šokolādes konfektes. Kopumā svētku saldumu paciņām pašvaldība tērēs ap 5000 eiro, un pie paciņas var tikt gan pirmsskolas vecuma bērni, gan vidusskolnieki.

Tuvojoties Ziemassvētku laikam, Ventspils novada pašvaldība, tāpat kā katru gadu decembrī, nolēmusi iepriecināt pirmsskolas vecuma bērnus un 1.–12. klases audzēkņus, kas mācās novada skolās, pasniedzot viņiem saldumu paciņas. Bērni un skolēni tās saņems svētku pasākumos, bet tiem, kas netiks uz sarīkojumiem, paciņas izsniegs pagastu pārvaldēs. Šogad iepirkumā par saldumu piegādi uzvarēja SIA "Kami", vienas paciņas cena ir 3,96 eiro. Lai 1800 bērnu svētkos baudītu našķus, Ventspils novada pašvaldība piešķīrusi 7122,06 eiro.

Zilupes novada pašvaldība katru gadu dāvina visiem pašvaldības bērniem saldumu paciņu. Tā pienākas bērniem līdz 18 gadiem. Paciņā ir dažādas konfektes un tās cena šajā gadā ir 8 eiro. Kopumā šogad bērnu Ziemassvētku paciņām atvēlēti 3928 eiro.

Valkas novada pašvaldība no budžeta Ziemassvētku paciņām šogad tērē aptuveni 10 000 eiro, taču summa ietver iztērētos līdzekļus gan bērnu, gan pensionāru paciņām - tās saņem pensionāri no 70 gadu vecuma un bērni līdz 16 gadu vecumam. Gan pensionāriem, gan bērniem dāvātajās paciņās tiek liktas piparkūkas, šokolādes konfektes un dažādas ledenes jeb gardumi, kurus likt uz kārā zoba.

Liepājā bez dāvanām, bet ar pabalstu

Foto: Shutterstock

Liepājas pašvaldībā bērniem netiek dāvinātas saldumu paciņas, tā vietā paredzēts Ziemassvētku pabalsts. 7. decembrī Liepājā sākās Ziemassvētku pabalstu izmaksa ģimenēm, kuras audzina četrus un vairāk nepilngadīgu bērnu, bērnus ar īpašām vajadzībām un aizbildnībā esošus bērnus. Katram nepilngadīgam ģimenē dzīvojošam bērnam pienākas pabalsts 15 eiro apmērā.

Ziemassvētku pabalstus bērnu likumiskie pārstāvji un aizbildņi, uzrādot pasi, līdz janvāra beigām var saņemt visos AS "Norvik banka" Liepājas filiāles klientu apkalpošanas centros. Ziemassvētku pabalstu piešķir ģimenei, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Liepājas pilsētā. Sociālais dienests datubāzi par ģimenēm ar bērniem regulāri pilnveido, un šie saraksti tiek iesniegti bankā. Ja kāds, kuram pienākas pabalsts, nav iekļauts sarakstā, tad bērna likumiskais pārstāvis vai aizbildnis pabalstu var pieprasīt Sociālajā dienestā, iesniedzot iesniegumu un pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus ne vēlāk kā līdz 2017. gada 31. decembrim. Ziemassvētku pabalstiem budžetā atvēlēts 31 000 eiro.

Ogrē pašvaldība arī neko nesarūpē bērniem, bet no domes saņēmām vēsti, ka "ik gadu Ziemassvētku laikā dažādas biedrības, nevalstiskās organizācijas un brīvprātīgie iedzīvotāji veido akcijas, kurās ogrēniešiem ir iespēja sagādāt paciņas bērniem un iepriecināt seniorus".

Savukārt Cesvainē šā gada 30. novembra domes sēdē tika noteikts pašvaldības atbalsta Ziemassvētkos apmērs:

  • pirmsskolas vecuma bērnam, kura deklarētā pamata dzīvesvieta ir Cesvaines novada administratīvajā teritorijā un kurš neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, – 3,40 eiro;
  • pirmsskolas vecuma bērnam, kurš apmeklē Cesvaines pirmsskolas izglītības iestādi "Brīnumzeme", – 3,40 eiro;
  • personai, kuras deklarētā pamata dzīvesvieta ir Cesvaines novada administratīvajā teritorijā un kura sasniegusi 90 un vairāk gadu vecumu, – līdz 10 eiro;
  • Cesvaines sociālā dienesta Sociālās aprūpes nodaļas klientam – līdz 10 eiro.
  • Cesvaines vidusskolā dāvanu paciņas gatavo vidusskolaa.

Domes sēdes fragments nosaka atbalsta apmēru. Tas ir – par noteikto summu tiek gatavotas dāvanu paciņas iedzīvotājiem. Piemēram, senioriem, kuri sasnieguši 90 gadu vecumu, noteiktā atbalsta apmērā tiek gatavota dāvanu paciņa, kurā ietilpst ne tikai konfektes, piparkūkas, bet, piemēram, arī kalendārs.

Arī Strenču novada pašvaldība bērniem svētku paciņas nepasniedz. Tieši tik īsu atbildi saņēmām.

Rīgas pašvaldība negatavo un neapmaksā dāvanu paciņas bērniem, šī ir atbilde no galvaspilsētas.

Jelgavā konfekšu vietā teātra izrādes

Foto: Shutterstock

Jelgavas pilsētas pašvaldība mazajiem jelgavniekiem tradicionāli dāvina Ziemassvētku teātra izrādes latviešu un krievu valodā, kas norisinājās no 5. līdz 8. decembrim Jelgavas kultūras namā. Šogad bērni varēja dzīvot līdzi iestudējumiem "Mazā raganiņa" – viens no tiem būs Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra iestudējums režisora Andra Bolmaņa režijā, bet otrs – Alunāna teātra un teātra studijas "Čaika" kopdarbs režisora Arvīda Matisona režijā. Kopumā četrās dienās – 5., 6., 7. un 8. decembrī – notika 12 izrādes, ko varēja noskatīties vairāk nekā 4200 mazie jelgavnieki. Izrādes ar ielūgumiem bija aicināti apmeklēt Jelgavas pirmsskolas izglītības iestāžu un sākumskolu audzēkņi no piecu gadu vecuma līdz 4. klasei ieskaitot. Gaidīti bija arī tie piecus un sešus gadus vecie jelgavnieki, kuri neapmeklē bērnudārzu, bet labprāt vēlējās uzvedumu redzēt. Pēc izrādes katru tās apmeklētāju gaidīja pārsteigums, ko pašvaldība sarūpējusi sadarbībā ar uzņēmējiem. Ziemassvētku izrādes un simbolisks sveiciens no pilsētas pašvaldībai izmaksāja nepilnus 16 000 eiro.

Savukārt, piemēram, Limbažos svētku paciņas skolēniem tradicionāli tiek gādātas ar vecāku atbalstu. Limbažu novada pašvaldība katru gadu pagastos un pilsētā organizē Ziemassvētku pasākumu bērniem, kuri vēl neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi. Paciņās tiek liktas konfektes un augļi, kopējā summa, kas atvēlēta šim mērķim, ir ap 1200 eiro.

Arī Baldones novada bērniem pašvaldība negādā saldumu paciņas, bet tiek rīkots Ziemassvētku pasākums ar Ziemassvētku vecīti, kurā pašiem mazākajiem bērniem tiek dalīti saldumi.

Tikai rūpju ģimenēm

Foto: Shutterstock

Tukuma novada pašvaldības aģentūra "Tukuma novada sociālais dienests" katru gadu Ziemassvētkos sveic bērnus, kuri atrodas audžuģimenēs, ārpus ģimenes aprūpē, kā arī Tukuma novada ģimeņu bērnus, kam ir vajadzīgs atbalsts. Ziemassvētku paciņām 2017. gadā tērēti 1525 eiro. Paciņas tiek izsniegtas bērniem vecumā no diviem līdz 18 gadiem (audžuģimenēs un ārpus ģimenes aprūpē esošajiem no divu līdz 18 gadu vecumā, ģimenēs ar bērniem, kurām nepieciešams atbalsts, – no divu līdz 10 gadu vecumā).

Katram bērnam dāvana ir gan Ziemassvētku pasākums – skaists uzvedums ar rotaļām un atrakcijām, kā arī Ziemassvētku vecīša piedalīšanos, gan arī sarūpētā saldumu paciņa (konfektes, sulas, piparkūkas, vafeles, cepumi, dažādi saldumi, mandarīni). Šogad ārpus ģimenes aprūpē esošajiem bērniem tiks dāvināti arī silti pledi.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Ziemassvētku paciņas tiek dāvātas trūcīgo ģimeņu bērniem no sešu mēnešu līdz 12 gadu vecumam. Paciņas vērtība – 2,5 procenti no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (šogad 9,50 eiro), paciņas svars – 1,5 kg, tajā ir šokolādes konfektes ne mazāk kā 1 kg, kā arī želejas konfektes, karameles, vafeles, cepumi u. c. saldumi. Turklāt vismaz 50 procentiem jābūt vietējo (Latvijas) ražotāju saldumiem. Plānotais līdzekļu apjoms Ziemassvētku paciņām ir 1500 eiro.

Aizkraukles novadā svētku paciņas vientuļajiem pensionāriem (aptuveni 60–65 personām) gatavo Aizkraukles novada sociālais dienests. Svētku paciņas tiek nogādātas arī tiem novada senioriem, kuri uzturas sociālās aprūpes centros (aptuveni 40 personas).

Aizkraukles novada trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu sākumskolas vecuma bērni (līdz 12 gadu vecumam) svētku saldumu paciņas saņem SIA "AKZ" kokapstrādes uzņēmuma rīkotajā svētku labdarības pasākumā. Svētku dāvaniņas tiek pasniegtas arī Aizkraukles novada sociālā centra jauniešu ar invaliditāti grupas dalībniekiem. Katrai interešu grupai, kas darbojas sociālajā centrā, un sociālā centra dienas centra "Pasaciņa" bērniem tiek organizēti nelieli svētku pasākumi. Šīm dāvanām un pasākumiem tiek izlietoti gan pašvaldības sociālā nodrošinājuma līdzekļi, gan ziedotie līdzekļi.

Ņemot vērā kopienas saliedētību, Siguldas pašvaldībā Ziemassvētku iepriecinājumu dažādām mērķa grupām, piemēram, maznodrošinātām ģimenēm un to atvasēm, bērniem no sociālā riska ģimenēm, senioriem un aprūpē esošiem vecajiem ļaudīm, gādā ar labvēļu un ziedotāju palīdzību vai pašu novadnieku – skolēnu – rokām. Turklāt pašvaldība rūpējoties, lai šie svētku pārsteigumi sniegtu ne vien iepriecinājumu svētku laikā, bet būtu lietderīgi, noderīgi. Dažas mērķgrupas, piemēram, senioru organizācijas, savus Ziemassvētku pasākumus un ar to saistītās aktivitātes organizē paši pašvaldības piešķirtā finansējuma ietvaros. Tāpat arī citām mērķa grupām, piemēram, bērniem no sociālā riska ģimenēm, līdztekus Ziemassvētku iepriecinājumam dāvanas veidā tiek organizēts kāds kultūras pasākums. Jāpiebilst, ka arī Siguldas novada izglītības iestādēs pamatā Ziemassvētku paciņas gādā paši vecāki, vienojoties par dāvanas saturu.

Cēsu novada pašvaldība skolās un pirmskolas izglītības iestādēs saldumu pakas bērniem nedala. Taču Cēsu novada pašvaldības aģentūra "Sociālais dienests" gatavo paciņas maznodrošinātajiem un vientuļajiem Cēsu iedzīvotājiem. Tās viņiem uz mājām nogādā Cēsu novada pašvaldības darbinieki.

Alūksnes novada pašvaldība gatavo paciņas pensionāriem, kas vecāki par 80 gadiem, kā arī invalīdiem. Paciņu pasniegšana bērniem centralizēti netiek organizēta, bet katrai izglītības iestādei ir iespēja šo jautājumu risināt pēc saviem ieskatiem. Tas nozīmē, ka iestāde var atrast naudu savā budžetā, prasīt vecāku līdzfinansējumu, vai arī 100 procentu apmērā paciņas finansē vecāki.

Grobiņā no pašvaldības budžeta saldumu paciņas netiek gādātas, taču kopš novada izveidošanas 2009. gadā pēc savas iniciatīvas dāvaniņas savā rūpju lokā nonākušo ģimeņu bērniem gatavo bāriņtiesa. Kā pastāstīja tās priekšsēdētāja Egita Mazure-Mago, tas notiek ar vietējo uzņēmēju atbalstu, kas sarūpē dažādus kārumus: saldumus, mandarīnus un citu, ko likt paciņās. Sākumā gan bija tikai koncerts šīm ģimenēm, taču tas bija sarežģīti, jo ir grūti saprast, ko nodziedāt auditorijai, kurā ir gan zīdainīši, gan jau gandrīz pilngadīgi jaunieši. Tad sāka gatavot paciņas un vēlāk par uzņēmēju ziedojumiem sarūpēt arī dāvanas. Ir bijušas grāmatas vai dāvanu kartes no grāmatnīcas, ir bijuši arī koncerti, dāvanu kartes no pārtikas veikala un citas veltes pieejamās naudas apjomā. Šogad ir piesaistījusies labdarības organizācija "Tabitas sirds", kas dāvanām sarūpējusi dažādus higiēnas līdzekļus: mazgāšanās līdzekļus, dvielīšus un citu ikdienā vajadzīgo. Kā sacīja bāriņtiesas priekšsēdētāja, šogad dāvanas saņems 28 bērni, kas ir gan audžuģimenēs, gan citur, arī bērnunamos vienalga kurā Latvijas vietā, jo ir bērni, kam šī, iespējams, būs vienīgā dāvana. Un vēl – skolas bērni zīmē šiem bērniem apsveikuma kartītes.

Savukārt Grobiņas novada sociālais dienests no sava budžeta sarūpē nelielus sveicienus novada vientuļajiem senioriem. Tiem, kas dzīvo mājās, nosūta skolas bērnu zīmētas kartītes ar domes priekšsēdētāja Aivara Priedola parakstu, bet uz pansionātiem Rokaižos un Iļģos pirms svētkiem dodas sociālā dienesta pārstāvji ar kādu kliņģeri, konfektēm un mandarīniem, līdzi ņemot arī dziedošos skolēnus vai kādu citu ar nelielu koncertu. Tas notiek Ziemassvētkos un Lieldienās, un vecie ļaudis to ļoti, ļoti gaida. Tās ir patiešām sirsnīgas un emocionālas tikšanās.

Talsu novada sociālais dienests sarūpējis saldumu paciņas trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērniem līdz 12 gadu vecumam. Trūcīgo, maznodrošināto, riska ģimeņu bērni un bērni ar īpašajām vajadzībām līdz 12 gadu vecumam var piedalīties uzņēmuma "Laima" akcijā, kurā bērni uzzīmē apsveikumu, ieraksta savu vēlmi un sūta uz "Laimu", kur kāds labdaris var piepildīt bērna uzrakstīto vēlmi.

Kuldīga iepriecina ar dāsnumu un izklaižu dažādību

Foto: Shutterstock

Kuldīgas pašvaldība bērnus Ziemassvētkos iepriecina ar dažādiem pasākumiem un pārsteigumiem. Pagastos dzīvojošie bērni Ziemassvētkos saņem paciņas (cena svārstās no 3 līdz 5 eiro par paciņu). Tajās ir dažādi saldumi – konfektes, piparkūkas, cepumi, sulas u. c. našķi. Notiek arī dažādi svētku pasākumi bērniem – amatierteātra vai leļļu teātra izrādes, Ziemassvētku vecīša viesošanās, radošās darbnīcas. Paciņas saņem bērni līdz sešu gadu vecumam (ieskaitot), kuri neapmeklē izglītības iestādi. Paciņu kopējās izmaksas pagastos ir aptuveni 3300 eiro.

Kuldīgā bērni ar vecākiem aicināti iesaistīties dažādos pasākumos no 2. līdz 25. decembrim. Jau 2. decembrī festivālā "Notici brīnumam" tika iedegta svētku egles, bērni izpriecājušies dažādās atrakcijās, bet vēl līdz Ziemassvētkiem ikviens aicināts piedalīties daudzos svētku pasākumos.

Šajā laikā kopā ar rūķiem ir iespēja dziedāt, dejot, spēlēties, pagatavot našķus, ielūkoties Rūķa istabā, kur piesēst un uzrakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim. Istabā omulīgi sprakšķ krāsns, kūp tēja un smaržo piparkūkas, bet bērni var apskatīt, kā īsti viņi tur dzīvo, kā notiek dāvanu gatavošana, un kopīgi apgūt svarīgākās Rūķu zinības. Laimīgajās stundās notiek īpaši pasākumi, piemēram, "Filca rota eglītei", "Maģiskais brīnumbumbulis", "Drošā gaismaspiespraude" un citi. Rūķa pilī "Divas spices" katru nedēļas nogali ģimenes ar bērniem aicinātas apmeklēt lērumu pasākumu – "Rūķis pošas svētkiem", "Rūķi rūķojas", "Dziedamlaiks", "Rūķzinību akadēmija" un citus.

Savukārt 24. un 25. decembrī bērni aicināti izpriecāties karuselītī, kas tik ļoti atgādinās tos, kas pasakās aprakstīti un multfilmās redzēti. Izpriecāšanās karuselī bērniem būs bez maksas. Tāpat decembrī izskanēs vairāki krāšņi koncerti, kurus līdzfinansē pašvaldība. Kopējās izmaksas svētku laikā Kuldīgā rīkotajiem pasākumiem – aptuveni 23 000 eiro.

Tāpat pašvaldība ik gadu janvārī rīko pateicības pasākumu Kuldīgas novada audžuģimenēm un aizbildņiem, kura laikā izskan sirsnīgs koncerts, norisinās dažādas aktivitātes un tiek dalītas salduma paciņas. Pašvaldība šim pasākumam paredzējusi 900 eiro.

Ikšķiles novads visatklātākais – ziņas sniedz pat par konfekšu veidiem

Foto: Shutterstock

Ikšķiles novada
pašvaldība mūs patīkami pārsteidza ar plašo informāciju par saldumu paciņām bērniem. Un nav jau par ko kautrēties!
Ziemassvētku saldumu paciņas no Ikšķiles novada pašvaldības saņem:
  • Tīnūžu pamatskolas skolēni (112 skolēni);
  • Ikšķiles vidusskolas 1.–4. klases skolēni (471 skolēns);
  • Pašvaldības PII "Urdaviņa" izglītojamie (446 bērni);
  • Privāto PII "Ķiparu nams", "Mazulītis" un "Ikšķiles brīvā skola" izglītojamie (138 bērni).

Piesakoties Ziemassvētku saldumu paciņas ir iespēja saņemt arī Ikšķiles novadā deklarētajiem bērniem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes vai apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādes ārpus Ikšķiles novada pašvaldības administratīvās teritorijas (apmēram 100 bērni).

Iepērkot EIS sistēmā:

Tīnūžu pamatskola:

  • 1.–4. klases izglītojamajiem: saldumu paciņas cena ir 3,40 eiro, saturs: šokolādes konfektes, karameles, svars 750 grami;
  • 5.–9. klases izglītojamajiem: 100 gramu šokolādes tāfelīte "Lācītis ķepainītis", cena 1,17 eiro.
  • Ikšķiles vidusskolas 1.–4. klases skolēniem vienas paciņas izmaksas ir 3,13 eiro. Saturs: "Laimas" šokolādes konfektes un karameles.
  • Pašvaldības PII "Urdaviņa" saldumu paciņas cena ir 3,80 eiro, svars 0,630 grami.
  • Paciņas saturs – karameles: "Frutic" ar apelsīnu pildījumu, "Frutic" ar zemeņu pildījumu, "Vkusja", piena-krējuma, Ukraina, "Roshen Bim Bom", "Roshen Lemons"; želejkonfektes: "Lady bird"; šokolādes konfektes: "Burevestnik", "Lastochka", "Verže", "Desert Karakum", "Makovij Priz", "Chocco Crazy"; Latvijas konfektes: "Vēsma", "Rokenrol", "Kazino".
  • Privāto PII "Ķiparu nams", "Mazulītis" un "Ikšķiles brīvā skola" saldumu paciņas cena ir četri eiro, saturs: karameles, šokolādes konfektes, cepumu paciņa.
  • Ikšķiles novadā deklarētajiem bērniem, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādi ārpus Ikšķiles novada pašvaldības administratīvās teritorijas, paciņas cena ir 3,50 eiro, saturs: konfektes, sula, cepumi.

Kopumā iztērēts:

  • Tīnūžu pamatskola – 350, 65 eiro;
  • Ikšķiles vidusskola – 1479, 20 eiro;
  • pašvaldības PII "Urdaviņa" – 1694, 53 eiro;
  • privātās PII "Ķiparu nams", "Mazulītis" un "Ikšķiles brīvā skola" – 552,04 eiro.

Ikšķiles novadā deklarēto bērnu, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādi ārpus Ikšķiles novada pašvaldības administratīvās teritorijas, svētku veltēm iztērēti 350 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!